Taiwanin tuomioistuin noudattaa metsästystä rajoittavia lakeja

TAIPEI, Taiwan – Taiwanin perustuslakituomioistuin vahvisti perjantaina kahden metsästystä rajoittavan lain useita keskeisiä säännöksiä takaisku saaren Alkuperäiskansojen oikeuksien liike.

Vaikka tuomioistuin poisti joitain osia lakeja – mukaan lukien säännön, joka edellyttäisi metsästäjiltä lupaa – se kieltäytyi uudistamasta rajoituksia kokonaan ja totesi, että alkuperäiskansojen metsästyskulttuurin on oltava tasapainossa ympäristön ja villieläinten suojelun tarpeen kanssa.

“Perustuslaissa tunnustetaan sekä alkuperäiskansojen oikeuden harjoittaa metsästyskulttuuriaan suojelu että ympäristön ja ekologian suojelu”, ylituomari Hsu Tzong-li sanoi perjantaina. “Molemmat perusarvot ovat yhtä tärkeitä.”

Luonnonsuojelijat ja eläinoikeusaktivistit olivat tyytyväisiä päätökseen. Maaliskuussa 57 Taiwanin eläinsuojaryhmää antoi yhteinen julkilausuma, väittäen, että metsästyskulttuurin suojeleminen ei ollut verrattavissa vapaan metsästysoikeuden takaamiseen.

“Muut kuin ihmisolennot ja ihmiset ovat yhteisö, jolla on yhteinen tulevaisuus”, useat eläinryhmät sanoivat perjantaina yhteisessä lausunnossa.

Tuomioistuimen päätöksessä keskityttiin vuoden 2013 tapaukseen Bunun-jäsentä vastaan, joka on yksi Taiwanin 16 virallisesti tunnustetusta alkuperäiskansojen ryhmästä ja joka on tuomittu laittoman ampuma-aseen käytöstä suojeltujen lajien tappamiseen.

62-vuotias mies, Talum Suqluman, joka tunnetaan myös nimellä Tama Talum, tuomittiin kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Hän valitti päätöksestä väittäen, että hän oli noudattanut heimojen tapoja metsästää eläimiä sairaana olevalle äidilleen, ja tuomioistuin lykkäsi rangaistusta vuonna 2017.

Mutta herra Talum jatkoi taistelua vakaumuksesta, ja tapaus siirtyi perustuslakituomioistuimelle, joka tutki, rikkovatko lait laittomasti alkuperäiskansojen metsästysoikeuksia. Aktivistit ovat huomauttaneet, että Taiwanin alkuperäiskansat metsästivät ja kalastivat tuhansia vuosia useless vähän häiriöitä, kunnes uudisasukkaat Method-Kiinasta ja muualta alkoivat saapua 1600-luvulla.

Nykyisten lakien mukaan alkuperäiskansat saavat suorittaa pieniä metsästyksiä, mutta useless kotitekoisia aseita ja ansoja, jotka ovat joskus vaarallisia. Heidän on hankittava ennakkohyväksyntä ja heidät on kielletty tappamasta suojattuja lajeja, mukaan lukien leopardikissat ja Formosanin mustakarhut.

Ilmoituksen jälkeen Oikeustalon ulkopuolella olevat alkuperäiskansojen oikeuksien puolustajat ilmaisivat pettymyksensä.

“Metsästäjät ovat viattomia!” he lauloivat. “Anna meille vapaus metsästää!”

Ei ollut heti selvää, pitäisikö Talumin perjantain päätöksen nojalla suorittaa rangaistuksensa. Mutta pian ilmoituksen jälkeen herra Talum lupasi jatkaa metsästystä.

“Metsästys on meidän alkuperäiskansojen kulttuuria”, Talum kertoi perjantaina toimittajilleen kotistaan ​​Taitungin itäosasta. “Kuinka voisit tuhota metsästyskulttuurimme?”

Taiwanilla on 580 000 alkuperäiskansaa eli noin 2 prosenttia 23 miljoonan väestöstä, joista suurin osa on etnisiä han-ihmisiä.

Taiwanin alkuperäiskansojen syrjintää ja muita pitkäaikaisia ​​sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia käsittelevä liike syntyi 1990-luvulla, mikä on osa laajempaa kansainvälistä pyrkimystä alkuperäiskansojen puolesta. Tällaiset syyt ovat sittemmin saavuttaneet kentän, kun saari pyrkii yhä useammin identiteetin luomiseen, joka eroaa Method-Kiinasta.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen vuonna 2016 tarjosi virallisen anteeksipyynnön vuosisatojen ajan “tuskaa ja huonoa kohtelua” ja sanoi, että hän ryhtyy konkreettisiin toimiin oikaisemaan epäoikeudenmukaisuuden historiaa.

Oikeusliike on viime aikoina keskittynyt herra Talumin tapaukseen, jonka monet aktivistit pitävät yhteydessä laajempiin alkuperäiskansojen maaoikeuksiin ja itsehallintoon liittyviin kysymyksiin. He sanovat, että hallituksen metsästystä rajoittavat lait ovat tarpeettomia, koska alkuperäiskansojen metsästyskulttuuria ympäröi jo monimutkainen tabujen ja rituaalien verkko.

Asiantuntijoiden mukaan perjantain päätös heijastaa hallituksen ymmärtämättömyyttä alkuperäiskansojen kulttuurista.

“Tämä selitys rajoittaa alkuperäiskansojen oikeutta metsästää muiden kuin alkuperäiskansojen kulttuurin näkökulmasta”, sanoi itäisen Hualienin kaupungin kansallisen Dong Hwan yliopiston alkuperäiskansojen lain professori Awi Mona haastattelussa.

Taiwanin korkein oikeus oli hylännyt Talumin valituksen vuonna 2015, mutta vuonna 2017 se myönsi ylimääräisen valituksen saadakseen asian perustuslain tulkintaan. Herra Talum ei ollut vankilassa.

“Tämä tulos oli hieman odottamaton”, Talsi asianajaja Hsieh Meng-yu sanoi haastattelussa tuomioistuimen päätöksen tiedoksiantamisen jälkeen. “Luulimme, että alkuperäiskansojen oikeuksien liike jatkaisi eteenpäin – emme uskoneet, että yhtäkkiä tämä lasku tapahtuisi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *