Jännitteet Sudanin armeijan ja siviilijohtajien välillä olivat kasvaneet

Maanantain vallankaappausta edeltävät viikot Sudanissa olivat täynnä jännitteitä armeijan ja siviilijohtajien välillä, jotka taistelivat saadakseen hallinnan maan tulevaisuudesta keskeisen määräajan lähestyessä.

Riemuitseva tunnelma, joka vallitsi, kun Omar al-Bashir syrjäytettiin vuonna 2019 30 vuoden vallan jälkeen, antoi tilaa satunnaisille mielenosoituksille, epäonnistuneelle vallankaappaukselle viime kuussa ja molempien osapuolten syytöksille siitä, että toinen oli pettänyt vallankumouksen ihanteet.

Poliitikot vaativat, että armeijan tulisi erota hallitsevasta neuvostosta ennen 17. marraskuuta, jolloin siviilien mukaan kolmivuotinen siirtymäkausi päättyy. Se olisi ollut ensimmäinen kerta, kun siviilit hallitsivat maata yli kolmeen vuosikymmeneen.

Vallansiirron määräajan lähestyessä siviilijohtajat, mukaan lukien pääministeri Abdalla Hamdok, vaativat armeijan tutkimuksia sen roolista, joka sillä saattoi olla al-Bashirin alaisissa joukkomurhissa ja korruptiossa. Ilman paikkaa hallituksessa armeija oli huolissaan siitä, että se joutuu tutkimuksiin, joita se ei voi hallita.

Viime kuussa heimojohtajat syyttivät Hamdokia lupausten laiminlyönnistä ja lähettivät ihmisiä Sudanin satamaan, joka on tärkein kauppatie, estämään liikennettä. Tämä pahensi huonontunutta taloustilannetta. Sudan taisteli jo inflaatiota ja elintarvikepulaa vastaan. Hamdok syytti armeijaa mielenosoitusten lietsomisesta siirtymäajan lähestyessä.

Armeijan virkamiehet pelkäsivät laajemmin, että siviilivallan johdosta heidät poistetaan kulta -alalta. Asevoimilla on tärkeä rooli kullan louhinnassa ja viennissä Dubaihin.

“Heillä on pelkoja, heillä on etuja ja heillä on kunnianhimoa”, pääministeri Abdalla Hamdokin poliittinen neuvonantaja Yasser Arman sanoi haastattelussa toimistossaan Khartoumissa viime viikolla. “Pidämme kumppanuutta yhdellä ehdolla: että lopullinen peli on demokraattinen siviilivaltio.”

Kun siviilihallitus kiihtyi ja aloitti uudistusten toteuttamisen, tuli nopeasti selväksi, että armeija menettää voimansa, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *