Nicaraguan entinen presidentti Enrique Bolaños kuoli 93-vuotiaana

Enrique Bolaños, entinen Nicaraguan presidentti, joka näki edeltäjänsä tuomitun korruptiosta ja ajautunut taloudelliseen kehitykseen lyhyen demokraattisen siirtymäkauden aikana, kuoli 14. kesäkuuta kotonaan Masayassa, Nicaragua. Hän oli 93-vuotias.

Hänen kuolemansa vahvisti hänen poikansa Enrique Bolaños Abaunza, joka sanoi, että hänen isäänsä oli hoidettu emfyseemasta ja keuhkofibroosista.

Aikaisemmin Sandinistan vastaisen opposition johtohahmo ja myöhemmin presidenttinä vuosina 2002–2007 ylistetty vankka demokraattisten normien puolustaja, herra Bolaños nähtiin laajalti vanhimpana valtiomiehenä, joka oli niin sitoutunut ajamaan korruptiota, että hän jopa kaatoi hänen entinen juoksutoverinsa.

Hänen kuolemansa tulee kriittinen aika Nicaragualle. Hänen seuraajansa presidenttinä Daniel Ortega on viime viikkoina johtanut kansallista sortoa ja pidättänyt yli tusina poliitikkoa ja kansalaisjohtajaa ennen marraskuussa pidettäviä vaaleja.

“Hänet muistetaan rehellisyydestään, moraalisesta koskemattomuudestaan ​​ja sitoutumisestaan ​​instituutioihin”, sanoi Mateo Jarquín, historian apulaisprofessori Chapmanin yliopistossa Kaliforniassa. Ottaen huomioon tämänhetkisen rangaistuksen, herra Jarquín lisäsi: “Hänen toimikautensa muistetaan paljon nostalgiaa.”

Nicaraguan länsiosassa Masayassa 13. toukokuuta 1928 syntynyt Enrique Bolaños Geyer oli kolmas neljästä pojasta. Hänen isänsä, Nicolás Bolaños Cortés, oli liikemies, joka johti apteekkia ja viljeli kahvia ja karjaa; hänen äitinsä, Amanda Geyer Abaunza, oli kodinhoitaja.

Herra Bolaños osallistui Masayan Monseñor Lezcanon ja Cardenal Juan Caglieron kouluihin sekä Coladio Centro Américaan, joka on yksityinen roomalaiskatolinen yksityiskoulu Granadassa. Hän valmistui insinööriksi Saint Louis Universitystä Missourissa ja myöhemmin opiskeli INCAE Enterprise Schoolissa Nicaraguassa.

Vuonna 1949 hän meni naimisiin Lila Abaunzan kanssa, jonka hän oli tavannut teini-ikäisinä. Neiti Abaunza kuoli vuonna 2008, ja nuoremman herra Bolañosin mukaan hänen isänsä oli vielä kuolemassaan vihkisormus.

“Hänellä oli tapana sanoa, että hän oli naimisissa eliniän ajan”, herra Bolaños Jr. sanoi. “Ja se tarkoitti ikuista elämää, ei useless maallista elämää.”

Pariskunnalla oli viisi lasta. Nuori, Alberto, kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1976, kun hän oli 16-vuotias, menetys, joka vaikutti herra Bolañosiin syvästi.

Seuraavien vuosikymmenien aikana Bolaños työskenteli useilla toimialoilla, muun muassa maitotehtaan ja kenkätehtaan johtamisessa. Suurimman taloudellisen menestyksensä hän löysi puuvillateollisuudessa ja perusti yhden maan suurimmista puuvillakonsortioista.

1980-luvulla hän johti lukuisia tärkeitä ammattiyhdistyksiä, mukaan lukien maan pääliiketoiminta-aulaa, yksityisen liiketoiminnan ylintä neuvostoa. Tämä rooli antoi hänelle tärkeän alustan, ja hänestä tuli pian yksi vallan vuonna 1979 valloittaneiden vasemmistolaisten Sandinistojen kriittisimmistä kriitikoista.

“Voimakkain ääni liikemaailmasta Nicaraguassa valtavien tukahduttamisaikojen aikana oli Don Enrique Bolañosin ääni”, sanoi Joel Gutiérrez, joka oli tuntenut Bolaños-perheen 1970-luvulta lähtien ja työskennellyt Bolañosin lehdistösihteerinä puheenjohtajakautensa aikana.

Mutta niin suorapuheinen oleminen maksoi. Sandinistat vangitsivat Bolañoksen kahdesti, ja vuonna 1985 valtio takavarikoi suuren osan hänen liiketoiminnastaan ​​ja kiinteistöistään.

“Hänen oli aloitettava alusta alkaen”, hänen poikansa sanoi. “Hän keksi itsensä uudelleen useita kertoja.”

Vuonna 1996 liberaali allianssi, joka nimestään huolimatta on konservatiivinen koalitio, valitsi hänet Arnoldo Alemánin perämieheksi ja kukisti Ortegan Sandinistat samana vuonna pidetyissä vaaleissa. Varapuheenjohtajana hänet syytettiin Mitch-hirmumyrskyn aiheuttamasta tuhosta.

Bolaños juoksi presidentiksi vuonna 2001 ja voitti; Herra Ortega voitettiin jälleen. Puheenjohtajakautensa aikana Bolaños aloitti kauaskantoisen korruptiontorjunnan, jonka seurauksena hänen edeltäjänsä Alemán pidätettiin, vaikka hänet myöhemmin vapautettiin Ortegan hallituksen alaisuudessa.

Presidenttinä Bolaños keskittyi maan talouden vapauttamiseen popularisoimalla ilmaisua “Kääntäkää hihamme ylös”. Hän onnistui saamaan anteeksi suuren osan Nicaraguan velasta ja edisti vapaakauppasopimusta Keski-Amerikan ja Yhdysvaltojen välillä.

“Hän työskenteli hyvin varhain aamulla kotona, viidestä aamusta”, kertoi Bolañosin yksityinen sihteeri ja myöhemmin puolustusministeri Avil Ramírez. Hän työskenteli “myöhään yöhön”, herra Ramírez sanoi, “huolimatta siitä, että hänestä tuli presidentti 73-vuotiaana.”

Silti kaikesta kovasta työstään herra Bolaños havaitsi, että suuri osa agendastaan ​​kärsi kongressin kovasta vastustuksesta, joka pysyi uskollisena sekä edeltäjälleen herra Alemánille että hänen pitkäaikaiselle kilpailijalleen Ortegalle. Kriitikot väittivät myös, että hän ei tehnyt juurikaan monien nicaragualaisten poistamista köyhyydestä.

“Se oli talouskasvun aika”, historian professori Jarquín sanoi Nicaraguan demokraattisista hallituksista. “Mutta myös kasvava eriarvoisuus, josta tuli hedelmällinen maaperä Ortegan diktatuurille.”

Herra Ortega otti uudelleen puheenjohtajuuskauden vuonna 2006 ja voitti useless 38 prosentilla äänistä niiden oikeudellisten muutosten ansiosta, jotka herra Alemán työnsi vuonna 1998 epäilyttävään sopimukseen herra Ortegan kanssa, jonka mukaan presidenttiehdokkaat voitiin julistaa voitokkaiksi vähintään 35 prosentin tuki.

Sitten Bolaños vetäytyi suurelta osin julkisesta elämästä ja omistautui suurimman osan ajastaan ​​verkon luomiseen kirjasto, joka kantaa hänen nimeään, joka pitää digitoituja kopioita tärkeistä asiakirjoista hänen presidenttikunnastaan ​​ja muualta. Siitä on tullut yksi Nicaraguan historian ja kulttuurin tärkeimmistä arkistoista.

Hänen myöhempiä vuosiaan leimasi tragedia: Vuosien 2005 ja 2008 välillä hän menetti vielä kaksi poikaa, toisen aivohalvaukseen ja toisen leukemiaan, ja hänen vaimonsa kuoli syöpään.

“Se vaikutti häneen valtavasti”, hänen poikansa sanoi. “Hän ponnisteli valtavasti päästäkseen rutiiniin ja voidakseen voittaa päivittäin kipu.”

Poikansa Enriquen lisäksi herra Bolañosista elää tytär Lucía sekä 13 lastenlasta ja 13 lastenlastenlapsea.

Herra Bolaños kärsi myös siitä, että hänen oli katsottava herra Ortegan sementoimaan hallintoa, usein kaikkein julmimmilla tavoilla. Vuonna 2018 yli 320 ihmistä kuoli mielenosoitusten aikana häntä vastaan, Latinalaisen Amerikan pahin poliittinen väkivalta 30 vuoden aikana.

Viime viikkoina vastatoimet ovat lisääntyneet, ja poliitikkoja, yritysjohtajia ja muita on pidätetty ja toimittajia kyseenalaistettu tai peloteltu, mikä näyttää lisää yrityksiltä purkaa herkkää demokratiaa, jonka herra Bolaños oli pyrkinyt säilyttämään.

“Nicaragua on upotettu syvään poliittiseen, sosiaaliseen ja moraaliseen kriisiin”, herra Bolaños kertoi paikalliselle uutispisteelle vuonna 2019 ja lisäsi: “Emme voi huijata itseämme – luoda Nicaragua, josta haaveilemme, meidän on voitettava suuret paheet, jotka ovat historiallisesti luonnehtineet yhteiskuntaamme.” Muuten hän lisäsi, “Tulevaisuus on enemmän samaa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *