Kerran ilmastojohtaja Brasilia ei jäänyt Glasgow’ssa

RIO DE JANEIRO – Brasilia, globaali ilmastojohtaja, josta tuli presidentti Jair Bolsonaron johtaman ympäristörikoksentekijä, lähestyi Glasgow’ssa järjestettävää YK:n ilmastokonferenssia, joka oli valmis osoittamaan, että se muuttaa kurssiaan ja sitoutui luomaan vihreitä työpaikkoja, leikkaamaan hiilidioksidipäästöjä ja hillitsemään metsien häviämistä.

Mutta jopa John Kerrynä, Yhdysvaltain ilmastolähettiläänä, sanoi Twitterissä että nämä toimet lisäsivät “ratkaisevaa vauhtia” ilmastonmuutoksen torjuntaan, ympäristönsuojelijat väittivät, että suunnitelmista puuttui kunnianhimo ja yksityiskohdat, jotka tekisivät niistä uskottavia.

Ja herra Bolsonaron silmiinpistävä poissaolo huippukokouksesta herätti kysymyksiä hänen sitoutumisestaan ​​peruutukseen.

Viikkoa ennen konferenssin alkua, herra Bolsonaro sanoi haastattelussa että hän ei osallistuisi “strategisista” syistä selvittämättä. Päiviä myöhemmin varapresidentti Hamilton Mourão ehdotti, että Bolsonaro halusi suojautua altistumiselta.

herra Bolsonaro, joka astui virkaan vuonna 2019, on valvonut a metsien häviäminen jyrkästi Amazonin alue ja laajalle levinnyt ympäristömääräysten laiminlyönti, mikä on tehnyt hänestä tuomitsemisen kohde kotimaassa ja ulkomailla.

Jos presidentti osallistuu huippukokoukseen, “kaikki heittävät häntä kivillä”, herra Mourão kertoi toimittajille. Sen sijaan, hän sanoi, “siellä tulee olemaan vankka tiimi, joka pystyy esimerkiksi toteuttamaan neuvottelustrategian.”

Päiviä ennen konferenssia Brasilian hallitus ilmoitti politiikasta vihreiden työpaikkojen luomiseksi säilyttäen samalla maan valtavia metsiä. Sitten maanantaina Brasilia sitoutui puolittamaan päästöt vuoteen 2030 mennessä, saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä ja lopettamaan laittoman metsien hävittämisen vuoteen 2028 mennessä, mikä on askel enemmän kuin sen viime vuonna antama lupaus.

Yhdessä huippukokouksen oheistapahtumassa jaetussa videossa Bolsonaro kutsui Brasiliaa “vihreäksi voimaksi” ja julisti, että “ilmastonmuutoksen torjunnassa olemme aina olleet osa ratkaisua, emme ongelmaa.”

Tiistaina Brasilia liittyi yli 100 muun maan joukkoon Lupauksessaan vähentää metaanipäästöjä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Se on historiallisesti vastustanut tällaisen sitoumuksen tekemistä, koska suurin osa sen metaanista vapautuu maataloussektorilta, joka on Brasilian talouden tärkeä moottori.

Silti herra Bolsonaron poissaolo on vastoin väitettä, että Brasilia on kääntämässä kurssia, sanoi Natalie Unterstell, Institute Talanoan, ilmastopoliittisen ajatushautomon, puheenjohtaja.

“Se on suuri ristiriita”, hän sanoi. “Sillä hetkellä, kun hänen pitäisi vahvistaa haluavansa olla kunnianhimoisempi ilmastoasioissa, hän ei ole paikalla.”

Myös ympäristönsuojelijat ja poliittiset vastustajat Brasiliassa tekivät ilmoituksiin nopeasti reikiä. Vihreästä kasvusuunnitelmasta puuttui yksityiskohtia, jotta se olisi uskottava, ja päästösitoumuksiin sisältyi merkittävä varoitus, joka paljastui ehdotuksen teknisiä näkökohtia tarkasteltaessa.

Vuonna 2015 osana Pariisin sopimusta Brasilia oli luvannut leikata hiilidioksidipäästöjä 43 prosenttia. Nyt se on luvannut leikata päästöjä 50 prosenttia. Mutta se, mikä näyttää parantumiselta, ei ole sitä, asiantuntijat sanoivat. Molemmissa tapauksissa laskennassa käytetty perusluku – Brasilian päästöt vuonna 2005 – on oikaistu ensimmäisen lupauksen jälkeen. Jokainen sitoumus tarkoittaa siis suunnilleen saman määrän hiilidioksidin leikkaamista, noin 1,2 gigatonnia.

“Se on vanha uusi sitoumus”, sanoi Marcelo Ramos, Amazonasin osavaltion edustaja ja Brasilian alahuoneen varapuhemies. “Jälleenkään Brasilia ei osoita kunnianhimoa.”

Sitten on kysymys Brasilian ennätyksestä. Lain mukaan maan piti olla jo alkanut leikata päästöjään. Sen sijaan päästöt kasvoi tasoille ei ole nähty vuoden 2006 jälkeen, joten se on yksi harvoista maista, joissa päästöt lisääntyivät pandemian aikana.

Kasvu johtui suurelta osin metsäkadon jyrkkä nousu. Elokuusta 2020 heinäkuuhun 2021 Brasilian osa Amazonista menetti 4 200 neliökilometriä puupeitteen mukaan. uusimmat numerot julkaissut Nationwide Institute of House Analysis. Jos Brasilia olisi noudattanut aikaisempia metsien hävittämissitoumuksiaan, määrä olisi noin kolmannes nykyisestä.

Hallituksen Glasgow’n huippukokousta varten julkaisema aikajana kuitenkin saisi maan jyrkästi kääntämään suunnan ja vähentämään metsien häviämistä 15 prosentilla ensi vuodesta alkaen – vähennystä Brasilia ei ole nähnyt lähes kymmeneen vuoteen.

Brasilian sitoumusten uskottavuuden puute vahingoittaa jo sen taloutta. Kymmenet ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt kirjoittivat kirjeen, jossa he kehottivat Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestöä ottamaan huomioon maan huonon ympäristötilanteen ennen sen hyväksymistä kehittyneiden maiden klubiinsa. Se on myös johtanut poliittisia johtajia Euroopassa lykätä vapaakauppasopimuksen tekemistä Euroopan unionin ja Etelä-Amerikan Mercosur-blokin välillä.

Monet Brasilian muista johtajista ovat innokkaita osoittamaan, että maassa on muutakin kuin Bolsonaron visio. Joidenkin Brasilian huippuyritysten johtajat ja yli puolet maan osavaltion kuvernööreistä ovat Glasgow’ssa esittelemässä omia suunnitelmiaan.

“On vaikea tehdä paljon ilman liittovaltion hallitusta”, sanoo Marcello Brito, Brasilian ilmasto-, metsä- ja maatalouskoalition, voittoa tavoittelemattoman järjestön, joka liittyy johtaviin maatalousalan yrityksiin ja ympäristönsuojelijoihin, tiedottaja. “Mutta näytämme kasvomme ja löydämme tavan houkutella osan maailmassa saatavilla olevasta vihreästä rahoituksesta.”

Maailman biologisesti monimuotoisimpana maana, jonka sähköverkko perustuu pääasiassa puhtaaseen energiaan, Brasilia voisi hyötyä suuresti vihreämmästä globaalista taloudesta. Laittoman metsäkadon lopettaminen ja huonontuneen maan ennallistaminen voisi auttaa maata ylittämään hiilidioksidipäästötavoitteensa, jolloin se voisi myydä erotuksen hiilidioksidihyvityksiin maille ja yrityksille, jotka eivät pysty saavuttamaan omia tavoitteitaan yksin.

Tämän Pariisin sopimuksen 6 artiklassa kuvatun kansainvälisen päästöhyvityskaupan sääntely on yksi kunnianhimoisimmista tavoitteista, joita valtiot toivovat saavuttavansa Glasgow’ssa. Maailmanmarkkinat voisivat tuottaa 167 miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2030 mennessä, Kansainvälisen päästökauppaliiton mukaan.

Ja jos se pystyy ryhtymään toimiin ympäristönsä suojelemiseksi, Brasilia voi olla erityisen hyvässä asemassa hyötymään.

“Voimme käyttää hiilimarkkinoiden tuottoa eriarvoisuuden vähentämiseen”, sanoi ilmastopolitiikan asiantuntija Unterstell. “Hiilestä poistaminen ei aseta uhrauksia Brasilian taloudelle – päinvastoin.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *