Iranin tuleva presidentti vannoo kovaa linjaa ohjuksille ja miliileille

Iranin vasta valittu presidentti hylkäsi maanantaina ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa maanantaina Yhdysvaltojen pyrkimyksen laajempaan sopimukseen islamilaisen tasavallan kanssa, joka rajoittaisi sen ballististen ohjusten ohjelmaa ja hillisi sen alueellista sotapolitiikkaa ydinohjelman sisällyttämisen lisäksi.

Valittu presidentti, konservatiivinen papisto Ebrahim Raisi sanoi, että Iranin ballistiset ohjukset ja sen aluepolitiikat olivat “neuvottelemattomat” ja että hän ei tapaa presidentti Bideniä. Hän kehotti Yhdysvaltoja noudattamaan vuoden 2015 sopimusta, jossa Iran suostui rajoittamaan ydinohjelmaa vastineeksi sitä vastaan ​​kohdistettujen taloudellisten pakotteiden poistamisesta.

“Vakava suositukseni Yhdysvaltojen hallitukselle on palata välittömästi sitoumuksiinsa, poistaa kaikki pakotteet ja osoittaa, että heillä on hyvä tahto”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa kotimaisten ja kansainvälisten toimittajien kanssa Teheranissa.

“Alueellisia asioita ja ohjuksia ei voida neuvotella”, hän sanoi ja lisäsi, että Yhdysvallat ei ollut toteuttanut asioita, joista se oli “neuvotellut, sopinut ja sitoutunut”.

Kommentit näyttivät merkitsevän Iranin politiikan kovenemista, kun konservatiivinen ryhmittymä ottaa haltuunsa kaikki hallituksen alat: parlamentin, oikeuslaitoksen ja pian myös presidentin.

Elokuussa virkaan astuva Raisi sanoi, että hänen hallintonsa politiikka olisi “vallankumouksellista ja korruption vastaista”.

Vaikka Iran on aina vaatinut, että sen sotilaallisista kyvyistä ei tule keskustelua, nykyinen presidentti Hassan Rouhani, jota pidetään maltillisena, on sanonut olevansa valmis tapaamaan ketään, jos siitä olisi hyötyä hänen maalleen. Hän sanoi myös, että laajemmat neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa voisivat olla mahdollisia ydinsopimuksen alaisuudessa, kun amerikkalaiset palasivat vuoden 2015 sopimukseen, jonka presidentti Donald J. Trump hylkäsi vuonna 2018 ja kutsui sitä liian heikosta. Trumpin hallinto asetti sitten Iranille noin 1600 pakotetta.

Yhdysvallat ja Iran ovat neuvottelujen välittäjien kautta Wienissä vuoden 2015 sopimuksen elvyttämisestä. Yhdysvaltojen ja Iranin virkamiehet, jotka ovat perehtyneet neuvotteluihin, sanoivat, että sopimus oli laadittu ja että sopimus voisi olla mahdollista kuuden viikon aikana, jotka ovat jäljellä ennen herra Raisin virkaan astumista.

Herra Raisin hallitus hyötyisi taloudellisesta vauhdista, jos se aloittaisi toimikautensa uudella sopimuksella helpotetuilla pakotteilla sekä mahdollisuudella saada miljardeja dollareita jäädytettyjä varoja. Talouden ja ihmisten toimeentulon parantaminen oli yksi herra Raisin tärkeimmistä kampanjasitoumuksista.

Herra Biden on luvannut etsiä paluuta sopimukseen, joka poistaisi keskeiset sanktiot, mukaan lukien öljyä, pankkisiirtoja, merenkulkua ja vakuutuksia koskevat sakot, vaikka konglomeraateille, hyväntekeväisyysjärjestöille ja ihmisoikeusloukkauksista syytetyille henkilöille määrätään rangaistuksia.

Raisin lupaus kieltäytyä neuvottelemasta ohjus- ja miliisiasioista, jotka jäivät vuoden 2015 ydinsopimuksen ulkopuolelle, ei ollut yllätys, analyytikot sanoivat. Se kaikui ehdokkaana otetut kannat ja oli maan korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein, kovan linjan, joka asettaa Iranin keskeiset politiikat.

“Se oli varsin odotettua – hän tietää enemmän siitä, mitä hän ei aio tehdä, kuin siitä, mitä hän aikoo tehdä mahdollisten erityisten ulkopolitiikkasuunnitelmien suhteen”, sanoi vieraileva kollega Hamidreza Azizi Saksan kansainvälisen ja turvallisuuden instituutissa. Berliinissä. “Hän useless toisti islamilaisen tasavallan yleisiä kantoja.”

Päätökseen tavata herra Biden, valitulla Iranin presidentillä oli yksi sana vastaus: “Ei”.

Herra Azizi piti silmiinpistävää lujuutta, jolla Raisi hylkäsi tällaisen kokouksen mahdollisuuden, diplomaattitaustan puuttumisesta.

Herra Raisilla, joka on ollut oikeuslaitoksen päällikkö viimeiset 18 kuukautta, ei ole kokemusta politiikasta tai hallinnosta. Hän on viettänyt uransa oikeusjärjestelmässä syyttäjänä, tuomarina ja oikeuslaitoksen päällikkönä, ja hänellä on lyhyt tehtävä voimakkaan ja varakkaan uskonnollisen ryhmittymän johtajana.

“Sävy ei ollut diplomaattinen, ja aiomme nähdä sen enemmän hänen puheenjohtajakautensa aikana, koska hänellä ei ole kokemusta diplomatiasta”, Azizi sanoi.

Beirutin Libanonin yliopiston sosiologi Talal Atrissi, joka tutkii Irania ja sen alueellisia liittolaisia, sanoi, että herra Raisin voitto oli isku reformisteille ja vahvistaa Iranin suhteita alueellisiin miliisiliittolaisiinsa, jotka tunnetaan nimellä “vastarinnan akseli”. Näitä ovat Hezbollah Libanonissa, erilaiset miliisit Syyriassa ja Irakissa ja Houthin kapinalliset Jemenissä, jotka saavat tukea Iranilta ja jakavat Israelin ja Amerikan vastaisia ​​kantoja.

“Raisi pysyy sitoutuneena vastarinnan akselille”, Atrissi sanoi.

Maanantaina herra Raisi ilmoitti myös, että Trumpin niin kutsuttu niin sanottu maksimipainekampanja Irania vastaan ​​oli epäonnistunut.

Valittu presidentti sanoi, että neuvotteluryhmä jatkaisi epäsuoria neuvotteluja Wienissä, kunnes hänen hallintonsa tulee paikalleen. Herra Raisi sanoi tukevansa keskusteluja, jotka turvaavat Iranin kansalliset edut, mutta että “emme salli neuvotteluja neuvottelujen vuoksi”.

Hän osoitti kansainvälisten oikeusryhmien syytöksiä siitä, että hänellä on ollut surkea kirja ihmisoikeusloukkauksista oikeuslaitoksen aikana, mukaan lukien osallistuminen joukkototeutus hallituksen vastustajien vuonna 1988. Tämä ennätys on tuonut hänelle sanktioita Yhdysvalloista.

Herra Raisi sanoi, että niiden, jotka syyttävät häntä, on vastattava omista “ihmisoikeusloukkauksistaan” ja kutsui itseään “ihmisoikeuksien sekä ihmisten turvallisuuden ja mukavuuden puolustajaksi”.

Narges Mohammadi, merkittävä ihmisoikeusaktivisti, joka tuomittiin 16 vuodeksi vankilaan Iranin kuolemanrangaistuksen poistamista koskevasta kampanjastaan, reagoi herra Raisin kommentteihin Instagram-sivulla. “En voi hyväksyä herra Raisin puheenjohtajakautta yhtenä 42 vuoden vakavimmista ihmisoikeuksien loukkaajista”, hän sanoi,

Herra Raisi ilmoitti asettavansa etusijalle suhteidensa parantamisen naapurimaihin ja että Iran oli halukas palauttamaan diplomaattisuhteet Saudi-Arabiaan, joka romahti vuonna 2016 sen jälkeen, kun iranilaiset protestoivat valtakunnan toteuttaman merkittävän šiiamiehen papiston hyökkäyksen Saudi-Arabian edustustoissa Iranissa. Iran ja Saudi-Arabia ovat olleet neuvotellen hiljaa diplomaattisuhteiden palauttamiseksi.

Herra Raisi johtaa hallitusta, joka valittiin vähemmistöllä äänillä vaaliprosessissa, jota pidetään suurimmaksi osaksi suunniteltuna hänen voittonsa varmistamiseksi, ja levollista ja turhautunutta väestöä, jonka katsotaan pystyvän räjähtämään katuhäiriöiksi pienimmällä laukaisulla .

Paikallisen kaupunginvaltuuston vaalien tulosten vastustaminen johti yhteenottoihin useissa maakunnissa sunnuntaina ja maanantaina. Yasouj’n kaupungissa moottoripyörien ja jalkaisten turvallisuusjoukot voittivat väkijoukkoja tikkuja ja ampui ampuma-aseita, sosiaalisessa mediassa julkaistut videot osoittivat. Karounin kaupungissa mielenosoittajat kokoontuivat hallituksen rakennusten ulkopuolelle huutaen, että ääntenlaskut oli väärennetty.

Uudelleen ryhmittyvän reformistisen ryhmittymän poliittiset hahmot viittasivat alhaiseen äänestysaktiivisuuteen osoituksena iranilaisten tyytymättömyydestä. Entinen presidentti Mohammad Khatami antoi julkilausuman, jossa sanottiin “kumartavansa päätään” kaikille niille, jotka eivät äänestäneet.

“Ennennäkemätön yli 50 prosentin äänestäjien osallistumattomuus on merkki ihmisten pettymyksistä ja toivottomuudesta”, hän sanoi. “Kuilun ihmisten ja hallintojärjestelmän välillä pitäisi toimia vaarallisena varoituksena kaikille.”

Hwaida Saad osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *