Iranin vaalit: Ebrahim Raisi on presidentin edessä, kun kilpailijat luopuvat

TEHRAN – Iranin ultrakonservatiivisen oikeuslaitoksen päällikkö Ebrahim Raisi näytti varmasti olevan maan seuraava presidentti lauantaina vaalien jälkeen, jotka monet äänestäjät ohittivat, ja pitivät sitä vankina hänen hyväkseen.

Puolivirallinen uutistoimisto Fars sanoi vaalilautakunnan johtajalle vedoten, että Raisi oli voittanut 17 miljoonaa äänitetystä 28 miljoonasta äänestä, kun 90 prosenttia äänistä laskettiin. Kaksi kilpailevaa ehdokasta on suostunut, ja presidentti Hassan Rouhani onnitteli herra Raisia ​​lauantain voitosta, puolivirallinen Mehr-uutistoimisto kertoi.

Valtavat maltillisten ja liberaalien taipumusten joukot istui vaaleissa, sanoen, että kampanja on suunniteltu herra Raisin asettamiseksi virkaan tai että äänestyksellä ei ole juurikaan eroa. Hänen odotettiin voittavan kätevästi huolimatta maltillisemman reformistisen leirin myöhäisistä yrityksistä vakiinnuttaa tuki heidän pääehdokkaansa – entisen keskuspankin pääjohtajan Abdolnasser Hemmatin – takana.

Sisäasiainministeri Rahmani Fazli sanoi, että vaalien viimeinen äänestysprosentti oli 48,eight prosenttia Farsin mukaan – merkittävä lasku viimeiset presidentinvaalit, vuonna 2017.. Virallisten uutistoimistojen Mehrin mukaan äänioikeutettujen määrä on 59 miljoonaa.

Herra Raisi, 60, on kovan linjan pappi, jota Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei suosii, ja hänet on pidetty hänen mahdollisena seuraajana. Hänellä on ennätyksiä vakavista ihmisoikeusloukkauksista, mukaan lukien syytökset roolista poliittisten vastustajien joukkotapahtumissa vuonna 1988, ja hän on tällä hetkellä Yhdysvaltojen pakotteiden alainen.

Hänen taustansa ei todennäköisesti estä Yhdysvaltojen ja Iranin välisiä neuvotteluja uudestaan ​​vuoden 2015 sopimuksen palauttamisesta Iranin ydin- ja ballististen ohjusten ohjelmien rajoittamiseksi vastineeksi Yhdysvaltain taloudellisten pakotteiden poistamisesta. Herra Raisi on sanonut olevansa sitoutunut sopimukseen ja tekemään kaikkensa pakotteiden poistamiseksi.

Keskeisistä politiikoista, kuten ydinsopimuksesta, päättää ylin johtaja, jolla on viimeinen sana kaikista tärkeistä valtion asioista. Herra Raisin konservatiiviset näkemykset vaikeuttavat kuitenkin Yhdysvaltojen pääsemistä uusiin sopimuksiin Iranin kanssa ja myönnytyksen myöntämiseen kriittisistä kysymyksistä, kuten maan ohjusohjelmasta, Lähi-idän edustajien asevoimien tukemisesta ja ihmisoikeuksista.

Kannattajilleen herra Raisin läheinen samastuminen korkeimpaan johtajaan ja jatkossa islamilaiseen vallankumoukseen, joka toi Iranin papiston johtajat valtaan vuonna 1979, on osa hänen vetoomustaan. Kampanjajulisteissa näkyi herra Raisi kasvot herra Khamenei ja hänen edeltäjänsä ajatollah Ruhollah Khomeinin tai kenraalimajuri Qassim Suleimani, Iranin komentajan, jonka kuolema viime vuonna amerikkalaisessa iskussa aiheutti surun ja vihan vuodattamisen iranilaisten keskuudessa.

Mutta herra Raisin kannattajat mainitsivat myös hänen ansioluettelonsa vakaaksi konservatiiviksi, hänen lupauksensa torjua korruptiota, jota monet iranilaiset syyttävät yhtä paljon maan syvästä taloudellisesta kurjuudesta kuin amerikkalaiset pakotteet, ja heidän mukaansa sitoutumisensa tasa-arvon poistamiseen iranilaisten keskuudessa.

Äänestysaktiivisuus näytti olevan alhainen huolimatta ylimmän johtajan kehotuksista osallistua ja usein omituinen äänestyskampanja: Yksi lippu viehätti kuvaa kenraali Suleimanin veripisarasta katkaistusta kädestä, jossa oli edelleen hänen tavaramerkkinsä syväpunainen rengas, ja kehotti iranilaisia ​​äänestämään “hänen tähtensä”. Toinen näytti pommitetun kadun Syyriassa varoittaen, että Iranilla on riski muuttua sodan tuhoamaan maahan, jos äänestäjät jäävät kotiin.

Äänestys oli kehitetty ei niinkään kansalaisvelvollisuutena kuin uskon osoittamisena islamilaiseen vallankumoukseen, osittain siksi, että hallitus on pitkään luottanut korkeaan äänestysaktiivisuuteen tukeakseen sen legitiimiyttä.

Vaikka Iran ei ole koskaan ollut demokratia länsimaisessa mielessä, Iran on aiemmin sallinut eri ryhmittymiä ja poliittisia kantoja edustavien ehdokkaiden hakea virkaa hallituksessa, jonka ohjauksen ja pääpolitiikan asettanut vaaleilla toimiva johtaja. Vaalikausien aikana maassa oli vilkasta keskustelua, kilpailevia mielenosoituksia ja poliittisia argumentteja.

Mutta sen jälkeen kun vuonna 2009 puhkesi mielenosoituksia syytöksinä siitä, että presidentinvaalit oli väärennetty, viranomaiset ovat vähitellen kaventaneet vaalivapauden rajoja Iranissa, jättäen melkein mitään valinnanvaraa tänä vuonna. Iranin suojeluneuvosto hylkäsi viime kuukaudessa monet merkittävät ehdokkaat, ja se valvoo kaikkia ehdokkaita, jättäen herra Raisin selväksi edelläkävijäksi ja masentavaksi suhteellisille maltillisille ja liberaaleille.

Kuitenkin analyytikot sanoivat, että korkeimman johtajan tuki herra Raisille voi antaa hänelle enemmän valtaa muutoksen edistämiseen kuin eroava presidentti Hassan Rouhani. Herra Rouhani on käytännöllinen keskusristi, joka päätyi vastustamaan korkeinta johtajaa ja pettymys äänestäjille, jotka toivoivat voivansa avata Iranin talouden maailmalle tekemällä kestävän sopimuksen lännen kanssa.

Herra Rouhani allekirjoitti sopimuksen pakotteiden poistamiseksi vuonna 2015, mutta törmäsi päinvastoin presidentti Donald J. Trumpiin, joka veti Yhdysvallat pois ydinsopimuksesta ja otti uudelleen käyttöön pakotteet vuonna 2018.

Uudistetun ydinsopimuksen mahdollisuudet voivat parantua, jos Raisi nousee voittajaksi.

Herra Khamenei näytti pysähtyvän nykyisissä neuvotteluissa vaalien lähestyessä. Mutta amerikkalaiset diplomaatit ja iranilaiset analyytikot sanoivat, että herra Rouhanin lähdön ja herra Raisin ylösnousemuksen välillä voi olla liikkeitä viikkoina.

Silloin saatettu kauppa saattaa jättää Rouhanin syylliseksi epäsuosittuista myönnytyksistä ja antaa Raisille luvan vaatia taloudellisia parannuksia, kun sanktiot on poistettu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *