Espanjan tuomioistuin kohdistaa Chilen pankin Pinochetiin

MADRID – Lähes 15 vuotta entisen Chilen diktaattorin kenraali Augusto Pinochetin kuolema, hänen julman hallinnonsa uhrit yrittävät edelleen pitää häntä ja hänen kumppaneitaan vastuullisina. Ja nyt uhrit näyttävät olevan askeleen lähempänä oikeutta – vaikka oikeussali olisi toisella puolella maailmaa.

Tässä kuussa Espanjan kansallinen tuomioistuin ilmoitti Chilen korkeimmalle oikeudelle, että Madridissa on aloitettu uudelleen tutkimus siitä, auttoiko Banco de Chile -pankki auttamaan kenraali Pinochetia ja hänen yhteistyökumppaneitaan pestä miljoonia dollareita ulkomaille lähetettyjen tuomioistuimen asiakirjojen mukaan. riita -asianajajille.

Kantajia johtaa presidentti Allende -säätiö, ja he edustavat yli 20 000 Pinochet -diktatuurin uhria. Oikeudellisten toimien painopiste on ollut rahastoissa kenraali Pinochetin ja hänen kumppaneidensa uskottiin pakkolunastaneen ja siirretty henkilökohtaisille offshore -tileille, ja kantajien mukaan myös veropetoksia ja rahanpesua.

Espanja valittiin oikeudenkäyntiin, koska se on ollut edelläkävijä kolmen viime vuosikymmenen aikana, jotta autokraatit saataisiin maailmanlaajuisesti vastuuseen rikoksistaan ​​muilla lainkäyttöalueilla kuin omissa maissaan.

Vaikka kenraali Pinochet kuoli kotiarestissa Chilessä vuonna 2006 ilman oikeudenkäyntiä, hänet pidätettiin Britanniassa vuonna 1998 espanjalaisen tuomarin määräyksestä, Baltasar Garzón, joka sitten ei onnistunut vakuuttamaan Britannian hallitusta luovuttamaan hänet Madridille. Sen sijaan Britannia antoi hänen palata kotiin huonon terveytensä vuoksi. Vuonna 2011 Chilen komissio tutki kidutusta, sieppauksia, murhia ja muita ihmisoikeusloukkauksia kenraalin diktatuurin aikana yli 40 000 uhrit.

Banco de Chile oli vuosia menestyksekkäästi väittänyt, että Chilellä eikä Espanjalla oli toimivalta tutkia Pinochetiin liittyviä toimintojaan. Mutta Chilessä oikeuslaitos päätti rahanpesututkimuksen vuonna 2013 syyttämättä kenraalia tai ketään muuta. Mukaan Chilen korkeimman oikeuden tilaama tutkimus, useless 2 miljoonaa dollaria kenraali Pinochetin henkilökohtaiseksi omaisuudeksi tunnistetusta 21 miljoonasta dollarista voitaisiin pitää puhtaana rahana.

Lopulta vuonna 2018 Chilen korkein oikeus määräsi 1,6 miljoonan dollarin palauttamisen kenraali Pinochetin omaisuudesta ja tuomitsi kolme hänen entistä kenraaliaan julkisiin varoihin liittyvistä petoksista. Chilen Banco de Chileä ei koskaan syytetty rahanpesusta, mutta se maksoi Chilen viranomaisille vuonna 2009 3,1 miljoonaa dollaria kenraali Pinochetin rahoihin liittyvistä hallinnollisista väärinkäytöksistä.

Kantajat toivovat saavuttavansa Espanjassa vähintään vastaavan tuloksen kuin Yhdysvalloissa, jossa Riggs Financial institution suostui vuonna 2005 maksamaan lähes 9 miljoonaa dollaria rangaistus. Tämän ansiosta pankki pystyi välttämään syytteeseenpanoa, koska se ei ollut ilmoittanut tapahtumista, jotka sisälsivät kenraali Pinochetin pankkitileille siirrettyjä rahoja. Se seurasi Yhdysvaltoja Senaatin tutkinta Tämä osoitti myös, että Banco de Chile oli niiden pankkien joukossa, jotka auttoivat kenraali Pinochetia pääsemään Yhdysvaltain pankkimarkkinoille.

Espanjan tuomioistuin totesi kertomuksessaan, jossa se selitti, miksi se avasi asian uudelleen, että Banco de Chilen pitäisi varata 103 miljoonaa dollaria Pinochet -hallinnon uhrien mahdollisen maksun kattamiseen. Mutta tapausta johtava espanjalainen tuomari ei ole vielä määrännyt pankkia lähettämään tätä joukkovelkakirjalainaa. Määrä perustuu Espanjan syyttäjän havaintoihin vuonna 2009 sen jälkeen, kun se oli tutkinut kenraali Pinochetin mahdollisen rahanpesun.

Banco de Chileä edustaa Espanjassa Cuatrecasas, yksi Espanjan suurimmista asianajotoimistoista. Kumpikaan ei vastannut kommentteja pyytäviin kyselyihin.

Kantajien palveluksessa oleva espanjalainen asianajaja Juan Garcés sanoi, että jos pankki kieltäytyy yhteistyöstä tutkimuksessa, mukaan lukien odotettu joukkovelkakirjamääräys, seuraava askel olisi saada Espanjan oikeuslaitos käyttämään kahdenvälisiä sopimuksia pakottaakseen muiden maiden syyttäjät jäädyttää pankin omistamat varat. Euroopan unionin lainsäädäntö tuli voimaan viime joulukuussa, ja sen tarkoituksena oli tehostaa oikeudellista yhteistyötä veronkierron ja rahanpesun torjumiseksi.

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission viimeisimmän hakemuksensa mukaan Banco de Chilellä oli viime vuonna talletuksia tusinaa maata, joista kuusi Euroopan unionissa: Ranska, Tanska, Suomi, Saksa, Ruotsi ja Alankomaat.

Chilen rikkaimpien joukossa olevan Luksic-perheen holdingyhtiö Quiñencon enemmistöomistuksessa on Banco de Chile. Pankin presidentti Pablo Granifo Lavín on vastaajana asiassa. Banco de Chile sulki tytäryhtiönsä New Yorkissa, kun sekaantui Riggsin tutkimukseen.

Espanjan kansallinen tuomioistuin aloittaa uudelleen kahdeksan vuoden keskeytetyn asian, kun se on todennut, että Chilen oikeuslaitos ei ole tutkinut täysin kenraali Pinochetia vastaan ​​esitettyjä varallisuuden pakkosyytöksiä. “Tosiseikkoja on edelleen tutkittava”, kirjoitti kolmen tuomarin paneeli Espanjan kansallisesta tuomioistuimesta päätöksessään, jossa hylättiin Banco de Chilen valitus Espanjan oikeudenkäynnin uudelleen aloittamisesta. Chilen korkeimmalle oikeudelle ilmoitettiin päätöksestä 8. heinäkuuta.

Oikeudenkäyntiä säätiö on nimetty vuonna 1973 kuolleen vasemmistolaisen presidentin Salvador Allenden mukaan sotilaallinen vallankaappaus joka kaatoi hänet toimistosta.

Tuomioistuimen päätös on sinänsä voittaja kantajille Banco de Chileä vastaan, koska pankki oli “pyrkinyt vuosien ajan pettämään espanjalaisia ​​tuomareita vakuuttamalla heidät siitä, että sen toimintaa voitaisiin tutkia asianmukaisesti Chilessä”, Garcés sanoi. “Meillä on erittäin vankka näyttö, joka saa meidät luottamaan siihen, että voimme vihdoin tuomita ne, jotka auttoivat diktaattoria pestäkseen rahansa.”

Herra Garcés työskenteli kerran Allenden neuvonantajana. Hän on vuosikymmenten ajan seurannut kenraali Pinochetia ja hänen rahapolkuaan eri oikeussalissa.

Vuonna 2005 Allende -säätiö nosti ensimmäisen oikeusjutun Espanjassa Riggs Bankia vastaan ​​syyttäen sitä auttamasta kenraali Pinochetia – sekä hänen vaimoaan Lucía Hiriartia ja hänen kiinteistönsä toimeenpanijaa Oscar Aitken Lavanchya – siirtämään varastettuja varoja offshore -alueelle. pankkitilit. Oikeudenkäynti laajennettiin koskemaan Banco de Chileä kenraali Pinochetin palveluksessa olevana pankkina, mutta Banco de Chile aloitti sitten Chilessä oman rahanpesututkimuksensa, vakuuttaen tuomarit, että kysymys oli Chilen eikä Espanjan oikeudenkäynnin kohteena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *