New York Occasions päivittää tietokannan, joka seuraa Gitmo-vangittuja

Occasions Insider kertoo kuka olemme ja mitä teemme, ja antaa kulissien takana oivalluksia siitä, miten journalismimme muodostuu.

Afganistanin sodan ensimmäisinä vuosina Guantánamo Bay oli kielletty lakimiehille, jotka pyrkivät edustamaan vankeja siellä, ja Bushin hallinto kieltäytyi paljastamasta vankien nimiä. Komentajat kertoivat toimittajille säännöllisesti, ja vartijat tulivat puhumaan ylpeänä palveluksestaan ​​siellä, mutta heidän ei sallittu mainita oranssissa univormussa olevia miehiä.

Ajan myötä Bushin hallinto kumartui tuomioistuinten painostukseen ja julkaisi monien miesten ja poikien nimet, jotka tuotiin Yhdysvaltain armeijan pidätyskeskukseen “vihollisen taistelijana”. Mutta kun Pentagon antoi asianajajien vierailulle, satoja pidätettyjä oli jo poissa, monet heistä lähetettiin takaisin Afganistaniin ja Pakistaniin.

Monien ihmisten mielessä noin 780 miestä ja poikaa, joita pidettiin kauko-Guantánamossa, ovat edelleen nimettömiä, identtisesti verhottuja miehiä, jotka on lukittu partakoneen takana. Neljäkymmentä on siellä tänään, kun taas loput on kotiutettu tai hajautettu ympäri maailmaa.

Mutta avoimuuden sota-alueella siellä aika voittaa.

Viimeisin todistus siitä löytyy The New York Timesin vankiprofiilien verkkotietokannasta Guantánamon telakka, johon tehtiin äskettäin paitsi uudelleensuunnittelu, myös päivitys lähes vuosikymmenen ajan tapahtuneesta kehityksestä ja asiakirjoista – laajamittaisen Occasions-ohjelmistosuunnittelijoiden, toimittajien ja toimittajien ryhmän pandemian aikana toteuttamasta suuresta ponnistuksesta.

Päivitys on jatkuva investointi ymmärtämään offshore-pidätysoperaatiota, jonka Bushin hallinto perusti 11. syyskuuta 2001 tapahtuneiden iskujen seurauksena. Vankila alkaa 21. vuoteensa tammikuussa, ja vaikka satoja on tullut ja mennyt, oikeudenkäynti viisi miestä, joita syytetään syyskuun 11. päivän suunnitelmista ei ole vielä aloitettu.

Dock on yksi pisimmistä The Timesin jatkuvasti päivittämistä digitaalisista projekteista. Sen peruskorjaus vahvistaa asemaansa oranssinväristen miesten kattavimpana julkisena luettelona.

Koska tiedustelupalveluyhteisö ja armeijan jäsenet valitsevat valitsemansa lähestymistavan siellä tapahtuvaan pidätykseen, digitaalisessa projektissa tutkijat, toimittajat, lakimiehet, tutkijat, ihmisoikeusaktivistit ja aivan uteliaat lähtevät yrittäessään selvittää Guantánamon lahden salaisuudet.

Minä myös. Olen raportoinut Yhdysvaltain merivoimien tukikohdasta siitä lähtien, kun ensimmäiset vangit vietiin sinne Afganistanista tammikuussa 2002, jolloin Web-yhteys oli puhelinverkkoyhteys ja puhelinsoitto tukikohtaan mantereelta vaati Kuuban maakoodia. Käännyin The Dockin puoleen vuosina Miami Heraldissa. Nyt kun työskentelen The Timesissa, olen osa sitä uudistanutta tiimiä.

Napsauta avaa kohteen merkintä Vanki 86, Shafiq Rasul, ja näet Ison-Britannian kansalaisen, jonka nimi oli ensimmäisessä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ratkaistussa Guantánamon tapauksessa. Napsauta Avaa Vanki 768, Ahmed Muhammed Haza al-Darbi, ja voit lukea miehestä, joka oli viimeisin vapautettu.

Sivustolla on uusia ominaisuuksia, joita ei voitu saavuttaa, kun The Occasions loi alkuperäisen tietokannan vuonna 2008 vankeja koskevista julkisista asiakirjoista, joista monet tulivat esiin The Related Pressin oikeusjutulla. Myöskään sen nyt tarjoama tieto ei ollut saatavilla vuonna 2011, kun The Occasions päivitti satoja vankien asiakirja-aineistoja luokiteltuihin tiedostoihin vuosina 2004-2008, jotka Chelsea Manning, entinen armeijan tiedusteluanalyytikko, lähetti WikiLeaksille.

Lukijat ja tutkijat näkevät nyt selvästi, mitkä miehet olivat CIA: n matkalla Guantánamon lahdelle. Tiedot saimme Senaatin tiedustelukomitean tutkimus joka poistettiin vuonna 2014 viraston tiedoista “Musta sivusto” -ohjelma. Palestiinalainen mies, joka tunnetaan nimellä Abu Zubaydah virasto oli pisin – yli 1600 päivää – ja se pysyy Guantánamossa, vaikka häntä ei ole koskaan syytetty rikoksesta.

Hän on 40 miehen joukossa, joka on lueteltu tietokannan yläosassa ja kuten monet ovat kuvanneet viimeisimmät kuvat vuosikymmen sitten vuotaneiden pidätysoperaatioiden varhaisimmista päivistä tehtyjen varaustyyppisten kuvien sijaan.

Löydät myös siellä kuolleiden miesten tiedostot ja nousevan luokan heistä, jotka ovat kuolleet vapautuksensa jälkeen. Nämä tiedot ovat kaukana täydellisistä. Bushin hallinto, joka avasi pidätyskeskuksen vuonna 2002, lähetti noin 540 vankilassa olevasta 780 vankista, ja heidän jälkeensä on vaikeampaa seurata.

Napsauta avaa yksi rivi ja löydät Haji Nusrat Khan, afganistanilainen mies, joka oli kerran Guantánamon vanhin pidätetty. Seurasimme hänen polkua selville, että hän kuoli kotona Afganistanissa vuonna 2015, yhdeksän vuotta vapauttamisensa jälkeen.

Pojat nimetty Assadullah, Naquibullah ja Mohammed on myös merkintöjä. Kun Yhdysvaltain armeija tajusi heidän nuoruutensa, he siirtivät heidät Camp Deltassa sijaitsevista aikuisvankeudesta Camp Iguana -nimiseen reformikoululaiseen pidätyspaikkaan.

Asiakirjoja on enemmän, erityisesti päivitettyjä tiedustelulaskelmia, jotka on koottu ehdonalaiseen kaltaiseen hallitukseen, joka alkoi arvioida vakavasti Guantánamon tapauksia vuonna 2014, samoin kuin lisää linkkejä muihin lähteisiin ja syytetyille suoria linkkejä sotilaskomission tapauksiin. Kohde David Hicks Australiasta, ensimmäinen sotilaskomissiossa tuomittu mies, sisältää tiedot vuodelta 2015, jolloin hänen tuomionsa kumottiin.

Merkinnät ovat edelleen kesken. Mutta jotkut jäljittävät, mitä miehistä tapahtui – heidän kirjoittamansa kirjat, tekemä taide ja joissakin tapauksissa julkaisun jälkeiset nimitykset globaaleina terroristina tai tiedot, joita haettiin ulkoministeriön kautta Palkinnot oikeudenmukaisuudesta ohjelmoida.

Jonkin keskustelun jälkeen näytämme edelleen näkyvästi jokaisen miehen säilöön otetun internointisarjanumeron, yksittäisestä syystä: Heidän nimensä muuttuvat kaikkialla Yhdysvaltain tiedusteluasiakirjoissa – joskus virheellisen älykkyyden, toiset kulttuurisen tietämättömyyden vuoksi – vaikka heidän lukumääränsä pysyisi samana.

Tämä artikkeli on mukautettu At Struggle -uutiskirjeestä. Ilmoittaudu saadaksesi sen viikoittain tässä.

Carol Rosenberg on ainoa toimittaja, joka on omistanut kokopäiväisesti Yhdysvaltojen merivoimien tukikohdan Guantánamonlahdella, mukaan lukien pidätysoperaatiot ja sotilaskomissiot. Hän aloitti lyönnin ennen kuin ensimmäiset vangit tuotiin Afganistanista tammikuussa 2002.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *