Haitissa jengit saavat voimaa turvatyhjiön kasvaessa

He raiskasivat naisia, polttivat koteja ja tappoivat kymmeniä ihmisiä, myös lapsia, pilkkomalla ruumiinsa maketteilla ja heittämällä jäänteensä sikoille.

Kolme vuotta sitten tapahtunut hirvittävä joukkomurha, jota pidettiin Haitin pahimpana vuosikymmeniin, oli enemmän kuin alueesta taistelevien kilpailevien jengien työ. Sen järjestivät Haitin korkeat virkamiehet, jotka tarjosivat aseita ja ajoneuvoja jengin jäsenille rangaistakseen ihmisiä köyhällä alueella hallituksen korruptiota vastaan. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoitti viime vuonna.

Siitä lähtien Haitin jengin jäsenet ovat kasvaneet niin vahviksi, että he hallitsevat maan karhoja. Tunnetuin heistä, entinen poliisi nimeltä Jimmy Cherizier, joka tunnetaan nimellä Barbecue, muodostaa itsensä poliittiseksi johtajaksi, järjestää tiedotustilaisuuksia, johtaa marsseja ja tällä viikolla jopa paraati pääministerin korvaajana väkivaltaisessa pääkaupungissa .

Sen jälkeen kun jengit ampuivat hallituksen saattuetta ja sulkivat maan virallisen kuoleman muiston sunnuntaina, herra Cherizier johti seremoniaa itse pukeutuneena valkoiseen kolmiosaiseen pukuun, kameroiden ja naamioitujen vartijoiden ympäröimänä hyökkäyksellä kiväärit, kun hän asetti seppeleitä paikalle.

“Jengillä on enemmän valtaa kuin johtajillamme”, sanoi Marie Yolène Gilles, paikallisen ihmisoikeusryhmän, Clear Eyes Foundationin johtaja. “Jos he sanovat:” Pysy kotona “, pysyt kotona. Jos he sanovat: “Mene ulos”, voit mennä ulos. Se on terroria. ”

The 17 ihmisen törkeä sieppaus Yhdysvaltain lähetyssaarnaajaryhmän kanssa viikonloppuna, jonka uskottiin toteuttaneen 400 Mawozon kilpailevan jengin, korosti Haitin jengien kasvavaa voimaa. Joidenkin arvioiden mukaan he hallitsevat nyt yli puolta maasta, ja joissain paikoissa he toimivat kuten tosiasialliset hallitukset, joilla on omat tuomioistuimet, ”poliisiasemat” ja asumismaksut kaikesta sähköstä koululupaan.

Jengit ovat pitkään hallinneet monia köyhiä asuinalueita, mutta he alkoivat saada enemmän valtaa Jovenel Moïsen vannottua presidentiksi vuonna 2017 asiantuntijat sanovat, että hänen valvonnassaan toimivien demokraattisten instituutioiden heikentyminen ja hänen hallituksensa joukkojen lähettäminen sorron välineiksi lisäävät asiantuntijoita.

Ja vaikka Yhdysvaltain hallitus ja Yhdistyneet Kansakunnat ovat jo pitkään olleet tietoisia jengien, hallituksen ja Haitin poliisin välisestä kasvavasta yhteydestä, he tekivät useless vähän toimia ongelman torjumiseksi, osittain peläten heikentää Haitin vähäistä vakautta, nykyistä ja entistä virkamiehet sanovat.

Tämä vakauden ilme romahti heinäkuussa, kun herra Moïse oli murhattiin makuuhuoneessaan murhassa, joka on edelleen ratkaisematta ja joka on paljastanut entisestään maan institutionaalisen heikkouden.

“Hänen hallintonsa heikensi poliisi- ja oikeusjärjestelmää”, Haitin kansallisen ihmisoikeuspuolustusverkoston toimitusjohtaja Pierre Espérence sanoi Moïsen hallituksesta. “Siellä oli portissa ei ole säätimiä, raja, lentokenttä – aseet ja ammukset saapuvat helposti Haitille. Ja sitten he käyttivät jengejä murhaamaan slummien ihmisiä. ”

Hänen mukaansa hyökkäykset olivat yrityksiä turvata poliittinen valvonta ennen vaaleja pääkaupunkiseudulla, joka edustaa 40 prosenttia maan äänestäjistä-suurelta osin tungosta.

Espérencen järjestö on dokumentoinut yli tusinan jengien aseellisen hyökkäyksen vuodesta 2018 lähtien, mikä on johtanut yli 600 ihmisen kuolemaan tai katoamiseen. Useissa raporteissa mainitaan poliisin rooli murhissa, mukaan lukien aktiivisten virkamiesten osallistuminen ja varusteiden, kuten panssariautojen tai kyynelkaasun, käyttö.

Ainakin kahdessa tapauksessa järjestö korosti Moïsen hallituksen jäsenten osallistumista.

Verkoston ohjelmajohtajan Rosy Auguste Ducénan mukaan yksikään niistä ei ole johtanut pidätyksiin tai vankkoihin tutkimuksiin. Myöskään poliiseja ei ole rangaistu syytöksistä heidän osallisuudestaan.

“Siksi sanomme, että Haitissa vallitseva väkivalta on valtion väkivaltaa”, hän sanoi.

Pääministeri Ariel Henryn hallituksen korkea -arvoinen virkamies, jota Moise käytti hyväkseen ja otti maan haltuunsa heinäkuussa, sanoi, ettei Henryllä ollut mitään yhteyttä väärinkäytöksiin, joita edellisen hallinnon syytettiin helpottavan. Päinvastoin, virkamies, jolla ei ollut lupaa puhua julkisesti, sanoi lääkärin herra Henryn, joka kutsuttiin puhdistamaan Haitin sotku, ja hän on luvannut tuoda oikeutta menneisiin joukkomurhiin ja tehdä kaikkensa hävittääkseen jengit.

Väitteiden keskipisteessä on herra Cherizier ja yhdeksän hänen johtamansa jengin liitto, joka tunnetaan nimellä G9 perhe- ja liittoutumisliitossa. Mutta vuoden 2018 joukkomurhan “älykäs arkkitehti” oli Joseph Pierre Richard Duplan, presidentin puolueen valittu jäsen, joka toimitti aseita jengin jäsenille, valtiovarainministeriö sanoi viime joulukuussa.

Silminnäkijät kertoivat nähneensä Duplanin kehottavan jengin jäseniä hyökkäyksen aikana, YK: n raportissa todettiinsanoen: ”Tapoit liian monta ihmistä. Se ei ollut sinun tehtäväsi. “

Hallituksen sisäministeriön päällikkö Fednel Monchéry oli myös tiiviisti mukana, valtiovarainministeriö sanoi.

Molemmat virkamiehet menetti asemansa lähes vuotta myöhemminmutta kumpaakaan ei ole nostettu syytteistä. Poliisi pysäytti Monchéryn helmikuussa hänen rekisterikilvensä vuoksi, Haitin sanomalehti Le Nouvelliste kertoi, mutta vapautti hänet pian.

“Kun poliisi kertoo meille tutkivansa aktiivisesti, voimme sanoa, että se on ilmeisesti väärin”, Ducéna sanoi.

Valtiovarainministeriö määräsi viime vuonna pakotteita virkamiehille maailmanlaajuisen Magnitskin ihmisoikeuslainsäädännön nojalla ja kutsui heitä “vakavan ihmisoikeusloukkauksen tekijöiksi”.

Mutta amerikkalainen toiminta tuli vuosien jatkuvan julkisen tuen jälkeen Mooseelle huolimatta kuumia varoituksia amerikkalaisilta lainsäätäjiltä hänen yhä autokraattisemmasta hallinnostaan. Sekä Yhdysvaltain hallitusta että Yhdistyneitä Kansakuntia, joiden tukea pidetään välttämättömänä painolastina mille tahansa Haitin presidentille, on syytetty silmänsä sulkemisesta toistuviin raportteihin hänen hallituksessaan tapahtuvista jengeistä.

Yksi ensimmäisistä siviilien joukkomurhista Mr. Moïsen puheenjohtajakaudella alkoi jenginvastaisena hyökkäyksenä Grand Ravinen köyhällä alueella.

Marraskuussa 2017 Haitin poliisit – mukaan lukien herra Cherizier, joka oli tuolloin vielä joukossa – hyökkäsivät koulun kampukselle. Lopulta Haitin hallituksen sisäisen tutkimuksen mukaan kahdeksan siviiliä oli kuollut, mukaan lukien opettaja, vartija ja mahdollinen oppilas, ”teloitettu kylmällä verellä”.

Poliisit, joilla oli Yhdistyneiden kansakuntien oikeusavustusoperaatio Haitissa ja jotka olivat auttaneet hyökkäyksen suunnittelussa, olivat vartioineet ulkona.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Susan D. Web page, silloinen YK: n Haitin operaation johtaja, julkaisi mullistava lausunto kehotti Haitin viranomaisia ​​tutkimaan “väitteet Haitin kansallisen poliisin yksiköiden tekemistä ihmisoikeusloukkauksista”, mukaan lukien epäonnistunut operaatio.

Moissen hallitus kutsui protestoidakseen suurlähettiläänsä YK: ssa. Jo kärsii katoavasta kritiikistä Haitilla lähtöä varten tuhoisa koleraepidemia maassa vuonna 2010, YK poistettu nopeasti Rouva Web page hänen viestistään.

“Olin suorittamassa oikeuden tukitehtävää”, rouva Web page sanoi haastattelussa. “Eikö minun pitäisi vaatia oikeutta?”

YK: n tiedottaja Farhan Aziz Haq sanoi lausunnossaan, että oikeusaputoimisto ei ole antanut lupaa Haitin poliisin suorittamaan ”riskialttiiseen etsintään”. Sisäisen tutkimuksen mukaan YK: n virkamiehet eivät olleet “lähteneet paikkaan, jossa väitetyt murhat tapahtuivat” tai ampuneet aseitaan.

YK vetäytyi suurista rauhanturvajoukoistaan ​​vuonna 2017 vahingoittunut perintö mukaan lukien rauhanturvaajat, jotka tuovat maahan koleraa ja seksuaalisesti hyväksikäyttäviä ja kyllästyttäviä tyttöjä jo 11 -vuotiaana. Lähtö jätti paljon pienemmät joukot tukemaan poliisia, joka myös vetäytyi vuonna 2019. Sen puuttuessa turvallisuuden tyhjiö kasvoi erityisesti köyhissä maissa pääkaupungin osia.

Useiden joukkomurhien, joihin osallistui jengin jäseniä ja Haitin poliiseja, mukaan lukien herra Cherizier, yli sata Yhdysvaltain kongressin jäsentä kirjoitti Trumpin hallitukselle vuonna 2019 vaatia viranomaisten tutkintaa tuomioistuinten ulkopuolisista murhista. Mitään ei tapahtunut, sanoi edustaja Andy Levin Michiganista, Haiti Caucus -huoneen yhteispuheenjohtaja.

“Toivoin todella, että presidentti Bidenin virkaan tullessa suunta muuttuu”, Levin sanoi. “Odotan yhä.”

Pääkaupungin haitilaiset elävät jatkuvassa pelossa. Kidnappaukset ovat räjähtäneet ja ylittäneet pitkään viime vuoden korkeimman tason, joka itsessään oli lisääntynyt merkittävästi edellisvuodesta, Yhdistyneiden kansakuntien mukaan.

“Tänään puhumme siitä, koska amerikkalaiset lähetyssaarnaajat siepattiin”, Ducéna sanoi. ”Todellisuudessa se on jokapäiväistä elämäämme. Joka päivä lähdemme kotoamme tietämättä, palaammeko takaisin. ”

Haitin pahoinpidellyssä taloudessa sieppauksesta on tullut jengien ensisijainen tulonlähde. Jengi, joka sieppasi 16 amerikkalaista ja yhden kanadalaisen kristillisen avun ministeriöiden kanssa vaati 17 miljoonan dollarin lunnaita – yksi kutakin vankia kohti.

Cherizier, joka johtaa kilpailevaa jenkkikokoelmaa, on kiistänyt yhteydet hallitukseen. Sen sijaan hän esittelee itsensä vallankumouksellisena ja taistelee slummien köyhyyttä vastaan. Sunnuntaina, seuraavana päivänä lähetyssaarnaajien sieppaamisen jälkeen, Haitin hallituksen kavalkadi joutui ampumiseen ja kiihtyi ennen kuin pääministeri ehti osallistua maan perustajan isän kunnioittamiseen.

Kun hallitus ajoi pois, herra Cherizier sitten johti kulkuetta sen sijaan nauttien spektaakkelista ikään kuin hän olisi kansakunnan todellinen johtaja. Rouva Gilles arveli, että hän voisi asettua ehdolle itse seuraavissa vaaleissa.

“Tässä maassa voi tapahtua kaikkea”, hän sanoi ja listasi poliitikot, jotka valittiin huolimatta vakavista rikossyytöksistä. “Se ei olisi ensimmäinen kerta, kun ihmiset, joilla on ongelmia lain kanssa, valitaan.”

Andre Paultre, Harold Isaac ja Oscar Lopez raportointia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *