Taleban saapuu tärkeimpiin kaupunkeihin Afganistanin pohjoisosassa nopean hyökkäyksen jälkeen

KABUL, Afganistan – Taleban saapui kahteen maakunnan pääkaupunkiin Pohjois-Afganistanissa sunnuntaina, paikallisten virkamiesten mukaan huipentuma kapinallisten hyökkäykseen, joka on ohittanut kymmeniä maaseutupiirejä ja pakottanut viime viikkoina luovuttamaan ja vangitsemaan satoja hallitusjoukkoja ja heidän sotatarvikkeitaan .

Taleban takavarikoi Kunduzin kaupungissa, saman nimisen maakunnan pääkaupungissa, kaupungin sisäänkäynnin, ennen kuin se hajautui sen lähialueille. Taleban otti Kunduzin hetkeksi vuosina 2015 ja 2016, ennen kuin amerikkalaiset ilmaiskut, erityisoperaatiot ja Afganistanin turvallisuusjoukot työntivät heidät takaisin.

“Kuulen juuri nyt luotien äänen”, sanoi Amruddin Wali, Kunduzin maakuntaneuvoston jäsen. “Talebanit ovat ilmestyneet Kunduzin kujille ja takatieille, ja paniikkia on kaikkialla kaupungissa.”

Takaiskut tulevat Afganistanin tuskallisella hetkellä. Amerikkalaiset ja kansainväliset joukot – jotka nyt sijaitsevat pääosin pääkaupungissa Kabulissa ja Bagramin lentokentällä – lähtevät maasta viikkoina presidentti Bidenin huhtikuun ilmoituksen jälkeen lopettaa Yhdysvaltain sota maassa 11. syyskuuta.

Maaryanassa, Faryabin maakunnan pääkaupungissa, Kunduzista länteen Taleban-taistelijat ilmestyivät kaupungin sisäänkäynnille ennen siirtymistään kaupungin reuna-alueelle. Taleban törmäsi turvallisuusjoukkojen kanssa sunnuntai-iltaan sen jälkeen, kun pääkaupunkia ympäröivillä alueilla tapahtui viime päivien aikana useita haltuunottoja. Yhdessä tällaisessa viimeaikaisessa taistelussa Taleban tappoi yli 20 hallituksen kaikkein eliittijoukoista. Toisessa kymmenet hallituksen joukot antautuivat yhdessä ammusten vähentyessä.

Yhdysvaltain uhkaava vetäytyminen tarkoittaa, että Afganistanin joukot jäävät ilman sellaista taistelutukea, joka on pysäyttänyt tällaiset Talebanin hyökkäykset aiemmin.

“Jos vahvistukset tulevat Kabulista ja lentokoneet tukevat turvallisuusjoukkoja, Taleban ei pääse kaupunkiin”, sanoi Faryabin maakunnan pääkaupungin sijainen Sebghatullah Selab. Taisteluja käytiin myös sunnuntaina Takharin pääkaupungin Taliqanin sisäänkäynnin lähellä, Kunduzin naapurimaiden provinssissa.

Yhdysvaltain lentotuet ovat viime viikkoina vähentyneet huomattavasti rajoittavien sitoutumissääntöjen takia, ja monet amerikkalaiset sotilaskoneet sijaitsevat nyt Afganistanin ulkopuolella. Afganistanin ilmavoimat kamppailevat saadakseen aikaan eron.

Perjantaina Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin on tavattava presidentti Biden Valkoisessa talossa keskustelemaan Yhdysvaltain joukkojen vetäytymisestä.

Viimeisen 24 tunnin aikana noin kymmenkunta piiriä on pudonnut Talebanille – lähinnä maan pohjoisosassa. Toukokuun 1. päivästä lähtien, kun Yhdysvaltain joukot aloittivat virallisesti vetäytymisen maasta, The New York Instances kerää tietojen mukaan Taleban – paikallisen sovittelun, sotilaallisten hyökkäysten ja hallituksen vetäytymisten kautta – on ottanut yli 50 piiriä.

Hallitusjoukot ovat ottaneet takaisin useless pienen osan piireistä, koska tappiot ovat pakottaneet Afganistanin komentajat miettimään, mitä alueita heillä voi olla Yhdysvaltojen lähdön jälkeen.

Mutta puolustusministeriön tiedottaja Rohullah Ahmadzai kertoi Al Jazeera lauantaina: “On olemassa uusi, vankka ja tehokas suunnitelma ottaa takaisin alueet, joilta olemme vetäytyneet voimamme.”

Maassa on noin 400 piiriä, joista monet ovat olleet Talebanin kiistämiä ja valvomia jo jonkin aikaa. Mutta ennen kuin Yhdysvaltojen vetäytyminen alkoi, useless harvat piirit olivat vaihtaneet kättä viime vuonna. Aikaisemmin monet tällaiset haltuunotot tapahtuivat Talebanin takavarikoimalla alueen, jonka hallitus myöhemmin otti takaisin.

Toukokuussa Taleban-joukot saapuivat maan eteläpuolella sijaitsevaan Helmandin maakunnan pääkaupunkiin Lashkar Gahiin. Afganistanin joukot ja Yhdysvaltain ilmaiskut onnistuivat työntämään kapinalliset takaisin.

Nykytilanne ei edusta hyvää Pohjois-Afganistanin valta välittäjien johdolla oleville hallitusvoimille ja miliiseille, joista osa on tunnettuja sotapäälliköitä, jotka ovat pitäneet vallassa maan sisällissodasta 1990-luvulla ja Yhdysvaltojen hyökkäyksestä vuonna 2001.

Ne miliisijoukot, jotka usein koostuvat etnisistä Tadžikista, Uzbekistanista ja Hazarasista, ovat pitäneet pohjoista pitkään tukikohtana etelässä nousseesta Talibanista.

Jopa vierekkäisten miliisivoimien kohdalla hallitusjoukkojen moraali on alhainen, ja niitä ympäröivät usein eristetyt etuvartiot ja tukikohdat, joihin useless Afganistanin ilmavoimat voivat toimittaa uudelleen. Pieni joukko lentäjiä ja lentokoneita on edessään omia kysymyksiä kun kansainväliset joukot ja huoltourakoitsijat lähtevät maasta.

Lauantaina Afganistanin hallitus nimitti selkeästi heikentyneen turvallisuustilanteen uuden puolustusministerin, sisäasiainministerin ja armeijan päällikön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *