Eurooppa vaatii välitöntä tulitaukoa Israelin ja Palestiinan taistelussa

BRYSSEL – Blokin ulkopolitiikan päällikön Josep Borrell Fontellesin mukaan Euroopan unionin ulkoministerit vaativat tiistaina hätäkokouksessa ylivoimaista välitöntä tulitaukoa Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Kaikki jäsenvaltiot Unkaria lukuun ottamatta tukivat julkilausumaa, jossa tuomittiin Hamasin rakettihyökkäykset ja tuettiin Israelin oikeutta itsepuolustukseen, mutta varoitettiin myös, että se “on tehtävä suhteellisesti ja kunnioittaen kansainvälistä humanitaarista oikeutta”. Herra Borrell sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän sanoi, että siviilien uhrien lukumäärä Gazassa, “mukaan lukien suuri määrä naisia ​​ja lapsia”, oli “mahdotonta hyväksyä”. Ja hän sanoi, että Euroopan unioni osana kvartettia Yhdysvaltojen, Venäjän ja Venäjän kanssa Lähi-idän rauhaa tavoitteleva YK pyrkii käynnistämään vakavan diplomaattisen prosessin.

“Ensisijaisena tavoitteena on kaiken väkivallan välitön lopettaminen ja tulitauon toteuttaminen”, herra Borrell sanoi. Euroopan unionin ulkopolitiikka toimii yksimielisesti, joten Borrellin kommentit olivat Unkarin vastustuksesta huolimatta pyrkimyksiä “heijastaa yleistä sopimusta”.

Vaikka Euroopan unionin näkemykset eivät todennäköisesti heiluta Israelia, joka näkee blokin yleensä palestiinalaiseksi, julkilausuma tulee päivä sen jälkeen, kun presidentti Biden ilmaisi tukensa tulitauolle ja ehdottaa kasvavaa epämukavuutta siviilien uhrien lisääntymisen vuoksi.

Israel pyrkii myös antamaan enemmän painoa sille, mitä Saksa ja Ranska sanovat, ja siellä olevat johtajat ovat ilmaisseet voimakkaammin sanomalla, että verenvuodon on lopetettava.

Saksa ja Ranska ovat myös käyneet diplomaattisissa vaihteissa. Saksalaiset – jotka yleensä tukevat Israelia – yrittävät työntää sitä kohti tulitaukoa. Ranska, jolla on jonkin verran vaikutusvaltaa Egyptin kanssa, yrittää suostuttaa johtajansa työntämään Hamasia lopettamaan rakettien hyökkäykset.

Yleensä Euroopan hallitukset ovat tukeneet Israelia ja sen oikeutta itsepuolustukseen israelilaisille siviileille suunnattujen rakettien laukauksia vastaan. Silti taistelun edetessä keskeiset Euroopan maat vaativat nopeaa tulitaukoa.

Saksa on perinteisesti vahva Israelin tukija. Maanantaina, puhuessaan Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa, Saksan liittokansleri Angela Merkel “tuomitsi jälleen jyrkästi Gazasta jatkuneet rakettihyökkäykset Israeliin ja vakuutti pääministerille Saksan hallituksen solidaarisuuden”, sanoi hänen tiedottaja Steffen Seibert. “Hän vahvisti Israelin oikeuden puolustautua hyökkäyksiltä.”

Mutta kun otetaan huomioon monet “molemmin puolin menetetyt siviilihenket”, herra Seibert sanoi, “liittokansleri toivoi, että taistelut päättyvät mahdollisimman pian.”

Merkel puhui myös tiistaina Jordanian kuninkaan Abdullahin kanssa, ja “molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että nopean tulitauon aloitteita olisi tuettava, jotta voidaan luoda edellytykset poliittisten neuvottelujen jatkamiselle”, sanoi Seibert.

Ennen EU: n kokousta tiistaina Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi, että “Lähi-idän väkivallan lopettaminen on juuri nyt ensisijainen tavoite. Mutta meidän on myös puhuttava siitä, kuinka välttää tällainen kärjistyminen tulevaisuudessa. ”

Maas lisäsi, että Euroopan unionilla “on tässä oma roolinsa” sekä poliittisissa että humanitaarisissa toimissa. Saksa on luvannut 40 miljoonaa euroa eli noin 49 miljoonaa dollaria humanitaariseen apuun Gazanille.

Saksalaiset, kuten britit, ovat myös nähneet useita mielenosoituksia Israelin sotatoimista, joista muutama on ollut avoimesti antisemitististä.

Ranska, ainoa EU: n jäsen turvallisuusneuvostossa, on myös vaatinut nopeaa tulitaukoa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi maanantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että “tulitauon on oltava mahdollisimman nopea prosessi ja mahdollisen polun rakentaminen eri päähenkilöiden välisiin keskusteluihin”.

Herra Macron sanoi keskustelevansa Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin ja kuningas Abdullahin kanssa “voidakseen yhdessä nähdä, miten teemme konkreettisen ehdotuksen”. Hän on “ehdottoman välttämätöntä” lopettaa vihamielisyydet.

Jeremy Issacharoff, Israelin Saksan suurlähettiläs, sanoi haastattelussa, että jotkut maailman johtajat olivat saaneet Israelille viime viikolla korkean legitimiteetin ja liikkumavaran sen jälkeen, kun Hamas aloitti rakettien laukaamisen Jerusalemiin ja muihin kaupunkeihin 10. toukokuuta.

Tämä kanta tunnusti Israelin oikeuden puolustaa itseään ja kansalaisiaan neutraloimalla Gazasta tulevaa tulta ja varoittamalla pelottelua, hän sanoi. Mutta se voi muuttua nyt, kun konflikti on alkanut toiselle viikolle, hän lisäsi.

“Ihmiset ovat edelleen huolissaan siitä, että se voi lisääntyä edelleen”, herra Issacharoff sanoi. Merkel oli ollut “erittäin tukeva” Israelille puhuessaan Netanyahulle maanantaina ja “ilmaissut toiveensa vihamielisyyksien lopettamisesta mahdollisimman pian”, hän sanoi.

Myös YK: n turvallisuusneuvoston ainoa EU: n jäsen Ranska on vaatinut nopeaa tulitaukoa. Herra Macron sanoi maanantaina, että “tulitauon on oltava mahdollisimman nopea prosessi ja mahdollinen polku keskusteluun eri päähenkilöiden välillä”.

Hän ja herra al-Sisi olivat yhtä mieltä siitä, että vihollisuuksien lopettaminen oli “ehdottoman välttämätöntä” Macronin toimiston mukaan, ja lisäsi, että presidentti oli uudistanut tukensa Egyptin välitystoimille.

Viime viikolla herra Macron puhui palestiinalaishallinnon johtajalle Mahmoud Abbasille. Mutta herra Macron ei onnistunut saamaan herra Netanyahua puhelimeen viime torstaina, koska Israelin johtaja “ei ollut sinä päivänä käytettävissä puhelun aikana”, herra Macronin toimiston mukaan. Kaksi puhuivat perjantaina.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian on myös ollut tekemisissä amerikkalaisten, israelilaisten, palestiinalais-, jordanialaisten ja egyptiläisten kollegoidensa kanssa.

EU: n ulkopolitiikan päällikkö Borrell on itse antanut lausuntoja, joissa kehotetaan Hamasia lopettamaan rakettien ampuminen ja Israelia “toimimaan oikeasuhteisesti ja välttämään siviilien uhreja”.

Mutta Euroopan unioni on jakautunut tavalliseen tapaan. Jopa turvallisuusneuvoston sunnuntaikeskustelussa EU: n edustajan lausuntoa ei voitu antaa jäsenvaltioiden puolesta, koska voimakkaasti Israelia suosiva Unkari oli vastustanut sitä.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto kritisoi Israelia koskevia EU: n lausuntoja hyödyttöminä. “Nämä ovat yleensä hyvin yksipuolisia, eivätkä nämä lausunnot auta, etenkään nykyisissä olosuhteissa, kun jännite on niin suuri”, hän kertoi Agence France-Presse -uutistoimistolle.

Muut Euroopan jäsenvaltiot, kuten Itävalta, Bulgaria ja Romania, tukevat yhtä vakaasti Israelia, kun taas Belgian, Luxemburgin ja Ruotsin kaltaiset maat suhtautuvat kriittisemmin Israelin sotilaallisiin toimiin ja asutusten laajentamiseen miehitetyllä alueella.

Euroopan komission tiedottaja Peter Stano sanoi maanantaina, että päätavoitteena oli lopettaa sotilaallinen konflikti. Yleensä hän toisti, että Euroopan unioni piti Israelin siirtokuntaa miehitetyillä alueilla laittomina ja että Bryssel oli vaatinut uudelleenarviointia ja hillitsemistä palestiinalaisten häätö Itä-Jerusalemista.

“Euroopan kansalaisten edustajat, tässä tapauksessa ulkoministerit, yrittävät kovasti käsitellä tilannetta ja löytää parhaan mahdollisen EU: n panoksen väkivallan lieventämiseen ja lopettamiseen”, hän sanoi. “Ja luulen, että kaikki. Voin useless toistaa, että uhreja ei tietenkään voida hyväksyä. “

Isabel Kershner osallistui raportointiin Jerusalemista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *