Frida Kahlo, atsteekkien jumalat: Voiko taide nostaa köyhää naapurustoa?

MEXICO CITY – Nousevasta köysiradasta havaittu kaupunki on betonimeri, joka ulottuu horisonttiin asti ja jonka pilvenpiirtäjät ja muinaisten tulivuorten jäänteet murtavat. Noin 60 jalkaa alapuolella on Iztapalapan kaupunginosa, mutkikkaita katuja ja kujia, ja sen hirsitalokerrostalot ympäröivät naapuruston kukkuloita harmaalla.

Mutta sitten, katolla, äkillinen värin puhkeaminen: jättiläinen hallitsijaperhonen istui purppuraisen kukan päällä. Edelleen reitillä Mexico Metropolisuusin köysirata, tukaani ja tulipunainen ara tuijottavat matkustajia. Myöhemmin kanariankeltaisella seinällä on nuori tyttö punaisessa mekossa, hänen silmänsä suljettuna ilmaisemaan ehdotonta autuutta.

6,5 mailin linja, vihittiin käyttöön elokuussa, on kaupungin pisin julkinen köysirata maailmassa. Sen lisäksi, että köysiradalla on puolet pääkaupungin väkirikkaimman kaupunginosan työntekijöiden työmatkoista, se on puolet, ja siihen on lisätty vetovoima: paikallisten taiteilijoiden armeijan maalaamia runsaita seinämaalauksia, joista monia voi katsella useless ylhäältä.

“Reitillä on maalauksia ja seinämaalauksia”, sanoi musiikkiopettaja César Enrique Sánchez del Valle, joka vei köysiradan kotiin viime tiistaina iltapäivällä. “Se on mukavaa, jotain odottamatonta.”

Katolla olevat maalaukset ovat viimeinen vaihe Iztapalapan hallituksen kaunistamisprojektissa, joka on palkannut noin 140 taiteilijaa viimeisten kolmen vuoden aikana peittämään naapuruston lähes 7000 julkisella taideteoksella ja luomaan väriräjähdyksiä yhdessä useimmat rikollisuuden saastuttamat alueet Mexico Cityssä.

“Ihmiset haluavat pelastaa historiansa, naapuruston historian”, sanoi kaupunginosan pormestari Clara Brugada Molina. “Iztapalapasta tulee jättiläinen galleria.”

Levittyy kohti ulkoreunaa Mexico MetropolisIztapalapassa asuu 1,eight miljoonaa asukasta, joista osa on kaupungin köyhimpiä. Monet työskentelevät vauraammilla lähiöillä, ja ennen köysirataa tämä tarkoitti usein tuntikausia pitkiä työmatkoja.

Kuten monet Meksikon köyhät kaupunkialueet, Iztapalapaa on pitkään vaivannut sekä peruspalvelujen puute, kuten juokseva vesi, että suuri väkivalta, joka liittyy usein järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Pormestarin taidealoite on osa laajempaa suunnitelmaa Iztapalapan turvallisuuden parantamiseksi, mukaan lukien katuvalaisimet, jotka nyt kylpevät valossa pääteitä, jotka olivat kerran pimeyden peitossa.

Seinämaalauksissa on kansallisia kuvakkeita, kuten atsteekkijumalat, vallankumouksellinen johtaja Emiliano Zapata ja Frida Kahlo, ja hänen silmissään on turkoosia.

Mutta on myös nyökkäyksiä useille paikallisille sankareille.

Punaista taustaa vasten sinisen, keltaisen, sinivihreän ja limenvihreän muodot kelluvat hänen takanaan, lyhytkarvaisen naisen kuva hymyilee katsojalle: Se on Lupita Bautista, Iztapalapan syntyperäinen ja maailmanmestari nyrkkeilijä, joka on melkein yhtä värikäs oikea elämä.

Äskettäin aamulla rouva Bautista, 33, astui kuntosalilleen yllään fluoresoivilla vihreillä lenkkarilla, vaaleanpunaisella pipolla ja sateenkaaren solmimisvärisellä puserolla, jonka nimi oli kaiverrettu fuksian kimallukseen.

“Rakastan sitä, että värit ovat niin vahvoja”, hän sanoi hallituksen rahoittamasta hankkeesta, joka seinämaalausten luomisen lisäksi on muuttanut naapuruston, jossa hän harjoittelee, värilliseksi mosaiikiksi päällystämällä hirsitalot kirkkailla sävyillä, maalaustyö, josta monille asukkaille ei olisi varaa. “Se antaa sille paljon elämää.”

Rouva Bautistan lapsuuden tarina on tuttu kaupunginosassa. Kun hän oli nuori, hänen talossaan Iztapalapassa ei ollut sähköä – se valaistiin useless kynttilöiden hehkulla yöllä. Naapurustossa ei ollut jalkakäytäviä tai edes päällystettyjä teitä.

“Kaikki oli harmaata”, hän muisteli.

Rikollisuus oli myös ongelma, sillä ryöstöt ja murhat olivat niin yleisiä, että rouva Bautista sanoi, että hänen äitinsä ei koskaan päästänyt häntä tai hänen siskoaan poistumaan talosta, ellei se ollut kouluun menoa.

“Olin kauhuissani”, hän sanoi. “Minusta tuntui, että minulle tapahtuisi jotain.”

Kun monet kadut ovat nyt kirkkaasti valaistut, rouva Bautista sanoi tuntevansa olonsa paljon turvallisemmaksi lenkillä pimeän jälkeen.

“Minut rakennettiin juoksuun kaduilla”, hän kertoi nuoruudestaan, kun hän kudoi naapuruston katuja ja kujia kauan ennen kuin hänestä tuli taistelija. “Nyt voit juosta paljon turvallisemmin ja keskittyä – ajattelematta sitä, milloin joku hyppää ulos ja pelottaa sinua.”

Mutta hallituksen ponnisteluista huolimatta useimmat Iztapalapassa elävät edelleen pelossa: a Kesäkuun kysely Meksikon kansallisen tilastoviraston mukaan lähes kahdeksan kymmenestä asukkaasta sanoi olevansa turvassa – yksi korkeimmista kaikista maan kaupungeista.

Erityisesti naiset kohtaavat laajaa väkivaltaa Iztapalapassa, joka on riveissä 25 parhaan kunnan joukossa maassa naismurhan vuoksi, jossa nainen tapetaan sukupuolensa vuoksi. Vuodesta 2012 vuoteen 2017 kaupungin valvontakamerat nauhoittivat Iztapalapassa enemmän naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa kuin missään muussa Mexico Cityn kaupunginosassa. Meksikon kansallisen autonomisen yliopiston raportti 2019.

Tämä sukupuoleen perustuva väkivalta sai pormestarin mukaan seinä- ja valaistushankkeen alun perin aikaan: luoda reittejä, joilla naiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi kävellessään kotiin. Monet seinämaalauksista juhlivat naisia, joko asukkaita, kuten rouva Bautista tai kuuluisia historian hahmoja sekä feministisiä symboleja.

“Yritämme saada kadut takaisin naisille”, rouva Brugada sanoi.

Kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita siitä, että strategia toimii.

Daniela Cerón, 46, syntyi Iztapalapassa, kun se oli useless karu yhteisö, jossa oli avoimia peltoja, joilla maanviljelijät kasvattivat satoa.

“Se oli kuin pikkukaupunki”, rouva Cerón muisteli. “Näit ennen kauniita kukkuloita.”

1970 -luvulla alue alkoi nopeasti kaupungistua.

“Minuutista toiseen näette vähän valoa täällä, vähän valoa siellä”, Cerón sanoi. “Puomiin asti se alkoi täyttyä ihmisistä.”

Väestönkasvu, sekä Meksikon keskustasta lähtevien perheiden että maaseudulta tulevien siirtolaisten, toi mukanaan myös rikollisuutta. Transsukupuoliselle rouva Cerónille tämä tarkoitti paitsi laajalle levinneen väkivallan, myös konservatiivisessa uskonnollisessa naapurustossa elämisen ennakkoluulojen kohtaamista – Iztapalapa houkuttelee vuosittain miljoonia seurakuntia jättimäinen uudelleenesitys Kristuksen ristiinnaulitsemisesta.

“Tämä uskonnollinen häpeä painaa sinua”, Cerón sanoi.

Seinämaalausten osalta hän sanoo, että ne näyttävät kauniilta, mutta eivät ole tehneet paljon tehdäkseen hänestä turvallisemman.

“Minulle ei tee mitään, jos minulla on hyvin maalattu katu, jos kolme korttelin päässä he ryöstävät tai murhaavat ihmisiä”, hän sanoi.

Alejandra Atrisco Amilpas, taiteilija, joka on maalannut noin 300 seinämaalausta Iztapalapan poikki, uskoo, että he voivat tehdä asukkaista ylpeitä asuinpaikastaan, mutta hän myöntää, että he voivat mennä useless niin pitkälle.

“Maali auttaa paljon, mutta valitettavasti se ei voi muuttaa sosiaalisten ongelmien todellisuutta”, hän sanoi. “Seinämaalaus ei muuta sitä, välitätkö siitä, että naista lyödään nurkkaan.”

Homosexual Atrisco, joka on homo, sanoi vastustaneensa hankkeen aikana konservatiivisia asenteita, olivatpa he sitten miestaiteilijoita, jotka epäilivät hänen kykyjään, tai paikalliset viranomaiset, jotka kielsivät häntä maalaamasta LGBTQ-aiheisia seinämaalauksia.

“Naisiin kohdistuva väkivalta kyllä, mutta lesbot, ei”, hän sanoi hymyillen surullisesti.

Silti rouva Atrisco uskoo, että hänen työnsä voi vaikuttaa asukkaiden elämään edustamalla Iztapalapan hahmoja värillisinä.

“Joka päivä kohtaat uuden haasteen, joka päivä uuden seinän ja uuden tarinan”, hän sanoi. “Teet unelmistasi vähän totta – sinusta tulee unelmien tekijä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *