Vaihdettaessa painopistettä, NATO näkee Kiinan globaalina turvallisuushaasteena

BRYSSEL – Kiinan nousevat sotilaalliset tavoitteet asettavat Naton haasteisiin, joihin on vastattava, 30 maan kansallinen länsiliitto sanoi maanantaina, kun se on ensimmäistä kertaa kuvannut Kiinan asevoimien laajenevaa ulottuvuutta ja valmiuksia näin mahdollisesti vastakkainasettelulla.

Kiinan kuvaus, joka sisältyy kommunikea Presidentti Bidenin ja muiden läsnä olleen yhden päivän huippukokouksen päätteeksi julkaistu uusi heijastuma siitä, kuinka Kiina aikoo käyttää nopeasti kasvavaa sotilaallista voimaansa ja hyökkääviä kyberteknologioita tulevina vuosina.

Vuonna 7 pidetyn ryhmän kokouksessa Britanniassa, joka päättyi sunnuntaina, Herra Biden ja hänen kollegansa sopivat yhdessä vastustavansa Kiinan kasvavaa taloudellista määräävää asemaa. Maanantaina Naton maat varoittivat, että myös Kiina aiheuttaa yhä enemmän globaalia turvallisuusongelmaa, mikä merkitsee perustavanlaatuista muutosta Euroopan ja Pohjois-Amerikan – ei Aasian – suojelemiseen keskittyvän instituution suhtautumisessa.

Ensimmäinen pieni viittaus Kiinaan Natossa lausunto, ei edes tiedonanto, oli Lontoon huippukokouksessa vuonna 2019, mutta globaalit huolenaiheet ovat nopeutuneet nopeasti sen jälkeen.

Sekä herra Biden että presidentti Donald J. Trump ennen häntä korostivat enemmän uhkia, joita heidän mielestään Kiina aiheuttaa autoritaarisena poliittisena järjestelmänä, jolla on kasvavia sotilaskustannuksia ja kunnianhimoa, mukaan lukien aloittava sotilaallinen yhteistyö Venäjä. Kiina on keskellä herra Bidenin väitettä, jonka mukaan demokratiat ovat eksistentiaalisessa vastakkainasettelussa autokratioiden kanssa.

“Allianssimme taustalla oleviin demokraattisiin arvoihin kohdistuu yhä suurempaa painostusta sekä sisäisesti että ulkoisesti”, presidentti kertoi toimittajille maanantai-iltana huippukokouksen jälkeen. “Venäjä ja Kiina pyrkivät molemmat kiilaamaan Atlantin ylittävään solidaarisuuteen.”

Sen tiedonanto, josta neuvottelevat yksimielisesti kaikki 30 jäsentä, Nato on varovainen luonnehtellessaan Kiinaa.

Venäjää kuvataan toistuvasti “uhkana” Naton suhteen asiakirjassa, jossa kritisoidaan venäläisten aseiden muodostumista, sen hakkerointi- ja disinformaatiohyökkäyksiä länsimaille, Krimin liittämistä Ukrainasta vuonna 2014 ja muita aggressiivisia tekoja.

Sitä vastoin Kiinan sanotaan esittävän “haasteita”. Mutta nämä haasteet ovat huomattavia. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Kiinalla on nyt toiseksi suurin sotilastalousarvio Yhdysvaltojen jälkeen ja maailman suurin laivasto. Peking vahvistaa ydinvarastoaan ja kehittää kehittyneempiä ohjuksia ja aluksia.

“Kiina ei ole vihollisemme, mutta voimatasapaino muuttuu”, herra Stoltenberg sanoi maanantaina. “Ja Kiina on tulossa lähemmäksi meitä. Näemme heidät kyberavaruudessa, näemme Kiinan Afrikassa, mutta näemme myös Kiinan panostavan voimakkaasti omaan kriittiseen infrastruktuuriin “, hän sanoi. “Meidän on vastattava yhdessä liittoutumana.”

Kiina on lähettänyt aluksia Välimerelle ja arktisen alueen kautta; Se on myös toteuttanut sotaharjoituksia Venäjän kanssa Naton takapihalla, rakentanut tukikohtia Afrikassa ja omistaa merkittävän infrastruktuurin Euroopassa, mukaan lukien Kreikan Pireuksen satama.

Kiinan armeija on hakkeroinut tietokoneita varastamaan teollisia ja sotilaallisia salaisuuksia ympäri maailmaa ja harjoittanut disinformaatiota Naton yhteiskunnissa. Kiinan televiestinnän jättiläinen Huawei on pyrkinyt asentamaan 5G-verkkoja kaikkialle Afrikkaan, Lähi-itään ja Eurooppaan luomaan uutta huolta voidakseen hallita Naton tarvitsemaa viestintäinfrastruktuuria.

Keskustelussa “monitahoisista uhista” ja “itsevarmojen ja autoritaaristen voimien järjestelmällisestä kilpailusta” tiedonannossa Nato sanoo, että “Venäjän aggressiiviset toimet ovat uhka euroatlanttiselle turvallisuudelle”. Vaikka Kiinaa ei sanota uhaksi, Nato toteaa, että “Kiinan kasvava vaikutusvalta ja kansainvälinen politiikka voivat asettaa haasteita, joihin meidän on vastattava yhdessä liittona.”

Nato lupasi “sitouttaa Kiinan puolustamaan allianssin turvallisuusetuja” ja sanoi aikovansa lisätä kumppanuuksia useampien Intian ja Tyynenmeren maiden kanssa.

Paljon syvemmälle asiakirjaan, Kiina tulee taas esiin, jonka sanotaan esittävän “järjestelmään liittyviä haasteita” “sääntöihin perustuvalle kansainväliselle järjestykselle”.

Liikkeellä kohti diplomatiaa ja sitoutumista liittouma lupaa ylläpitää “rakentavaa vuoropuhelua Kiinan kanssa mahdollisuuksien mukaan”, myös ilmastonmuutoksen suhteen, ja kehottaa Kiinaa tulemaan avoimemmaksi armeijansa ja erityisesti “ydinvoimavarojensa ja oppinsa suhteen” . ”

Kiinan viranomaiset reagoivat terävästi Naton tiedonantoon, samoin kuin muihin edeltävien päivien G7-johtajien lausuntoihin. Allianssin luonnehdinta Kiinan asettamista haasteista oli “Kiinan rauhanomaisen kehityksen panettelu, kansainvälisen tilanteen ja oman roolin väärä arviointi ja kylmän sodan mentaliteetin jatkaminen”, maan edustusto Euroopan unionissa Brysselissä sanoi. viesti Weibossa.

Naton johtajat sopivat myös maanantaina viettävänsä ensi vuoden päivittääkseen allianssin vuoden 2010 strategisen konseptin, joka 11 vuotta sitten piti Venäjää potentiaalisena kumppanina eikä koskaan maininnut Kiinaa.

Uusia haasteita verkko-sodankäynnistä, tekoälystä ja disinformaatiosta, samoin kuin uusia ohjus- ja taistelupäätekniikoita, on harkittava pelotteen säilyttämiseksi, allianssi totesi. Ja sen perussopimuksen 5 artikla – hyökkäys yhtä vastaan ​​on hyökkäys kaikkia vastaan ​​- “selkiytetään” sisällyttämällä avaruudessa oleviin satelliitteihin kohdistuvat uhkat ja koordinoidut kyberhyökkäykset.

Tämä Naton kokous oli enimmäkseen presidentti Bidenin lämmin syleily, joka toisin kuin edeltäjänsä on ilmaissut syvän uskon liittoon ja Yhdysvaltojen osallistumisen merkitykseen toisen maailmansodan kauhujen jälkeen Washingtonin perustamissa monenvälisissä instituutioissa.

Monet muut johtajat panivat merkille toisin kuin Trumpin toukokuussa 2017 järjestämässä Naton huippukokouksessa. Sitten herra Trump oli erityisen suuttunut kustannuksista ja ylenpalttisesta lasin käytöstä Naton uudessa 1,2 miljardin dollarin päämajassa. Herra Trump vastusti myös omien avustajiensa odotuksia ja kieltäytyi ilmoittamasta tukea Naton 5 artiklalle, kollektiivisen puolustuksen keskeinen periaate.

Herra Biden ilmoitti maanantaina nopeasti, että liitto on “kriittisen tärkeä Yhdysvaltojen etujen kannalta”, ja kutsui 5 artiklaa “pyhäksi velvoitteeksi”. Hän lisäsi: “Haluan useless koko Euroopan tietävän, että Yhdysvallat on siellä.”

Italian pääministeri Mario Draghi puhui monille, kun hän yhdisti tämän huippukokouksen Britanniassa juuri päättyneeseen seitsemän huippukokoukseen ja vertasi heitä epäedullisesti herra Trumpin aikaan. “Tämä huippukokous on osa Yhdysvaltojen perusliittojen vahvistamis- ja jälleenrakennusprosessia, jota” edellinen hallinto heikensi “, Draghi sanoi.

Hän viittasi herra Bidenin vastaavaan tärkeään kokoukseen tiistaina Euroopan unionin johtajien kanssa, joita Trump piti taloudellisena kilpailijana ja jopa vihollisena. “Olemme täällä vahvistamassa nämä liittoutumat, mutta myös vahvistamaan Euroopan unionin tärkeyden”, Draghi sanoi.

Toinen keskeinen tekijä herra Bidenin Euroopan-kiertueella, joka päättyy keskiviikkona Genevessä, jossa hän tapaa Venäjän presidentti Vladimir V.Putinin odotetusta keskustelusta, on se, kuinka Aasian ja länsimaiden demokratiat voivat vastustaa autoritaarista haastetta. . Vaikka Venäjä on erityinen uhka Naton ja Euro-Atlantin maailmalle, se ei ole taloudellinen kilpailija.

Maanantai-iltana puheessaan Biden kutsui Putinia “kelvolliseksi vastustajaksi” ja sanoi etsivänsä yhteistyöalueita Venäjän kanssa ja asettavan samalla punaiset linjat Venäjän pyrkimyksistä häiritä demokraattisia yhteiskuntia.

“Aion tehdä presidentti Putinille selväksi, että on alueita, joilla voimme tehdä yhteistyötä, jos hän haluaa”, herra Biden sanoi. “Ja jos hän päättää olla tekemättä yhteistyötä ja toimii tavalla, jolla hänellä on aikaisemmin, suhteessa kyberturvallisuuteen ja johonkin muuhun toimintaan, me vastaamme. Vastaamme luontoissuorituksina. “

Rikkaan, aggressiivisen, autoritaarisen Kiinan nousun kuitenkin herra Biden pitää suurena haasteena Yhdysvalloille ja sen liittolaisille, ja hänen aikomuksensa Euroopassa on pyytää liittoutuneiden tukea pyrkimyksille vastata tähän haasteeseen – sotilaallisesti , teknisesti ja taloudellisesti.

Naton tehtävänä on myös Euroopan unioni, joka on maailman suurin talousryhmittymä ja jolla on syvät kauppasuhteet Kiinaan. Euroopan unioni on lujittanut näkemyksiään Kiinasta, kun otetaan huomioon Pekingin ihmisoikeuskäyttäytyminen kotona sekä kauppa- ja vakoilukäytännöt ulkomailla. Eurooppalaiset eivät kuitenkaan pidä Kiinaa aivan Washingtonin havaitsemana uhkana.

Tämä ero on totta myös Natossa, huolimatta uudesta Kiinaa koskevasta tiedonannosta.

Jotkut Naton jäsenet, etenkin Venäjää lähinnä olevat Keski- ja Itä-Euroopassa ja Baltian maissa, ovat huolissaan siitä, että painopisteen siirtäminen Kiinaan ei ohjaa resursseja ja huomiota Venäjän uhasta.

Herra Biden piti tapaamisen Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan johtajien kanssa Brysselissä ennen tapaamistaan ​​Putinin kanssa. Naton joukot on sijoitettu kaikkiin neljään maahan.

Mutta jopa Britannia, luultavasti Washingtonin lähin liittolainen, ilmaisi jonkin verran varovaisuutta vastakkainasettelusta Kiinan kanssa. Kysyttäessä Naton kokouksessa Kiinasta, pääministeri Boris Johnson varoitti ”uudesta kylmästä sodasta” ja myönsi samalla, että Kiinan nousu oli ”jättimäinen tosiasia elämässämme”.

Vastaavasti Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi kokouksen jälkeen: “Jos tarkastelet verkko- ja hybridiuhkia, jos tarkastelet Venäjän ja Kiinan yhteistyötä, et voi yksinkertaisesti sivuuttaa Kiinaa.” Mutta hän sanoi myös: “Yksi emme saa myöskään yliarvioida sitä – meidän on löydettävä oikea tasapaino. “

Steven Lee Myers osallistui raportointiin Soulista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *