Missä ukrainalaiset valmistautuvat kaiken sodaan Venäjän kanssa

KALANCHAK, Ukraina – Välitön hiekan ja saven pato, joka on peitetty ruohopaloilla, estää yhden Euroopan suurista kanavista. Sen ulkopuolella joutsenet ajautuvat jäljellä olevan veden valumisessa. Ankka liukuu ruoko-seinään paljaiden, betonisten pankkien alapuolelle.

Tämä hiljainen paikka Krimin pohjoispuolella ei ehkä näytä kovin suurelta. Jotkut ukrainalaiset pelkäävät, että se voi olla asia, joka sytyttää kaiken sodan Venäjän kanssa.

“Putin voisi lähettää joukkonsa tänne milloin tahansa”, sanoi Olha Lomonosova, 38, selittäen, miksi hän oli pakannut tänä vuonna pakopaikan matkalaukkuun kotiinsa ylävirtaan. “Hän tarvitsee vettä.”

Venäjän presidentti Vladimir V.Putin käski eräitä Ukrainan rajalla tänä keväänä joukkojaan vetäytyä viime kuussa, mutta jopa 80 000 pysyy iskevällä etäisyydellä, ja monet ukrainalaiset uskovat, että uuden hyökkäyksen uhka on edelleen olemassa. Ensisijainen syy on 250 mailin pituinen Krimin pohjoinen kanava, joka yhdistää Krimin Ukrainan Dnepr-joen kanssa: Krimin tärkein vesilähde siihen asti, kunnes Putin liittyi siihen vuonna 2014 ja Ukraina rakensi salaisessa operaatiossa hätäisesti patoa estääkseen kanavan virtaus.

Nyt hedelmällinen tasanko, jonka läpi kanava kulkee Etelä-Ukrainan Khersonin alueella, on noussut yhdeksi Euroopan tärkeimmistä geopoliittisista leimahduspisteistä. Kanavan jännitteet ovat nousseet viime kuukausina sen jälkeen, kun kuivuus pahensi Krimin vesikriisiä, lisääntymisriski kasvaa yhdessä Herra Putinin näyttely lännen kanssa.

Suuritehoiset televisiolähettimet ovat nousseet hieman yli Krimin rajan ja lähettäneet Kremlin kertomuksen Ukrainan hallitsemalle alueelle. Kanavan lähteellä valtavat Neuvostoliiton aikaiset kirjeet ilmoittavat “Pohjois-Krimin kanavan” venäjäksi, mutta ne on nyt maalattu siniseksi ja keltaiseksi, Ukrainan lipun väreiksi.

Kanava on konkreettinen symboli siteistä, jotka sitoivat kerran Venäjää ja Ukrainaa – ja Ukrainan perustavanlaatuisesta haasteesta irtautua Neuvostoliiton menneisyydestään. Vesi virtaa kanavan läpi edelleen 57 mailia Ukrainan sisällä, ennen kuin pato katkaisee virtauksen Krimiin, kastelemalla melonikenttien ja persikkatarhojen maata, jossa venäjää puhutaan laajalti, vaikka ukrainalaista identiteettiä muodostuu.

Yhteinen Neuvostoliiton menneisyys Venäjän kanssa herättää edelleen nostalgiaa joidenkin vanhempien ukrainalaisten keskuudessa, eikä Kremlin propagandaponnistelut ole antaneet toivoa siitä, että venäläismieliset asenteet kumoavat jonain päivänä Kiovan kääntymisen länteen. Mutta tämä nostalgia – lännen motiivien ja Kiovan hallituksen viipyvän skeptisyyden ohella – ei riitä poistamaan monien pelkoja uudesta sodasta Venäjän kanssa.

“Siellä on normaaleja ihmisiä”, sanoi vaaleanpunaisia ​​kukkivia persikkapuita leikkaava 62-vuotias Serhi Pašštšenko Venäjältä ja muistutti työskentelevänsä Moskovan rakennusprojektissa, kun konflikti puhkesi vuonna 2014. “Mutta siellä on hallitus se ei tunnista meitä ihmisinä. “

Krimissä viime vuoden suuren kuivuuden jälkeen vesipula on tullut niin kauheaksi, että venäläiset viranomaiset ovat alkaneet herättää joukkokuoleman kauhua – vaikka venäläisten virkamiesten on kiistetty varoitukset humanitaarisesta katastrofista vakuutukset että edes Krimiin saapuvat turistit eivät janoisi.

Kanavan estäminen, Krimin hallitsevan tosiasiallisen Venäjän hallituksen korkea virkamies sanoi helmikuussa, edusti yritystä tuhota meidät kansana, yritystä joukkomurhaan ja kansanmurhaan. Moskova on luvannut käyttää 670 miljoonaa dollaria vesipulan korjaamiseen, mutta tänä vuonna säiliöt ovat käyneet kuivana ja vettä annostellaan.

Ukrainan virkamiehet ovat levottomia. Geneven yleissopimuksen mukaan heidän mukaansa Venäjä on miehittäjänä vastuussa veden toimittamisesta, ja he lisäävät, että maanalaisia ​​pohjavesikerroksia on riittävästi väestön huolehtimiseksi. Kremlin mukaan Krim liittyi tahallaan Venäjään vuonna 2014 venäläisten joukkojen avustamana Kiovan länsimielisen vallankumouksen jälkeen; melkein jokainen maailman hallitus pitää Krimiä edelleen osana Ukrainaa.

“Krimille ei ole vettä ennen miehityksen poistamista”, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky Krimin edustaja Anton Korynevych tarkentamalla hallituksen politiikkaa. “Aika.”

Herra Zelensky tarkasti Ukrainan joukkojen valmiuden a vierailla viime kuussa Krimin rajalla oleviin kaivantoihin. Vaikka venäläiset joukot vetäytyvät, hän varoitti, että Ukrainan on oltava valmistautunut palaamaan milloin tahansa. Washingtonissa vanhemmat amerikkalaiset virkamiehet uskovat että hyökkäys vesihuollon turvaamiseksi on edelleen todellinen uhka, vaikka tällaisen toiminnan kustannukset ja vaikeudet näyttävät olleen riittävät venyttämään Venäjää toistaiseksi.

Noin 10 000 nuorta eri puolilta Neuvostoliittoa auttoi rakentamaan kanavan, mikä on tekniikan ihme, joka putoaa noin tuuman korkeudessa jokaista mailia ensimmäisten 129 mailin aikana niin, että painovoima pitää veden virtaavana. Sapperit ja arkeologit näyttivät tietä, sanoi kanavan asukas historioitsija Volodymyr Sklyarov; he puhdistivat toisen maailmansodan taisteluvälineet ja satunnaiset muinainen skyttien aarre.

Kanavalla on jopa oma hymni, joka on edelleen kehystetty kanavan päämajan seinälle. “Rakensimme kanavan rauhassa yhdessä suuren ja voimakkaan maan kanssa”, sanat menevät. “Säilytä sitä, niin rakas kuin hengityksesi, lapsillesi ja lapsenlapsillesi!”

Mutta kun Venäjä tarttui Krimiin vuonna 2014, Ukrainan presidentin toimiston vanhempi avustaja Andriy Senchenko järjesti kanavan padotuksen tapana iskeä takaisin. Ennen kanavan vuotuista kevätavausta hän ohjasi työntekijöitä kasaamaan pyramidin hiekka- ja savipusseista lähellä Krimin rajaa. Ja hän pyysi heitä asettamaan kyltin, joka kertoi asentavansa virtausmittausmekanismin, laittaakseen Venäjän tiedustelupalvelun väärälle radalle.

Hän on vakuuttunut siitä, että kanavan estäminen oli oikea päätös, koska se aiheutti Moskovalle kustannuksia, aivan kuten sotilaallinen vastarinta olisi.

“Voidakseen aiheuttaa niin paljon vahinkoa Venäjän federaatiolle kuin seitsemän vuotta kestäneellä kanavan tukkeutumisella, kymmenien tuhansien olisi pitänyt kuolla edessä”, herra Senchenko sanoi.

Väliaikainen pato on edelleen se, joka pidättää vettä noin 10 mailia ylävirtaan Krimin rajalta. Ukraina rakentaa pysyvämmän padon aivan rajalle luukkujen avulla, jotka mahdollistavat veden virtauksen palauttamisen, jos hallitus päättää tehdä niin, sanoi kanavan pää Serhiy Shevchenko. Mutta nämä luukut eivät ole vielä toiminnassa, minkä vuoksi veden toimittaminen Krimille on toistaiseksi fyysisesti mahdotonta, Shevchenko sanoi.

Kanava on erimielinen kysymys kentällä, jossa joihinkin asukkaisiin vaikuttaa se, mitä he näkevät Venäjän televisiossa.

Natalia Lada, 58-vuotias kahviloiden johtaja Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Khorly-kaupungissa Krimin lähellä, kertoo katsovansa Venäjän televisiota, vaikka se onkin “useless meitä vastaan ​​suunnattua propagandaa”, koska hänen mielestään sen on mukavinta vastaanottaa. Hän sanoo oppineensa, että Venäjä näyttää olevan “valmis sotaan, valmis valloittamaan meidät”, ehkä useless voittaakseen läheisen kanavan hallinnan.

“Jos kysymykseen tulee” se on joko vettä tai rauhaa “, niin rauha on tietysti parempi”, Lada sanoi. “Annetaan heille vettä – miksi tarvitsemme sotaa?”

Ukrainan virkamiesten mukaan Venäjän tv ulottuvuus, erityisesti maan raja-alueilla, on turvallisuusriski, jota ei ole käsitelty riittävästi seitsemän vuoden sodan aikana.

He sanovat, että Venäjä on asettanut Krimille ja separatistien valvomalle Itä-Ukrainalle yhä tehokkaampia televisiolähettimiä, jotka ohjaavat signaaleja hallituksen valvomaan Ukrainaan. Kiova on yrittänyt torjua tätä pystyttämällä omat uudet lähettimet, mutta Venäjän signaalit ovat voimakkaampia, virkamiehet myöntävät – häviävä Whac-a-Mole-peli etelässä.

“Kaikkien näiden aukkojen täyttäminen on erittäin vaikeaa, koska niiden resurssit ovat suuremmat”, sanoi Serhiy Movchan, virkamies, joka valvoo radio- ja televisiolähetyksiä Khersonin pääkaupungissa.

Kuunnella Venäjän virkamiehiä Kerro se, Ukrainan johtajat ovat vuodesta 2014 lähtien pakottaneet maan venäjänkieliset “luopumaan identiteetistään tai kohtaamaan väkivaltaa tai kuolemaa”. Todellisuus on erilainen Khersonissa, jossa monet asukkaat arvostavat edelleen joitain yhteisiä siteitä Venäjän kanssa, kieli mukaan lukien, mutta eivät halua mitään osaa Putinin uudesta sotilaallisesta interventiosta.

Kakhovkan kaupungin ulkopuolella, kanavan alkupäässä sijaitsevalla kukkulalla on toinen muistutus historiallisista siteistä Venäjälle: kommunististen vallankumouksellisten jyrkkä Neuvostoliiton muistomerkki hevosvetoisella konekiväärillä merkitsee kovaa taistelua täällä Venäjän sisällissodassa vuosisata sitten . Kiova vaati vuonna 2019 muistomerkin kaatamista kutsumalla sitä “loukkaavaksi miljoonien kommunistisen totalitaarisen hallinnon uhrien muistoa”. Kaupunki kieltäytyi, ja muistomerkki seisoo edelleen, ja sieltä on näkymät ruosteisiin, purettuihin lyhtypylväisiin.

Puutarhuri Lomonosova ja hänen isänsä, 64-vuotias Mihail Lomonosov, hoitavat äitinsä hautaa viereisellä hautausmaalla, sanoivat, etteivät he halua muistomerkin kaatamista.

He puhuivat venäjää, kuvasivat itseään “pieniksi venäläisiksi” ja sanoivat katsovansa toisinaan Venäjän televisiota. Mutta jos venäläiset joukot hyökkäävät, neiti Lomonosova oli valmis pakenemaan, ja herra Lomonosov oli valmis taistelemaan heitä vastaan.

“Meillä voi olla venäläinen sukunimi, mutta olemme ylpeitä siitä, että olemme ukrainalaisia”, Lomonosova sanoi. “Jokaisella on oma alue, vaikka kaikilla on yhteinen menneisyys.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *