Terror: mielenosoitukset Kuuban mielenosoitusten jälkeen lähettävät jäähdyttävän viestin

Monet kuubalaiset osoittivat rohkeutta, kun he kaatuivat kaduille kaksi viikkoa sitten ja huusivat “alas diktatuuriin!” ja “Emme pelkää!” on paisunut monien pelkoon. Satoja on pidätetty, poliisi on tukahduttanut aktivistien kodit, ja hallituksen kriitikkojen keskuudessa on yleinen tunne, että tukahduttaminen ei ole kaukana.

Heinäkuun 11. päivän mielenosoitusten jälkeen pidätetty riippumaton toimittaja Maykel González on lähtenyt kotoaan harvoin viime päivinä peloissaan muiden mielenosoittajien jatkuvasta valvonnasta ja häirinnästä.

“Milloin tahansa he voivat ilmestyä ovelleni”, sanoi herra González, 37. “Se on pelko, joka on kanssani heräämisestä lähtien.”

Kun kuubalaiset, vakavan talouskriisin kannustamana, puhkesivat harvinaisissa julkisissa mielenosoituksissa, hallituskriitikot saarella ja ulkomailla toivoivat, että uhmaus pakottaisi saaren autoritaariset hallitsijat omaksumaan poliittisia ja taloudellisia uudistuksia.

Sen sijaan viranomaisten vastaus on ollut raju. Valtion tiedotusvälineet tuomitsevat mielenosoittajat vandaaleiksi ja ryöstäjiksi. Poliisit ovat käyneet ovelta ovelle pidätyksiä.

Hallituksen hallussa on arviolta 700 ihmistä. Joissakin tapauksissa heidän perheensä menivät päiviä tietämättä, missä heidän rakkaitaan pidettiin tai mikä oli heidän oikeudellinen asemansa. Toisissa ihmisoikeusaktivistien mukaan mielenosoittajat on tuomittu nopeisiin oikeudenkäynteihin, jotka eivät vaadi puolustusasianajajan läsnäoloa.

Tukahduttaminen on halvaantanut ainakin toistaiseksi sen kapinallisen hengen, joka vallitsi saarella muutaman tunnin viime sunnuntaina, kun tuhannet kuubalaiset lauloivat: “Vapaus!”

Ja pelko on vallitseva tunne monien protestoijien keskuudessa.

“On hurja kampanja maalata ne kaikki rikollisiksi”, sanoi Elaine Díaz, Periodismo de Barrio -yhtiön perustaja. joka on julkaissut videoita ja podcasteja, joissa on pidätettyjen mielenosoittajien omia tilejä. “Menimme pelon tilasta terroritilaan.”

Haastatteluissa ihmiset, jotka protestoivat, ja heidän sukulaisensa kuvailivat paniikkisia keskusteluja kodeissa ja naapureiden keskuudessa siitä, millainen tukahduttaminen voi olla tulevina päivinä. Valtion palveluksessa olevat kuubalaiset huolestuivat työturvallisuudestaan. Ne, joilla on pidätettyjä sukulaisia, pelkäsivät, että puhuminen johtaisi ankarampaan kohteluun läheisilleen.

“Tämä pidätyskäytäntö saa aikaan esimerkin ihmisistä”, sanoi johtaja Laritza Diversent Cubalexista, ihmisoikeusjärjestö, joka aloitti toimintansa Kuubassa, mutta toimii nyt Yhdysvalloissa ja tarjoaa oikeusapua toisinajattelijoille. “Muu yhteiskunta estyy osallistumasta uusiin mielenosoituksiin.”

Heinäkuun 11. päivän mielenosoitusten laajuus ja koko jäivät Kuuban viranomaisten ulkopuolelle. Presidentti Miguel Díaz-Canel kehotti hallituksen kannattajia palaamaan kaduille, antaa nimenomaisesti “kutsun taisteluun”.

Seuraavana päivänä presidentti iski sovinnollisemman sävyn ja tunnusti monien kuubalaisten perheiden kärsimyksen ja ahdistuksen. Mielenosoituksia ruokki talouskriisi, joka paheni, kun pandemia sulki matkailun, jättäen monet kuubalaiset työttömiksi ja nälkäisiksi.

Kuuban hallituksen virkamiehet sanovat, että kaikki 11. heinäkuuta mielenosoituksista johtuvat tutkimukset ja pidätykset – mukaan lukien ryöstöt, hyökkäykset poliiseja vastaan ​​ja ilkivalta – on suoritettu laillisesti.

“Kuubassa ei ole salaisia ​​vankiloita”, sanoi sisäministeriön korkea virkamies eversti Victor Alvarez Valle valtion televisiokanavan haastattelussa. Hän sanoi, että mielenosoitusten jälkeen pidätetyt kuubalaiset ovat saaneet kommunikoida rakkaidensa kanssa ja he voivat käyttää puolustusasianajajia.

Mutta valtion vastaus on ollut rangaistavaa, ihmisoikeusaktivistit sanoivat.

Rouva Diversent sanoi, että maanantaina hänen ryhmänsä ja muut olivat laskeneet yhteen 699 uskottavaa ilmoitusta pidätyksistä, jotka liittyivät 11. heinäkuuta järjestettyihin mielenosoituksiin – ja tämä on epätäydellinen kirjanpito oikeudellisista seurauksista.

Useiden perheiden mukaan tiedon puute sukulaistensa sijainnista ja oikeudellisesta asemasta on jättänyt heidät ahdistuneiksi.

Alberto Turis Betancourt, 43, sanoi, että hän ja hänen sisarensa Dailin Eugenia Betancourt liittyivät spontaanisti mielenosoittajien joukkoon, jotka virtasivat vanhan Havannan rappeutuneita katuja tuona sunnuntaina laulaen hallituksen vastaisia ​​iskulauseita.

Herra Betancourt sanoi, että hän astui taloon riidan jälkeen hallituksen kannattajien kanssa, jotka sylkivät häntä. Kun kadut rauhoittuivat, hän huomasi, että hänen sisarensa, joka on 44 -vuotias, oli kadonnut. Kesti kuusi päivää, ennen kuin perhe sai tietää, että rouva Betancourt oli pidätettynä syytettynä epäjärjestyksestä.

“Siskoni ei kuulu mihinkään oppositioryhmään eikä hänellä ole rikollista historiaa”, herra Betancourt sanoi. “Hän on tavallinen kuubalainen.”

Viime päivinä herra Betancourt on taistellut riskistä puhua julkisesti perheensä ahdingosta. Hänen vaimonsa työskentelee sairaanhoitajana ja on huolissaan siitä, että se voisi vaarantaa hänen työnsä, hän sanoi; hän on myös kehottanut häntä jakamaan tietoja tapauksesta Facebookissa. Jopa naapurit ovat kehottaneet häntä makaamaan ja olemaan hiljaa.

“Mutta se on sisareni, mitä minun pitäisi tehdä?” Herra Betancourt sanoi puhelinhaastattelussa. “He ovat lukinneet hänet ja minä hoidan hänen kaksi lastaan.”

Välittömästi 11. heinäkuuta järjestettyjen mielenosoitusten jälkeen kokeneet oppositiojohtajat, jotka ovat viettäneet vuosia Kuuban poliisilaitteiston ristissä sanoivat toivovansa että pelko oli menettänyt pitkän ja tiukan otteen saarella.

Annia Zamora, 53, kuulosti kuitenkin epätoivoisemmalta kuin toiveikkaalta, kun hän kertoi tapahtumista, jotka johtivat hänen miehensä Armando Abascal Serranon, joka kuuluu oppositioryhmään Partido por la Democracia Pedro Luis Boitel, pidätykseen. Perhe ei vieläkään tiedä, mitä syytöksiä hän kohtaa, hän sanoi.

“Kuuban kansa on rohkea, mutta tukahduttaminen on tällä hetkellä erittäin voimakasta ja vaikutus tuntuu”, hän sanoi. “On vielä perheitä, jotka eivät tiedä, missä heidän rakkaansa ovat.”

Pidätettyjen joukossa oli Yarian Sierra Madrigal ja Yéremi Blanco Ramírez, kaksi evankelista pastoria Iglesia Bíblica de la Graciasta Matanzasissa, Havannasta itään. He ovat olleet kotiarestissa 24. heinäkuuta lähtien. Jatniel Pérez, pastori -kollega, piti heidän pidätystään hämmentävänä ja hälyttävänä.

“He eivät ole alttiita ongelmille”, herra Pérez sanoi. “Mitä tahansa he tekivät, he tekivät sydämensä mukaan.”

Toimittaja Mr. uutistoimisto, Tremenda Nota, joka keskittyy syrjäytyneisiin yhteisöihin.

“Mutta kun olin siellä, annoin itseni vetää lumipalloa alaspäin ja liityin mielenosoitukseen kuten muutkin mielenosoittajat”, hän sanoi.

Kun ryhmä, jonka kanssa hän oli, lähestyi Revolution Plazaa, joka on ikoninen, voimakkaasti valvottu sivusto pääkaupungissa, virkapukuiset upseerit asettivat hänet käsirautoihin, hän sanoi.

Kun häntä vedettiin ajoneuvoon, upseeri veti häntä hiuksista, minkä vuoksi hänen silmälasinsa osui lattiaan. Herra González, joka on likinäköinen, pyysi poliiseja antamaan hänen noutaa heidät. Sen sijaan upseeri potkaisi lasit pois.

“On useless yksi tapa lukea se”, hän sanoi. “Heidän tarkoituksensa oli rangaista, vahingoittaa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *