Argentiinan presidentti loukkaa kommenttinsa: “Brasilialaiset syntyivät viidakosta”

BUENOS AIRES – Espanjan pääministerin äskettäisen vierailun aikana Argentiinaan presidentti Alberto Fernández yritti olla yhteydessä vieraaseen kunnioittamalla Argentiinan eurooppalaista maahanmuuttajaperintöä.

Sen sijaan lausunnolla, jota pidettiin laajalti muukalaisvihana ja loukkaavana, herra Fernández onnistui aiheuttamaan loukkauksia kotona ja kaikkialla Latinalaisessa Amerikassa – myös alueen voimakkaimmissa maissa.

“Meksikolaiset nousivat alkuperäiskansoista, brasilialaiset nousivat viidakosta, mutta me argentiinalaiset saapuimme veneillä. Eurooppalaisilla veneillä ”, herra Fernández sanoi keskiviikkona televisiossa esiintyessään Buenos Airesissa vierailevan Espanjan pääministerin Pedro Sánchezin vieressä.

video lausunnosta, jonka herra Fernández sanoi olevan meksikolaisen Nobel-palkinnon saaneen Octavio Pazin lainaus, tuli virukseksi sosiaalisessa mediassa, aiheuttaen laajaa uutisvalintaa sekä kriittisen ja hämmästysvirran naapurimaiden Brasiliassa ja Meksikossa olevilta poliitikoilta ja tavallisilta kansalaisilta.

“Hän unohtaa miljoonat ihmiset, jotka sieppasivat Afrikasta kolmen vuosisadan aikana, juuri niiden eurooppalaisten toimesta, joiden Fernández on niin ylpeä saadessaan olla”, – ihmisoikeusaktivisti ja asianajaja Jeff Nascimento São Paulo, Brasilia, kirjoitti Twitterissä.

Kongressin jäsen ja brasilialaisen presidentin Jair Bolsonaron poika Eduardo Bolsonaro kutsui lausuntoa rasistiseksi ja pilkkasivat vuosien taantumassa olleen Argentiinan talouden tilaa.

“Argentiina on uppoava alus” hän kirjoitti.

Presidentti, herra Bolsonaro, vastasi myös pilkkaamalla tweetoimalla sanaa “JUNGLE!” ja Brasilian lippu sekä valokuva itsestään ja ryhmästä alkuperäiskansoja.

Argentiinalaisilla on jo pitkään ollut maine Latinalaisessa Amerikassa, koska he pitävät itseään erillisinä muista alueen edustajista, osittain siksi, että maan väestöstä on suuri prosenttiosuus, joka jäljittää esi-isänsä eurooppalaisiin uudisasukkaisiin, lähinnä Espanjasta ja Italiasta. Sen naapuri Brasilia on enemmistön musta ja alkuperäiskansojen maa.

Nyt nuorten sukupolvi tutkijat Argentiinassa, mukaan lukien mustat tutkijat, kyseenalaistaa maansa kansallisen kertomuksen ja toteaa, että se on sekä rasistista että poistaa alkuperäiskansojen ja mustien juurtuneiden argentiinalaisten läsnäolon.

Meksikolainen näyttelijä Gael García Bernal sanoi herra Fernándezin huomautus “Kestää ekstravivistisen kolonialismin haitallista kertomusta” ja valitti, että se heijastaa näkemystä, joka “valitettavasti on hyvin yleistä”.

Fernández, vasemmistolainen johtaja, joka valittiin vuonna 2019 ja on aiemmin kritisoinut hämmennyksiä, johti lainauksen herra Paziin.

Hra Pazin varsinainen lainaus on: “Meksikolaiset polveutuvat atsteekeista, perulaiset inkoista ja argentiinalaiset veneistä.”

Herra Fernández näyttää sekoittaneen Paz-lainauksen laulun sanat jonka 1980-luvulla suositteli rocklaulaja Litto Nebbia, jota herra Fernández ihailee ja on kuvannutystävä. ” Presidentin lainaus otettiin melkein sanatarkasti kappaleesta.

Huomautus varjosti valtionpäämiesten kokouksen asialistan, jossa keskityttiin kauppaneuvotteluihin ja rokotediplomatiaan.

Kritiikin jälkeen herra Fernández kirjoitti Twitterissä:

“En aikonut loukata, mutta joka tapauksessa, jos joku tunsi loukkaantuneen tai teki näkymättömän, pyydän anteeksipyyntöä.”

Mutta hän lisäsi: “On sanottu useaan otteeseen, että” argentiinalaiset polveutuivat veneistä “. Herra Fernández jatkoi:” 1900-luvun alkupuoliskolla saimme yli viisi miljoonaa maahanmuuttajaa, jotka asuivat alkuperäiskansojemme keskuudessa. Monimuotoisuutemme on ylpeyden lähde. “

Daniel Politi kertoi Buenos Airesista. Ernesto Londoño raportoi Rio de Janeirosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *