Italia vapauttaa katalonialaisen separatistijohtajan vankilasta. Näin tapaus on mennyt.

Italia vapautti Espanjan entisen johtajan Katalonia alueen vankilasta perjantaina, päivä sen jälkeen, kun hänet pidätettiin espanjalaisella määräyksellä, jossa hän pyysi palata oikeudenkäyntiin epäonnistuneen itsenäisyystapahtuman johdosta, jota hän johti neljä vuotta sitten.

Ei ollut heti selvää, pitääkö katalonialaisen separatistin Carles Puigdemontin jäädä Italiaan seuraavaan kuulemiseensa Espanjan pyynnöstä. Hänen asianajajansa Agostinangelo Marras sanoi aluksi, että hänen oli pysyttävä, mutta myöhemmin perääntyi ja sanoi olevansa vapaa lähtemään maasta.

Tämä jätti avoimet kysymykset siitä, palautuuko Puigdemont, jos hän lähtee Italiasta, palaako jatkokäsittelyyn – ja jos ei, onko Italialla mitään keinoa pakottaa hänet.

Jos hänet lopulta palautetaan Espanjaan, häntä syytetään syyllisyydestä syytteistä johtavasta roolistaan ​​epäonnistuneessa julistamisyrityksessä Katalonia itsenäinen valtio syksyllä 2017 Espanjan hallituksen ja tuomioistuinten laittomiksi julistaman kansanäänestyksen jälkeen.

Espanjan korkeimman oikeuden tuomari Pablo Llarena on seurannut Puigdemontia pakolaisena sen jälkeen, kun hän pakeni Brysseliin lokakuussa 2017, ja oli antanut Euroopan laajuisen pidätysmääräyksen.

Vuonna 2019 korkein oikeus tuomittu muut johtavat katalonialaiset separatistit pitkiin vankeusrangaistuksiin roolistaan ​​tuossa irtautumisyrityksessä. Mutta kesäkuussa pääministeri Pedro Sánchez antoi heille anteeksi ja heidät vapautettiin.

Katalonian separatistinen johto on sittemmin vaatinut yleistä armahdusta, johon kuuluisivat Puigdemontin kaltaiset, jotka lähtivät maasta ennen kuin heidät voitaisiin tuomita. Korkein oikeus on todennut, että hänen on ensin esitettävä oikeudenkäynti.

Italian oikeuslaitos harkitsee, ovatko Espanjan syytteet oikeutettuja luovuttamaan Euroopan parlamentin jäsen Puigdemontin.

Mutta on myös kysymyksiä siitä, oliko Espanjan oikeuslaitos keskeyttänyt pitkäaikaisen pidätysmääräyksensä ennen kuin Katalonian entinen johtaja matkusti Sardiniaan. Puigdemontia puolustavat asianajajat väittävät, että näin oli. Kuitenkin yksi näistä asianajajista, Marras, sanoi Italian syyttäjän, että espanjalainen pidätysmääräys oli edelleen voimassa.

Espanjan hallitus sanoi perjantaina, että Italian ja Espanjan tuomioistuinten on päätettävä asiasta. Sánchez sanoi, että hänen hallituksensa kunnioittaisi oikeudellisia päätöksiä, mutta lisäsi: “On selvää, että Puigdemontin on kohdattava oikeus.”

Marras sanoi, että kolmen italialaisen tuomarin paneeli päättää, lähetetäänkö hänet takaisin Espanjaan.

Puigdemont valittiin Euroopan parlamenttiin vuonna 2019, mikä antoi hänelle mahdollisuuden immuniteetti syytteeseenpanosta Euroopan unionissa. Parlamentti kuitenkin riisti hänen koskemattomuutensa maaliskuussa, minkä Euroopan tuomioistuin vahvisti heinäkuussa.

Italian tuomioistuimen mukaan jos tuomioistuin päättäisi luovuttaa Puigdemontin Espanjan viranomaisille ja hän valittaisi asiasta, hänen asiansa siirtyisi Rooman ylempään tuomioistuimeen, jossa oikeudenkäynti kestää yleensä kuudesta kahdeksaan kuukautta.

Espanja on toistuvasti epäonnistunut yrittäessään tuoda Puigdemontin kotiin oikeudenkäyntiin sekä Belgiasta, jossa hän on asunut vuoden 2017 lopusta lähtien, että Saksasta, jossa hän oli pidätettiin lyhyesti vuonna 2018 ennen kuin käräjäoikeus määräsi hänet vapautettavaksi.

Puigdemontin matka Italiaan tarjosi Espanjan oikeuslaitokselle uuden mahdollisuuden vaatia hänen paluutaan nyt, kun hänen parlamentaarinen koskemattomuutensa on riistetty.

Italian tuomarit harkitsevat kevyempiä syytteitä kuin Saksan kuulemistilaisuudessa. Puigdemontia syytettiin kapinasta, joka oli vakavampi syytös kuin kapina, ja Saksan tuomioistuimen mukaan se ei nähnyt riittävää syytä.

Jos Italia harkitsee Puigdemontin luovuttamista, espanjalainen rikosoikeuden professori Martín Palladino, joka on erikoistunut luovuttamiseen, sanoi, että oikeudelliset kysymykset eivät ehkä ole ainoa tekijä.

“Emme voi sulkea pois mahdollisuutta, että politiikka vaikuttaa tähän tavalla tai toisella”, hän sanoi.

Odottamaton pidätys kiristi välittömästi poliitikkojen välisiä suhteita Espanjan pääkaupungissa Madridissa ja Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa. Tapahtui useless viikko sen jälkeen, kun Espanjan pääministeri teki pitkään viivästyneen vierailun Barcelonaan jatkaakseen neuvotteluja Katalonian johtajan Pere Aragonesin kanssa itsenäisyyshakemuksen sytyttämän kiistan lopettamisesta.

Brysselistä lähtien Puigdemont on jatkanut merkittävää vaikutusvaltaa Katalonian politiikkaan kovan linjan separatistipuolueen, Yhdessä Katalonialle, perustajana. Hänen paikkansa Euroopan parlamentissa on myös antanut hänelle alustan kritisoida Espanjaa.

Katalonian vaaleissa helmikuussa vasemmistolainen itsenäisyyspuolue Esquerra Republicana ylitti hieman Puigdemontin ryhmän suurimpana separatistivoimana.

Äänestyksen jälkeen Esquerran ehdokas Aragones aloitti alueen johtajana lupaamalla vähentää jännitteitä ja uudistaa poliittista vuoropuhelua Madridin kanssa. Aikaisemmin tässä kuussa Aragones keskusteli Puigdemontin puolueen kanssa siitä, kenen pitäisi istua neuvottelupöydän kanssa keskushallinnon kanssa.

Puhuessaan perjantaina Sassarin vankilan ulkopuolella Sardinian aluevaltuutettu Antonello Peru kertoi toimittajille, että hän oli tavannut Puigdemontin solussaan kuulemisen jälkeen ja hän kertoi aikovansa jatkaa taistelua Katalonian itsenäisyyden puolesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *