Taiwanin rakennuspalot tappavat ainakin 46

TAIPEI, Taiwan – Paikallisten keskuudessa se tunnettiin kaupungin ”Ei. 1 aaverakennus ”-aikoinaan vauras omaisuus, joka alkoi huonontua pahasti kahden vuosikymmenen takaisen tulipalon jälkeen. Squatters ja uhkapelurit muuttivat sisään. Roskapaalut tukkivat portaikot.

Torstaina varhain palo repesi 13-kerroksisessa rakennuksessa Kaohsiungissa, Taiwanin tärkeimmässä satamakaupungissa, ja tappoi ainakin 46 ihmistä ja haavoitti kymmeniä. Tulipalo, Taiwanin tappavin vuosikymmeniin, korosti huolta saaren heikoista turvallisuusstandardeista.

Vähintään 41 muuta ihmistä on hoidettu vammoista, paikalliset palomiehet kertoivat. Palon syttymissyytä tutkitaan, kertoo kaupungin palopäällikkö Lee Ching-hsiu.

Naapurirakennuksen valvontakamerat osoittivat valon välähdystä ensimmäisessä kerroksessa, ja pian koko kerros oli liekeissä, paikallisten uutisten mukaan. Verkossa kiertävissä valokuvissa ja videoissa nähtiin, että hämmentyneet ja noen peittävät vanhemmat asukkaat saatettiin ulos hiiltyneestä rakennuksesta, jotkut paareilla.

Palomiehet saivat ensimmäiset avunpyynnöt torstaina kello kolmen aikoihin ja sammuttivat palon noin neljä tuntia myöhemmin. Iltapäivään mennessä he etsivät edelleen eloonjääneitä rakennuksesta, jossa asui noin 120 perhettä, enimmäkseen pienituloisia ja vanhempia asukkaita, jotka asuivat seitsemännen ja yhdeksännen kerroksen välissä.

“Se oli liekkien meri”, rakennuksen lähellä asuva Kaohsiungin asukas Lin Chuan-fu, 57, sanoi puhelinhaastattelussa.

Lin sanoi, että kova räjähdys herätti hänet noin kolmen aikaan aamulla, ja hän meni kadulle katsomaan, mitä tapahtui. Hänen mukaansa liekit olivat siirtyneet nopeasti pohjakerroksesta ylempiin kerroksiin. Hän lisäsi olevansa huolissaan siitä, että joillakin vanhemmilla asukkailla, jotka asuivat ylemmissä kerroksissa, olisi ollut vaikeuksia evakuoida pimeässä.

“Heillä ei ehkä ole ollut tarpeeksi aikaa päästä ulos”, hän sanoi.

1980-luvulla rakennettu liike- ja asuinrakennus lähellä Love-jokea Kaohsiungin keskustassa, Taiwanin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa, jossa oli joskus ravintoloita, karaoke-loungeja ja elokuvateatteri. Paikallisten raporttien mukaan rakennuksen olosuhteet alkoivat kuitenkin huonontua tulipalon syttyessä vuonna 1999. Vaikka kukaan ei kuollut tulessa, rakennus oli osittain hylätty.

Viimeaikaiset valokuvat ja videot osoittivat rakennuksen sisällä hälyttäviksi näyttäneitä turvallisuusolosuhteita, kuten paljaita sähkökaapeleita, syöpyneitä vesiputkia ja kasoja pimeitä portaikkoja tukkevia roskia.

Useat kehittäjät ovat yrittäneet ottaa rakennuksen haltuunsa ja kunnostaa sitä viime vuosina Apple Each day, paikallinen uutinen. Mutta nämä toimet kohtasivat rakennuksen asukkaiden vastarintaa.

Taiwanilla on paloturvallisuuden suhteen täplä ennätys. Torstain tragedia oli Taiwanin tappavin rakennuspalo sitten vuoden 1995, jolloin Taichungin keskustan karaokekerhossa syttyi palo, jossa kuoli 64 ihmistä. Tulipalo oli tappavin Taiwanissa tuolloin tapahtuneiden suurten palojen sarjassa ja johti joihinkin herättää kysymyksiä siitä, oliko itsehallinnollinen saari pyrkiessään demokratisoimaan ja kasvamaan taloudellisesti unohtanut perusturvallisuuteen liittyvät huolenaiheet kehityksessä.

Vuonna 2018 an räjähdys öljynjalostamolla Pohjois -Taiwanissa sytytettiin tulipalo, jonka sammuttaminen kesti tunteja. Heinäkuussa neljä ihmistä, joista yksi palomies, kuoli tulipalossa karanteenihotellissa Keski -Taiwanissa, kun johto käski vieraita pysymään huoneissaan myös hälytyksen jälkeen. Palovirkailijat tarkastivat hotellin useless kaksi kuukautta aiemmin.

Kaohsiungin apulaiskaupunginjohtaja Lin Chin-rong sanoi, että poliisi ja palomiehet ovat tarkastaneet rakennuksen neljä kertaa vuodesta 2019 lähtien. Hän sanoi, että rakennukseen oli lähetetty tarkastusilmoitus vasta tiistaina, mutta este oli esti palomiehiä menemästä ylempiin kerroksiin.

Hän lisäsi, että paikalliset palomiehet ja hallituksen rakennustyöntekijät olivat olleet yhteydessä rakennuksen itse nimeämiin edustajiin päivinä ennen tulipalon syttymistä.

“On erittäin valitettavaa, että näin paha asia tapahtui ennen kuin parannukset saatiin päätökseen”, Lin sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *