Kylä kiinni Tšekin ja Venäjän vakoojakysymyksessä haluaa useless lopettaa räjähdyksen

VLACHOVICE-VRBETICE, Tšekki – Paikalliset asukkaat ovat melkein vuosisadan ajan miettineet kylän reunalla piilolangalla renkaistuneen suljetun leirin outoja tuloja ja tapahtumia.

Tšekkoslovakian, natsi-Saksan, Neuvostoliiton ja Tšekin tasavallan armeijat käyttivät kaikki vuosikymmenien ajan 840 hehtaarin suuruista omaisuutta estääkseen rikkomuksia vartijakoirilla ja aseellisilla partioilla.

Kun ammattisotilaat vetäytyivät vuonna 2006, salaisesta toiminnasta tuli vielä varjoisempaa. Kymmenet puiden väliin piilotetut asevarastot otettiin haltuunsa asekauppiaat, ohjusten polttoainetta jälleenkäsittelevä yritys ja muut yksityiset yritykset.

Sitten, lokakuussa 2014, tuli kaikkien suurin mysteeri.

Varikko nro 16 läpäisi valtavan räjähdyksen, joka kaatoi läheisten peltojen maanviljelijät maahan ja lähetti vaarallisia roskia satamaan ympäröivälle alueelle.

Räjähdys aloitti kansainvälisen vakoojatrillerin, joka nyt kiertää Venäjän suhteita länteen: Kuka oli räjähdyksen takana, joka tappoi kaksi tšekkiläistä työntekijää, ja mikä oli motiivi?

Tämä upea vaatimus laukaisi diplomaattisen ahdingon, joka on johtanut viime viikkoina karkotettuun lähes sataan Venäjän kieli ja Tšekin diplomaatit Prahasta ja Moskovasta ja työnsi maiden väliset suhteet matalimpaan laskukauteensa kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Kyläläiset, jotka keskittyvät enemmän paikallisiin omaisuusarvoihin kuin geopolitiikkaan, haluavat useless, että asiat lakkaavat räjähtämästä.

Pitäen puutarhassaan laskeutunutta sirpaleita vuonna 2014 Vojtech Simonik sanoi, ettei hän “tuntenut mitään helpotusta, useless järkytystä ja hämmästystä”, kun hän katseli Tšekin pääministerin puhetta televisiossa Venäjän roolista.

Ilmoitus “loi todellisen surinan täällä”, sanoi Simonik, joka työskenteli jonkin aikaa leirillä purkamassa tykistön säiliöitä. “Seitsemän vuoden hiljaisuuden jälkeen kaikki väitteet alkavat jälleen.”

Aidattu kiinteistö, jossa räjähdykset tapahtuivat, kulkee kahden pienen vierekkäisen, noin 1500 asukkaan kylän – Vlachovice (lausutaan VLAKH-o-vee-tseh), suuremman asutuksen ja Vrbetice (lausutaan VR-byet-tee) reunan ympäri. -tseh), useless muutama talo ja sivutie, joka johtaa entisen sotilasleirin pääsisäänkäynnille.

Vlachovicen pormestari Zdenek Hovezak sanoi, että hän oli kauan halunnut tietää, mitä leirillä tapahtui, mutta ei päässyt mihinkään, koska kaikkien siellä työskentelevien, myös siivoamaan ja muuhun tehtävään palkattujen kyläläisten, oli allekirjoitettava sopimukset, jotka vannovat heille salaisuuden.

“Minulla ei ollut aavistustakaan, että kylämme lähellä oli niin suuri määrä räjähteitä”, sanoi juuri valittu Hovezak, joka oli tulossa virkaan lokakuun räjähdyksen tapahtuessa.

Armeijan tekninen instituutti, valtion yksikkö, joka on hallinnoinut aluetta Tšekin armeijan vetäytymisen jälkeen, sanoo tarkistavansa nyt mitä omaisuudella pitäisi tehdä, mutta vaatii, että sitä ei käytetä uudelleen räjähteiden varastointiin joko armeijalle tai yksityisille yrityksille.

Paikallinen rakennusmestari Rostislav Kassa sanoi, ettei hän todellakaan välitä siitä, onko Venäjä syyllinen paikan räjäyttämiseen – vaikka hän uskoo vakaasti siihen – mutta on vihainen siitä, että Tšekin viranomaiset jättivät huomiotta hänen pyrkimyksensä antaa hälytys vuosia ennen räjähdyksiä.

Häirittyjen ilmoitusten mukaan rakettipolttoainealan yritys oli vuokrannut tiloja leiriltä, ​​ja hän aloitti vetoomuksen vuonna 2009 mahdollisesta ympäristökatastrofista. Useimmat asukkaat allekirjoittivat sen, hän sanoi, mutta hänen puolustusministeriölle tekemänsä valitukset jätettiin huomioimatta.

“Ei ole väliä, kuka räjähti sen”, hän sanoi. “Pääasia on, että hallituksemme antaa tämän tapahtua.” Hänen oma teoriansa mukaan Venäjä halusi häiritä rakettipolttoaineen toimituksia Naton joukkoille, ei, kuten yleisesti uskotaan, räjäyttää Ukrainalle tarkoitettuja aseita.

Kylän vapaaehtoisten palovoimien päällikkö Ales Lysacek muisteli, että hänet kutsuttiin leiriin sinä päivänä lokakuussa 2014 sen jälkeen, kun siellä puhkesi tulipalo. Sisäänkäyntiä vartioineet poliisit käskivät hänet palaamaan takaisin, ja muutama minuutti myöhemmin, useiden pienten räjähdysten jälkeen, jättimäinen räjähdys lähetti iskuaallon, joka kaatoi hänet ja hänen miehensä jaloilta.

“Meillä ei ollut aavistustakaan, mitä kaikilla varikoilla oli”, herra Lysacek sanoi. Kukaan ei ollut koskaan ajatellut kertoa paikallisille palomiehille mahdollisesta vaarasta. Virkamiehet vakuuttivat kyläläisille myöhemmin, että räjähdykset olivat olleet onnettomuus, mutta herra Lysacek sanoi: “kukaan täällä ei oikeasti usko heitä.”

Vuoden 2014 räjähdysten jälkeen pyroteknisten asiantuntijoiden kesti kuusi vuotta etsiä leiriltä ja sen ympärillä olevalta kyläalueelta räjähtämättömiä ammuksia ja muita vaarallisia roskia.

Työläs puhdistusoperaatio, jonka aikana tiet suljettiin usein ja kyläläiset evakuoitiin toistuvasti kodeistaan ​​turvallisuussyistä, päättyi vasta viime lokakuussa.

Pormestari Hovezak oli hämmästynyt, kuten useimmat kyläläiset, kuullessaan pääministeri Andrej Babisin viime kuussa myöhäisillan tiedotustilaisuudessa sanoneen, että heidän kynnyksellään tapahtunut valtava vuoden 2014 räjähdys oli ollut Venäjän sotilastiedustelupalvelun, joka tunnetaan nimellä GRU

“Olin täysin shokissa”, pormestari sanoi. “Kukaan täällä ei koskaan kuvitellut, että venäläiset agentit voisivat olla mukana.”

Se, että he olivat ainakin Tšekin poliisin ja turvallisuuspalvelujen vuosien pituisen tutkimuksen mukaan, on herättänyt useless lisää kysymyksiä leirillä tapahtuvasta ja paikallisten epäilyksiä siitä, että heille on kerrottu useless puolet tarinasta.

Simonik, joka löysi sirpaleet hänen pihaltaan, sanoi, ettei hän ollut täysin vakuuttunut siitä, että Venäjä oli syyllinen, mutta että hän ei ollut koskaan uskonut, että myös räjähdys oli useless onnettomuus. “Luulen, että se ei räjähtänyt itsestään”, hän sanoi. “Joku laukaisi sen.”

Kuka tämä voisi olla, on kysymys, joka on avannut vanhoja halkeamia koko maassa entisen ja nykyisen Venäjän roolin takia. Venäjän, jonka joukot hyökkäsivät Tšekkoslovakiaan vuonna 1968 karkottaakseen uudistusmielistä kommunistista johtajuutta, mutta jotkut tšekit luottavat siihen natsi-Saksan kukistamisesta.

“Vanhempi sukupolvi muistaa, miten venäläiset vapauttivat meidät Hitleristä, kun taas toiset muistavat vuoden 1968, kun he hyökkäsivät meihin”, sanoi Vlachovicen apulaiskaupunginjohtaja Ladislav Obadal. “Mutta tuskin kenelläkään on nyt hyvä sana venäläisille.”

Lukuun ottamatta presidentti Milos Zemania, joka on usein vierailija Moskovassa, joka meni televisiossa äskettäin ristiriitaan hallituksen puheiden kanssa. Hänen mukaansa räjähdykset saattoivat olla onnettomuus – venäläisten vakoojien sabotointi oli useless yksi kahdesta uskottavasta teoriasta.

Zemanin lausunto aiheutti protesteja tšekkiläisten keskuudessa, jotka pitivät häntä pitkään liian Venäjän-ystävällisenä. Vlachovice-Vrbeticen asukkaat kohtasivat myös raivoissaan, koska heidän mielestään Moskovan olisi korvattava kylille kaikki aiheutuneet fyysiset ja psykologiset vahingot, pormestari sanoi tukevansa, jos Venäjän rooli osoitetaan.

Yaroslav Kassa, 70, paikallisen rakennusmestarin isä, joka sanoi, että hänen katastrofivaroitukset oli jätetty huomiotta, ei epäilemättä ole Kremlin syyllinen. “Tietysti venäläiset tekivät sen”, herra Kassa sanoi ja huomautti, että Venäjän armeijalla olisi ollut yksityiskohtaiset suunnitelmat rönsyilevästä laitoksesta siitä lähtien, kun Neuvostoliiton armeija käytti sitä vuoden 1968 hyökkäyksen jälkeen.

Hänen näkemyksensä ovat johtaneet väitteisiin naapurinsa, Jozef Svelhakin, 74. kanssa. Herra Svelhak muisteli, kuinka hän tunsi ja piti entisestä Neuvostoliiton komentajasta leirissä, ja sanoi, ettei hän ollut koskaan kuullut venäläisistä vakoojista alueella, useless länsimaisista vakoojista 1970-luvulla. kylmän sodan aikana.

Puoli vuosisataa myöhemmin vakoojien sanotaan jälleen liikkuvan ympäriinsä. Se on osoitus siitä, kuinka kylmän sodan epäilyt räjähtävät Tšekin tasavallan kaukaisessa itäisessä kulmassa.

“On hauskaa katsella James Bondia elokuvissa”, sanoi toinen herra Kassan poika, Jaroslav. “Mutta emme halua hänen piiloutuvan kukkulamme taakse.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *