Yolanda López, taiteilija, joka juhli työväenluokan naisia, kuoli 78-vuotiaana

Yolanda López, taiteilija ja aktivisti, joka loi yhden Chicanon historian kuuluisimmista taideteoksista uudelleenlaatimalla rohkeasti Guadalupen neitsyt omaksi kuvakseen – nuorena, vahvana, ruskeana naisena, jolla oli lenkkitossut ja leveä virne – kuoli syyskuussa. three kotonaan San Franciscossa. Hän oli 78.

Syynä olivat maksasyövän komplikaatiot, sanoi hänen poikansa Rio Yañez, myös taiteilija.

Rouva López teki muunlaisia ​​töitä, kuten käsitteellisiä taideinstallaatioita ja poliittisia julisteita, mutta hänen vuoden 1978 maalauksensa “Portrait of the Artist because the Virgin of Guadalupe” on ylivoimaisesti hänen arvostetuin ja laajalti kopioitu teoksensa. Se on esiintynyt vuosien varrella taidekirjoissa, feministisissä historioissa ja Chicanon antologioissa. Se on näkynyt T-paidoissa ja tatuoinneissa. Ja Patssi Valdezin ja Ester Hernándezin samanlaisen työn ohella se inspiroi latinalaisten taiteilijoiden nuorempia sukupolvia miettimään uudelleen roomalaiskatolisen kuvakkeen, imaginative and prescient Neitsyt Mariasta, joka on suosittu meksikolaisten ja meksikolaisten amerikkalaisten keskuudessa.

Pohjimmiltaan rouva López otti Guadalupen, vaatimattoman naisellisuuden vertauksen, ja vapautti hänet. Neitsyt raskas, tilava kylpytakki on muotoiltu lyhyeksi, urheilulliseksi mekkoksi. Hänen tähtitaivaisesta sinisestä vaipastaan ​​tulee enemmän supersankari-viitta. Hän juoksee sen sijaan, että olisi jumissa paikallaan, ja hän näyttää iloiselta.

Jill Dawsey, kuratoinut an näyttely Lópezin teoksista oli tarkoitus avata lokakuussa San Diegon nykytaiteen museossa – hänen ensimmäisessä museokyselyssään – kutsui sitä “hämmästyttäväksi Guadalupen tarkistukseksi, joka luopui kolonialistisesta ja patriarkaalisesta alkuperästään ja muuttui radikaalin feministisen optimismin kuvaksi”. (Oli tarpeeksi radikaalia, että rouva López sai määräajoin tappouhkauksia.)

Harvat ymmärtävät, kuinka monta versiota Guadalupe -neitsyestä hän loi, mukaan lukien vähintään 20 kollaasia ja valokuvayhteyttä, jotka on tehty tutkimuksina. Hänen valmis kuvansa juoksevasta Neitsytistä oli osa suurempaa triptyykkiä, joka juhlii eri ikäisiä ja kehon tyyppisiä työväenluokan Chicanoja-ja itse matriarkaatin ideaa. Eräässä kuvassa hänen raskaana oleva äitinsä korjaa neitsyen vaippaa ompelupöydässä. Toisella on isoäitinsä istuen kasatun kankaan päällä ikään kuin se olisi valtaistuin, kädessään veitsi ja käärmeennahka.

Chicano -liikkeen omistautunut feministi ja aktivisti López teki myös nimenomaan poliittista työtä. Vuonna 1978 hän loi juliste Chicanon oikeuksien valiokunnalle, joka paljastaa maahanmuutonvastaisten tunteiden tekopyhyyden näyttämällä miehen atsteekkien päähineessä, joka osoittaa katsojaa kuten setä Samia, viestillä “Kuka on laiton ulkomaalainen, PILGRIM?”

1990 -luvun lopulla hän teki sarjan suosittuja tulosteita, “Lady’s Work Is By no means Executed”, tunnustaakseen naisten työvoiman voiman maataloustyöstä lasten kasvatukseen. Mutta hänen työnsä levittäminen ei koskaan luonut hänelle tulovirtaa, ja hän kaatoi opettamalla täydentävänä ohjaajana eri Bay -alueen korkeakouluissa.

“Kaikki näyttelymme teokset on lainattu suoraan taiteilijalta, ei gallerioista tai museoista, ja se kertoo sinulle jotain”, sanoi Dawsey San Diegon museosta. – Hänen prioriteettinsa oli aina hänen politiikkansa ja eettiset sitoumuksensa. Hän ei koskaan palvellut institutionaalista taidemaailmaa, joka on tunnetusti laiminlyönyt chicanolaisia ​​taiteilijoita. ”

Yolanda Margarita López, vanhin neljästä tyttäristä, syntyi 1. marraskuuta 1942 San Diegossa Mortimer Lópezille ja Margaret Francolle. Hänen isänsä lähti aikaisin, ja äiti ja äidin isovanhemmat kasvattivat hänet suurelta osin maallisessa taloudessa. Hänen äitinsä työskenteli muiden työnantajien joukossa ompelijana Yhdysvaltain laivaston tukikohdassa San Diegossa, ja Lópezin lapsuuden unelma oli tulla pukusuunnittelijaksi.

Turhautuneena kotikaupunginsa konservatiivisista arvoista hän lähti lukion päätyttyä seuraavana päivänä asumaan San Franciscon luokse setänsä ja hänen poikaystävänsä kanssa. Vuonna 1965 hän opiskeli San Franciscon osavaltion korkeakoulussa (nykyään yliopisto), missä hän liittyi aktivistiryhmiin, kuten Kolmannen maailman vapautusrintamaan, jotka etsivät opetussuunnitelmaa, värväämistä ja palkkaamista koskevia uudistuksia. Hän osallistui viiden kuukauden pituiseen lakkoon, jonka tuloksena syntyi etnisten oppilaitosten ja mustien opintojen osasto.

Vuonna 1969 hän oli Los Siete de la Raza -nimisen ryhmän perustajajäsen, joka pyysi oikeutta seitsemälle latinolaiselle nuorelle miehelle, joita syytettiin poliisin tappamisesta. (Heidät vapautettiin myöhemmin.) Hän suunnitteli sen sanomalehden ¡Basta Ya !, sekä joitakin julisteita, mm. joka pyöritti Yhdysvaltain lippua niin että raidat näyttivät vankilapalkkeilta miesten kasvoilla. Mukaan Karen Mary Davalos, Chicano- ja latino-opintojen puheenjohtaja Minnesotan yliopistossa, Emory Douglas Black Panthersista toimi mentorina näyttämällä rouva Lópezille edullisia sanomalehtiasetteluja ja leikkaus- ja liitäntätekniikoita.

Myöhemmin hän palasi Etelä -Kaliforniaan ja suoritti kandidaatin tutkinnon San Diegon osavaltion yliopistossa vuonna 1975. Seuraavana vuonna hän alkoi opiskella MFA: ssa Kalifornian yliopistossa San Diegossa.

Hänen jatko -esityksessään oli kolme tärkeää työtä: Guadalupe -triptyykki, tehty öljypastellilla ja maalattu paperille; sarja akryyli- ja öljykuvia, “¿A Dónde Vas, Chicana? Yliopiston läpikäynti”; ja sarja kahdeksan metriä korkeita puuhiilipiirroksia, jotka hän teki itsestään, äidistään ja isoäidistään teurastajapaperilla. Näiden piirustusten tarkoituksena oli näyttää ”tavallisia” naisia, hän kirjoitti näyttelyoppaassa, vastustaakseen ”positiivisten esitysten puuttumista latinalaisamerikkalaisista normaaleiksi, älykkäiksi ihmisiksi” ja ”sellaisten stereotypioiden jatkuvaa käyttöä kuin latinalainen pommi ja passiivinen, pitkämielinen vaimo/äiti. ”

“Onko Dónde Vas, Chicana?” kasvoi uudesta harrastuksesta: juoksemisesta. MFA -ohjelmansa aikana hän löysi rakkauden juoksemiseen, joka on sekä liikuntamuoto että tapa kiertää kaupunkia ilman autoa. Tämä johti sarjaan omakuvia, jotka osoittavat hänen juoksevan La Jollan kukkuloiden läpi ja ohi kampuksen kammottavien uusien modernististen rakennusten. Teokset osoittavat hänen väittävän maineensa Chicana -naisena ylivoimaisesti valkoisessa yhteisössä. “Olin ainoa kuvataiteen osaston jatko -opiskelija, joka oli värillinen henkilö”, hän sanoi vuoden 2020 haastattelu.

Kun hän ja hänen kumppaninsa René Yañez palasivat San Franciscoon, he saivat poikansa Rio vuonna 1980. He olivat eronneet vuosikymmenen loppuun mennessä.

López kääntyi yhä enemmän taiteen tekemiseen löydetyistä esineistä ja kuvista. Vuonna 1985 hän loi opetusinstallaation, joka esitteli avoimesti stereotyyppisiä meksikolaistyylisiä matkamuistoja ja kutsui sitä ”Asioiksi, joita en koskaan kertonut pojalleni meksikolaisuudesta”.

Yksi hänen viimeisistä taideteoksistaan ​​oli yhteistyö poikansa kanssa. Vuonna 2014 saatuaan häätöilmoituksia asunnostaan ​​lähetysalueella López loi hänen avullaan “häätöesityksen” myymällä vaatteita, koruja ja taloustavaraa Galería de la Razassa. Se oli autotalli, joka toimi taidenäyttelynä – ja Rio Yañez sanoi: “Se oli myös tapa saada paljon melua häätöstä.” (Hän päätyi asumaan asuntoonsa, kun yhteisöjärjestö astui sisään ja osti rakennuksen.)

Tietoja muista eloonjääneistä kuin hänen pojastaan ​​ei ollut heti saatavilla.

Viimeksi rouva López palasi aikaisempiin taideteoksiinsa tekemällä pieniä jäljennöksiä käyntikorttien kokoisista korteista ja jakaakseen ne ystävien ja työtovereiden kanssa. Monilla oli sanoja takana. Ne oli tarkoitus laittaa lompakkoon tai taskuun, kuten laminoidut rukouskortit. Hän kutsui niitä “taskujulisteiksi”.

“Hänen lähestymistapaansa ei koskaan liittynyt mestariteosten luomista eliitille”, professori Davalos sanoi. “Hän etsi aina tapoja antaa taidetta ihmisten käsiin.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *