Nämä neandertalit eivät olleet kannibaaleja, joten kuka heitä söi? Kivikauden hiiat.

Rooma – Kun neandertalilainen kallo löydettiin luolasta rantahotellin omaisuudesta Rooman eteläpuolella vuonna 1939, se herätti teoriaa, joka oli levinnyt, että neandertalilaiset olivat harjoittaneet rituaalista kannibalismia, purkamalla uhriensa aivot syömään.

Lauantaina julkistettu löytö samasta paikasta näyttää vahvistaneen todellisen syyllisen: kivikauden hyeenat.

Uudet kaivaukset San Felice Circeon rannikkokaupungissa ovat paljastaneet vielä yhdeksän eri sukupuolta ja ikää olevan neandertalalaisen fossiiliset jäännökset sekä pitkään kuolleiden hyeenien, norsujen, sarvikuonojen ja jopa Urusten tai Aurochien luut, nyt kotieläinten kuollut esi-isä.

Asiantuntijoiden mukaan Guattarin luolan havainnot tarjoavat uutta tietoa neandertalilaisten ruokavalion kulinaarisista erityispiirteistä ja paljon muuta.

“Luolan tarina ei valmistunut vuonna 1939, ja sillä oli vielä paljon annettavaa”, sanoi kulttuuriministeriön paikallisen osaston pääantropologi Mauro Rubini. “Ajattele, että ihmisen luuranko on valtava arkisto, joka kertoo meille kaiken: iän, sukupuolen, pituuden, mitä he söivät, heidän genominsa, onko heillä sairauksia, kuinka paljon he kävelivät ja vaikka pystyisivätkin pitämään hauskaa”, hän lisätty.

“Työskentelemme vankan tieteellisen tiedon parissa, jotta voimme antaa täydellisen kuvan tilanteesta”, sanoi Rubini, jonka henkilökunta vastaa neandertalilaisten jäänteiden analysoinnista. Yksi luolasta löydetyistä neandertalaisista asui noin 100 000-90 000 vuotta sitten, ja muut kahdeksan on päivätty noin 65 000 – 50 000 vuotta sitten.

Luolan löytö vuonna 1939 loi kansainvälisen virheen, kun se antoi yhden parhaiten säilyneistä Neandertalin kallot koskaan löydetty. Kallolla oli suuri reikä temppelissä, ja sen maine on voinut ruokkia sitä ensin tutkineen paleontologin Alberto Carlo Blancin väitettä, jonka mukaan neandertalilaiset olivat harjoittaneet rituaalista kannibalismia.

Viimeisimmissä kaivauksissa, joita johti monialainen tutkimusryhmä, joka on työskennellyt lokakuusta 2019 lähtien, tutkijat löysivät satoja eläinluita, joissa oli merkkejä hyeenat – kivikauden esi-isät nykypäivän lihansyöjille – jotka olivat käyttäneet luolaa eräänlaisena ruokakomero, sanoi Mario Rolfo, joka opettaa esihistoriallista arkeologiaa Rooman yliopistossa Tor Vergatassa.

Näyttää siltä, ​​että hyeenat olivat myös maistaneet neandertalaisia, ja yhdellä paikalla löydetyllä kallolla oli reikä, joka oli samanlainen kuin vuoden 1939 kallossa. Tämä löytö lopullisesti levittää Blancin teoria kannibalismista ja kulttirituaaleista.

“Todellisuus on banaalisempaa”, professori Rolfo sanoi ja lisäsi, että “hyeenat, kuten munien luut”, ja luultavasti avasivat ontelon kalloon päästäkseen aivoihin.

On epäselvää, tappoivatko neandertalilaiset hyeenat vai hyeenat, jotka olivat syöneet neandertalilaisia ​​kuollessaan muista syistä.

“Se tarkoittaa, että alueella oli paljon neandertalaisia”, professori Rolfo sanoi.

Neandertalilaiset kukoistivat Euroopassa noin 260 000 vuotta, kunnes noin 40 000 vuotta sitten, vaikka treffailusta käydään paljon tieteellistä keskustelua. Niiden luut on löydetty paikoista eri puolilta Eurooppaa ja Länsi-Aasiaa, Espanjasta Siperiaan. Mutta “niin monen löytäminen yhdestä paikasta on hyvin harvinaista”, sanoi kaivauksesta vastaava kulttuuriministeriön arkeologi Francesco Di Mario.

Uusien fossiilisten jäännösten palautuminen yhdessä vuoden 1939 löydösten kanssa tekee luolasta “yhden tärkeimmistä paleoliittisista kohteista Euroopassa ja maailmassa”, hän sanoi.

Italian kulttuuriministeri Dario Franceschini kutsui löytöjä “poikkeukselliseksi löydöksi”, joka rikastuttaa neandertalalaisten tutkimusta.

Kohde säilyi erityisen hyvin, koska esihistoriallinen maanvyörymä oli sulkenut luolan sisäänkäynnin. Joten kun Guattari-hotellin työntekijät kompastivat siihen kahdeksan vuosikymmentä sitten, “he löysivät tilan, joka oli jäätynyt ajoissa, mumifioitunut 50000 vuotta sitten”, professori Rolfo sanoi.

Luolaa tutkittiin 1950-luvun alkupuolelle saakka, mutta sitä ei louhittu uudelleen – ja tutkittiin kattavammin – vasta 20 viimeisen kuukauden aikana. Tähän työhön on liittynyt luolan alueita, joita ei ole aiemmin tutkittu, mukaan lukien yksi onkalo, joka säännöllisesti tulvii talvikuukausina.

Arkeologien, antropologien, geologien ja paleontologien työryhmä työskenteli myös luolan etuosassa, paljaiden palojen, veistettyjen kivien ja leikattujen luiden paljastamiseksi, mikä osoitti, että ne oli metsästetty.

“Löysimme sieltä rikkaita jälkiä neandertalilaisten elämästä”, professori Rolfo sanoi.

Angelo Guattari, jonka isä omisti hotellin vuonna 1939 ja näki ensimmäisten joukossa aikaisemman Neandertalin kallon, sanoi, että ajan myötä luola oli valitettavasti enimmäkseen unohdettu. San Felice Circeon kaupungin kulttuuriperinnön edustajana hän toivoo, että löydöt johtavat sivuston avaamiseen matkailijoille.

Pormestari Giuseppe Schiboni on hakenut Euroopan unionin rahoitusta kaupungin arkeologisen ja antropologisen vetovoiman kehittämiseen. Hotelli, jonka Guattarin perhe omisti aikoinaan – siitä lähtien se nimettiin uudelleen Neanderthal-hotelliksi – on myynnissä. Schiboni sanoi, että hän haluaisi ostaa sen ja perustaa eurooppalaisen keskuksen neandertalilaisten tutkimuksiin.

Kun sivusto avautuu, mahdollisesti heti tänä vuonna, vierailijoille esitetään 10 minuutin virtuaalitodellisuusvideo “ja heidät katapultoidaan luolaan” esihistoriallisesti, jotta he voivat paremmin ymmärtää ympäristöään, sanoi Di Mario, joka koordinoi paikan päällä tehtävää tutkimusta.

Neandertalit, antropologi Rubini sanoi, “olivat kiistämättömiä Euraasian herroja noin 250 000 vuoden ajan.”

Onko ihminen sopiva tähän, on avoin kysymys, hän sanoi.

“Emme tiedä, tuleeko me olemaan – olemme vielä suhteellisen nuoria.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *