Venäjän vakoojajoukkue jätti jälkiä, jotka vahvistivat CIA: n palkkatuomiota

WASHINGTON – Vuoden 2020 alkupuolella iskut, jotka pidätettiin hyökkäyksissä Afganistanissa sijaitsevasta Talebaniin liittyvän rikollisverkoston jäsenistä, kertoivat kuulustelijoille kuulleensa venäläisten tarjoavan rahaa amerikkalaisten ja koalitiojoukkojen tapojen palkitsemiseksi.

Väite, että Venäjä yritti maksaa saadakseen useammin hyökkäyksiä länsivoimiin, oli hämmästyttävä erityisesti siksi, että Yhdysvallat yritti samaan aikaan neuvotella sopimuksesta Talebanin kanssa pitkään jatkuneen Afganistanin sodan lopettamiseksi. CIA: n analyytikot pyrkivät selvittämään, voisivatko he vahvistaa tai purkaa pidätettyjen tilejä.

Viime kädessä vasta luokiteltujen tietojen mukaan nämä analyytikot löysivät merkittävän syyn väittää väitteen paikkansapitäväksi: Saman Talebaniin liittyvän verkon muut jäsenet olivat tehneet tiivistä yhteistyötä pahamaineinen yksikkö murhasta tunnetun Venäjän armeijan tiedustelupalvelun GRU.

“Tämän GRU-yksikön osallistuminen on johdonmukaista sen kanssa, että Venäjä kannustaa hyökkäyksiä Yhdysvaltoihin ja koalitiohenkilöstöön Afganistanissa, kun otetaan huomioon sen johtava rooli tällaisissa tappavissa ja epävakauttavissa operaatioissa ulkomailla”, kansallisen turvallisuusneuvoston mukaan The New York Timesille toimitetussa lausunnossa.

Lausunto on alun perin laadittu ja poistettu luokittelusta, jotta se toimisi virkamiesten keskustelupisteinä viime kuussa toimitettujen toimittajien tiedottamisessa Yhdysvaltain pakotteet ja muut rangaistukset Venäjää vastaan. Valkoinen talo ryhtyi diplomaattitoimiin – antoi varoituksen ja vaati selvitystä epäilyttävistä toimista – palkkakysymyksestä, mutta ei perustanut siihen pakotteita. Bidenin hallinto otti käyttöön sanktioita Venäjän SolarWindsin hakkeroinnista ja vaalien puuttumisesta.

Toimittajatoimituksissa korkea hallintohenkilöstö huomautti, että tiedustelupalveluyhteisö oli arvioinut “matalasta kohtalaiseen luottamukseen”, että Venäjä oli tarjonnut palkkioita. Muihin monimutkaisiin kysymyksiin keskittynyt virkamies ohitti suurimman osan uusista turvallisuusluokitelluista tiedoista, jotka oli valmistettu selittämään, mitä hallitus tiesi palkkakysymyksestä.

Jälkeenpäin jotkut kommentaattorit käsittelivät luottamustasoa koskevaa paljasta linjaa uutena kehityksenä, joka merkitsi sitä, että hallitus palautti epäilyksensä vuodesta 2020 lähtien. Instances oli raportoinut viime kesänä että eri tiedustelupalvelut olivat samaa mieltä arvioinnista, mutta olivat eri mieltä siitä, pitäisikö siihen luottaa keskitasolla vai matalammin. Analyytikoiden käytettävissä olevat todisteet – sekä hälyttävät tosiasiat että turhauttavat aukot – pysyvät olennaisesti samoina.

Täydellisten keskustelupisteiden julkaiseminen julkilausumana on hallituksen yksityiskohtaisin julkinen selitys siitä, kuinka CIA tuli siihen tulokseen, että Venäjä oli todennäköisesti tarjonnut taloudellisia kannustimia palkitsemaan hyökkäyksiä amerikkalaisia ​​ja liittoutuneita joukkoja vastaan. Se valaisee myös aukkoja todisteissa, jotka herättivät enemmän huolta muiden analyytikkojen keskuudessa.

Älykkyysanalyysin maailmassa kohtalainen luottamus tarkoittaa, että tuomio perustui uskottavasti hankittuihin ja uskottaviin tietoihin. Heikko luottamus merkitsee huomattavaa huolta tuomion taustalla olevan hankinnan laadusta.

Bounty-tiedustelun osalta virkamiehet ovat sanoneet, että valvontakeskeinen kansallinen turvallisuusvirasto alensi voimakkaammin luottamustaan ​​arviointiin – “matalaan” keskeisen aukon takia. Sillä oli ei siepannut tupakointiasemien sähköistä viestintää noin palkkio juoni. (Puolustustiedusteluvirasto on samaa mieltä, vaikka kansallinen terrorismin vastainen keskus on samaa mieltä CIA: n “maltillisen” tason kanssa, virkamiehet ovat sanoneet.)

Lausunnosta käy kuitenkin ilmi, että huolimatta erimielisyydestä ydinarvioinnin taustalla olevan käytettävissä olevan tiedon laadun arvioimiseksi, tiedustelupalvelujen yhteisöllä oli myös “suuri luottamus” – ts. Tuomio perustuu korkealaatuiseen tietoon useista lähteistä – keskeisissä olosuhteissa todisteet: Venäläisten operatiivisten yksiköiden ja Afganistanin verkoston välillä, jossa palkkioilmoitukset syntyivät, oli vahvat siteet.

“Olemme todenneet itsenäisesti useiden tämän verkon henkilöiden siteet Venäjälle”, kansallisen turvallisuusneuvoston lausunnossa todettiin. Se lisäsi: “Useat lähteet ovat vahvistaneet, että tämän rikollisverkoston osat työskentelivät Venäjän tiedustelun hyväksi yli vuosikymmenen ajan ja matkustivat Moskovaan huhtikuussa 2019.”

Yliluokiteltu lausuma avasi myös ikkunan amerikkalaisten virkamiesten ymmärrykseen Venäjän operatiivisista yksiköistä, jotka tunnetaan nimellä GRU: n yksikkö 29155. Hallitus on aiemmin vastustanut avoimesti puhumista ryhmästä, vaikka Instances-tutkimus vuonna 2019 liittänyt sen erilaisiin operaatioihin vedoten länsimaiden turvallisuusviranomaisiin, jotka puhuivat nimettömänä.

Sitä vastoin kansallisen turvallisuusneuvoston julkilausumassa yksilöitiin muita “pahanlaatuisia operaatioita” ympäri maailmaa, jotka hallituksen mielestä joukkue oli toteuttanut – selittääkseen, miksi sen osallistumisen Afganistanin verkostoon havaittiin vahvistavan pidätettyjen väitteiden uskottavuutta Venäjän palkkioista.

“Meillä on vahvat todisteet tämän GRU-yksikön toiminnasta”, todettiin lausunnossa ja syytettiin sitä “suunnitelmasta häiritä väkivaltaisesti Montenegron lainsäädäntövaaleja vuonna 2016”. GRU: n entisen upseerin Sergei V.Skripalin myrkytys vuonna 2018, Salisburyssa, Englannissa, ja “salamurhista kaikkialla Euroopassa”.

Yhdysvaltain hallituksen päätös luokituksen poistamisesta yksiköstä 29155 julkisesta keskustelusta tehtiin, kun kaksi Euroopan maata epäili äskettäin epäilyjä siitä, että yksikkö oli vastuussa sabotaasioperaatioista maallaan.

Tšekin tasavallan pääministeri sanoi huhtikuun puolivälissä, että tiedustelu- ja turvallisuuspalvelut ovat koonneet “selkeitä todisteita”, jotka osoittavat “perustellun epäilyn” siitä, että Yksikkö 29155 oli osallisena kahdessa räjähdyksessä ammuksissa, jotka tappoivat kaksi tšekkiä vuonna 2014. Hän sanoi hallituksen karkottaisi lähes 80 venäläistä diplomaattia.

Päiviä myöhemmin Bulgarian syyttäjänvirasto ilmoitti tutkivansa a mahdollinen yhteys yksikön 29155 ja neljän räjähdyksen välillä ammusten varastoissa viime vuosikymmenen aikana. Ainakin kaksi tapahtui, kun yksikön jäsenet matkustivat usein Bulgariaan ja takaisin Bulgariasta, toimiston mukaan.

Osa virkamiesten mukaan molemmissa maissa tuhoutuneista aseista kuului Emilian Gebrev, bulgarialainen asevalmistaja, joka myrkytettiin vuonna 2015 yhdessä poikansa ja yrityksensä johtajan kanssa. Virkamiehet ovat aiemmin syytetty yksikkö 29155 siinä salamurhayrityksessä.

Vaikka suurin osa aikaisemmista raporteista yksikön 29155 toiminnasta on keskittynyt Eurooppaan, sen johtaja, Kenraalimajuri Andrei V.Averyanov, on kokemusta Keski-Aasiassa. Hän valmistui vuonna 1988 Taškentin sotakorkeakoulusta silloisessa Uzbekistanin neuvostotasavallassa, vuosi ennen Neuvostoliiton vetäytymistä Afganistanin rajasta.

Hallitus ei ilmeisesti luopunut kaikesta. Valkoisen talon lausunnossa kuvattiin, mutta siinä ei esitetty yksityiskohtaisesti tiettyjä todisteita, pitäen lähteet ja tiedonkeruutavat salassa. Siinä ei määritelty GRU-yksikön numeroa, mutta virkamiehet ovat sanoneet, että se oli yksikkö 29155, ja mainitut kaksi aikaisempaa operaatiota, jotka mainittu maininta on annettu sille muualla.

Valkoinen talo ei myöskään tunnistanut Afganistanin verkoston jäseniä, joita se syytti suorasta vuorovaikutuksesta yksikön 29155 kanssa. Kolme virkamiestä on aiemmin nimittänyt heidät Rahmatullah Azizi -yritykseksi, joka oli kerran varakas salakuljettaja. venäläisten vakoojien välittäjänäja Habib Muradi. Molemmat pakenivat vangitsemisesta ja heidän sanotaan paenneen Venäjälle.

Ja siinä ei mainita muita epäsuoria todisteita, jotka virkamiehet ovat aiemmin kuvanneet, kuten sen löytö rahaa siirrettiin GRU-tililtä Afganistanin verkostoon.

Haastattelussa, joka julkaistiin 30. huhtikuuta a Venäläinen sanomalehtiVenäjän turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Nikolai Patrushev totesi jälleen olevan väärä, että Venäjä tarjosi salaa palkkioita amerikkalaisten joukkojen tappamisesta Afganistanissa, ja lisäsi, ettei ole todisteita sen tekemisestä.

Valkoisen talon julkilausumassa korostettiin myös tarkemmin kaksi aukkoa käytettävissä olevissa todisteissa, jotka analyytikot pitivät syynä varovaisuuteen.

Sotilasjohtajat ovat toistuvasti osoittaneet yhden julkisesti: tiedustelupalvelujen yhteisöltä puuttuu todisteita, jotka sitovat minkä tahansa erityisen hyökkäyksen palkkioihin. “Emme voi vahvistaa, että operaatio johti hyökkäyksiin Yhdysvaltoja tai koalitiovoimia vastaan”, kansallisen turvallisuusneuvoston mukaan.

Toinen syy varovaisuuteen on sellaisten tietojen puuttuminen, jotka osoittavat, että Kremlin johtaja valtuutti yksikön 29155 tarjoamaan palkkioita Afganistanin militantteille. “Meillä ei ole todisteita siitä, että Kreml olisi ohjannut tätä operaatiota”, sanottiin.

Bidenin hallinnon tiedotus toimittajille viime kuussa herätti keskustelua CIA: n arvioinnin poliittisista vaikutuksista – ja Trumpin Valkoisen talon arvioinnista – joka paljastui viime vuonna ja pysyi osittain luottamustasolla.

Ajat raportoitiin viime kesäkuussa CIA: n arvioinnin olemassaolosta ja siitä, että Valkoinen talo oli johtanut virastojen välisiin ponnisteluihin löytää vaihtoehtoja vastaamiseen, mutta sitten ei hyväksynyt yhtään.

Molempien osapuolten kritiikkiä kohden Trumpin hallinto puolusti toimettomuutta pelaamalla arvioinnin liian heikkona vakavaksi ottamiseksi, kieltämällä väärin, että se oli tiedotettu presidentti Donald J. Trumpille. Itse asiassa se oli sisällytetty hänen kahteen virkamieheen helmikuun lopun kirjallisessa presidentin päivätilaisuuteen ovat sanoneet.

Kongressin todistuksessa Yhdysvalloissa asuvat sotilasjohtajat, jotka olivat säännöllisesti yhteydessä Trumpin Valkoiseen taloon, sanoivat olevansa raivoissaan, jos se olisi totta, mutta he eivät olleet nähneet todisteita siitä, että hyökkäys johtuisi palkkioista. Jotkut Afganistaniin sijoittautuneet sotilashenkilöt samoin kuin muut Pentagonin ja ulkoministeriön vanhemmat virkamiehet ajattelivat CIA: n olevan oikeassa, tuolloin sisäisten neuvottelujen tuntevien virkamiesten mukaan.

Niiden joukosta, jotka pitivät todisteita ja analyyseja vakuuttavina, oli Nathan Gross sales, ulkoministeriön poliittisesti nimitetty terrorismin vastainen virkailija Trumpin hallinnon aikana.

“Raportti siitä, että Venäjä sijoittaa palkkioita amerikkalaisten sotilaiden päähän, oli niin vakavaa, että se vaati vankkaa diplomaattista vastausta”, Mr. Gross sales kertoi tällä viikolla sähköpostissa.

Pentagonin ylin virkamies ja tuolloin ulkoministeri Mike Pompeo toimitti varoitukset asiasta venäläisille kollegoilleen, tehokkaasti rikkomatta Valkoista taloa.

Viime kuun tiedotustilaisuuden jälkeen jotkut Trumpin kannattajat – samoin kuin jotkut CIA: n vasemmistolaiset kriitikot ja sotilaalliset interventiot – väittivät, että CIA: n rahamääräarviointi oli purettu todisteettomana “väärennettynä uutisena”, mikä perusteli herra Trumpin irtisanomista. viime vuonna ”huijauksena”. Venäjän propagandamyymälät toistivat ja vahvistivat näitä väitteitä.

CIA: n entinen vt. Johtaja Michael J. Morell sanoi, että toinen tekijä on lisännyt sekaannusta. Kun analyytikot arvioivat jotain heikosti, hän ei tarkoita sitä, että heidän mielestään johtopäätös olisi väärä. Sen sijaan he ilmaisevat enemmän huolta hankintarajoituksista, mutta katsovat kuitenkin, että arviointi on paras selitys käytettävissä oleviin tosiseikkoihin.

“Tuomio millä tahansa luottamustasolla on tuomio, jonka analyytikot uskovat olevan totta”, hän sanoi. ”Silloinkin kun sinulla on tuomio, jonka luottamus on heikko, analyytikot uskovat, että tuomio on oikea. Joten tässä tapauksessa analyytikot uskovat venäläisten tarjoavan palkkioita. “

Charlie Savage ja Eric Schmitt raportoitu Washingtonista, ja Michael Schwirtz New Yorkista. Julian E.Barnes osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *