Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken vierailee Ukrainassa

LONDON – Valtiosihteeri Antony J. Blinken saapui Ukrainaan aikaisin torstaina, ja hän kohtasi aivan liian tutun kohtauksen: maan, joka kamppailee puolustautuakseen ulkopuolelta ja rekonstruoidakseen itsensä sisältä.

Se on vähän muuttunut päivistä, jolloin herra Blinken oli Valkoisen talon työntekijä Obaman hallinnossa – ja varoitus siitä, että ratkaisut saattavat olla vielä vuosien päässä.

Herra Blinken on ensimmäinen Bidenin hallinnon vanhempi virkamies vierailulla Kiovassa, ja hänen tehtävänään tavata Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky tulee olemaan rauhoittaa hänet Amerikan tuesta Venäjän jatkuvaa aggressiota vastaan, joka puhkesi viime kuussa, kun Moskova rakensi yli 100000 sotilasta pitkin Ukrainan itärajaa.

Venäjä aloitti näiden joukkojen vetämisen huhtikuun lopulla, mutta silti monet heistä ja kaikesta varustuksestaan ​​on edelleen paikallaan. Moskova tukee edelleen Venäjää kannattavaa kapinaa sodassa Ukrainan itäosassa, jossa on tapettu yli 13 000 ihmistä, Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan.

Samalla herra Blinken uudistaa myös amerikkalaiset kehotukset muutoksiin Ukrainan tunnetusti korruptoituneessa poliittisessa järjestelmässä. Tämä viesti sai uuden kiireellisyyden sen jälkeen, kun Ukrainan hallitus karkotti viime kuussa maan kansallisen energiayhtiön johtajan. Ulkoministeriön tiedottaja tuomitsi “useless viimeisimmäksi esimerkiksi parhaiden käytäntöjen huomiotta jättämisestä ja Ukrainan kovan taistelun vaarantamisesta”.

Silti entinen Yhdysvaltain huippudiplomaatti Ukrainassa William B.Taylor Jr. sanoi, että selvä prioriteetti oli vahva merkki Yhdysvaltojen tuesta Venäjän presidentti Vladimir V.Putinille. “Ensimmäinen ja tärkein aihe on Ukrainan kyky vastustaa Putinia”, hän sanoi.

Taylor totesi, että Venäjän joukot eivät ole täysin vetäytyneet Ukrainan rajalta. “Sotilaallinen kyky on edelleen valmis tekemään pahoja asioita”, hän sanoi.

Herra Blinkenin vierailu on uppoutuminen Ukrainaan liittyneisiin poliittisiin machinointeihin, jotka johtivat presidentti Donald J. Trumpin ensimmäiseen syytteeseenpanoon. Viime viikolla FBI: n edustajat ryöstivät Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudolph W. Giulianiin kotiin ja toimistoon. todisteiden etsiminen liittyy Giulianin rooliin Yhdysvaltojen Ukrainan suurlähettilään erottamisessa huhtikuussa 2019.

Vaikka tämä saaga ei todennäköisesti ole virallisella asialistalla tai vaikuta Yhdysvaltain politiikkaan, se on eloisa muistutus uudistusten vastaisten henkilöiden voimasta maassa. Herra Giulianin ukrainalaiset yhteistyökumppanit painostivat herra Giuliania syrjäyttämään suurlähettilään Marie L.Yovanovitchin, koska he pitivät häntä uhkana heidän liiketoimintahyödykkeilleen, amerikkalaiset diplomaatit todistivat vuonna 2019 pidätyskuulustelussa.

Vaikka herra Blinken ei ole vieras Ukraina, hän on vieraillut toistuvasti Obaman vuosina, mutta hänen joukossaan on yksi hallituksen huippuasiantuntijoista ja maan vahvimmista puolustajista Victoria J. Nuland, joka vahvistettiin viime viikolla ulkoministeriön presidentiksi. poliittisten asioiden sihteerin alaisuudessa, sen nro three asema.

Osaston ylimpänä virkamiehenä Obaman hallinnossa Euroopassa ja Euraasiassa Nulandista tuli inhottava hahmo Kremlissä kiihkeästä tuestaan ​​Ukrainan vuoden 2014 vallankumoukselle. Venäjän viranomaiset muistuttavat katkerasti, kuinka Nuland antoi ruokaa Kiovan mielenosoittajille ennen kuin he kaatoivat Ukrainan Venäjän tukeman presidentin Viktor F. Janukovychin.

Neiti Nulandin vierailu herra Blinkenin kanssa tapahtuu muutama viikko ennen kuin presidentti Biden tapaa todennäköisesti Putinin matkan aikana Eurooppaan. Toistaiseksi herra Taylor sanoi, että kesäkuussa pidetty kokous on “panttivanki”, joka saattaa estää Venäjän johtajaa lähettämästä joukkoja Ukrainan rajan yli, vaikka analyytikot ovat edelleen erimielisiä herra Putinin motiiveista rakennuksen tilaamiseksi. Jotkut uskovat, että hän voi yksinkertaisesti yrittää pelotella herra Zelenskyä ja laittaa herra Bidenin tasapainoon.

Taistelu on ollut käynnissä Ukrainassa seitsemän vuotta, kun hallituksen joukot taistelevat Kremlin aseistamien ja rahoittamien separatistien kanssa, ja Euroopan johtama rauhanprosessi on umpikujassa.

Bidenillä itsellään on ollut laaja kokemus Ukrainasta, kun hän on johtanut Obaman hallinnon toimia siellä varapuheenjohtajana. Tiistaina hän sanoi “toivonsa ja odotuksensa” olevan tavata Putin Putinin matkan aikana Eurooppaan, jossa Ukraina on varmasti keskeinen keskustelunaihe.

Venäjän uhkat ja puuttuminen Ukrainan viranomaisiin ovat sanoneet haluavansa lisää turvaväliä Bidenin hallinnolta, mutta ei ole kaukana selvää, tuleeko sitä.

Ulkoministeriön varapääsihteeri Euroopan ja Euraasian asioissa Philip T. Reeker, joka kysyi viime viikolla, tarjoaisiko tällaisia ​​tarjouksia, huomautti 408 miljoonan dollarin suuruisesta Yhdysvaltain nykyisestä tuesta ja sanoi useless: “Olen varma, että se tulee tule keskusteluun. ” Kongressilla on vahva tuki rahoituksen lisäämiselle, herra Taylor totesi.

Vierailunsa aikana Blinkenin odotetaan yrittävän arvioida, kuinka paljon luottamusta herra Zelenskyyn, entiseen koomikko-näyttelijään, joka valittiin huhtikuussa 2019, ilman poliittista kokemusta.

Juuri viime kuussa presidentti Volodymyr Zelensky pukeutui kypärään ja flakkitakkiin vieraillakseen sotilaidensa edessä olevissa kaivoksissa osoittaen vastustavansa Venäjän armeijan muodostumista. Ukrainan länsimaalaisilta liittolaisilta tuli kiitosta ja lämpimiä tukisanoja.

Ulkoministeriö sanoi lausunnossaan, että herra Blinken “vahvistaa Yhdysvaltojen horjumattoman tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle. Mutta hän kannustaa myös Ukrainan institutionaalisten uudistusten, erityisesti korruption vastaisten toimien, jatkuvaan edistymiseen, mikä on avain Ukrainan demokraattisten instituutioiden, taloudellisen vaurauden ja euroatlanttisen tulevaisuuden turvaamiseen. “

Kiovassa riippumattomat analyytikot ovat ylistäneet kovaa rakkautta koskevaa politiikkaa.

“Biden on mahdollisuus, jonka Ukraina voi käyttää tai menettää”, Sergiy Sydorenko, verkkopalvelun European Pravda toimittaja, sanoi haastattelussa. “Ulkonäöltään Biden todella välittää demokratiasta, ja demokraattisen Ukrainan saaminen on elintärkeää laajemman alueen, myös Venäjän, kehitykselle. Mutta Bidenin tukea ei voida taata. “

Korruption torjunta Ukrainassa on ollut sekalaista.

Aikaisemmin toimikautensa aikana Zelenskyn poliittinen puolue ja liittolaiset antoivat lain entisen kollektiivisen viljelymaan yksityistämisestä, mikä on askel kohti maatalouden korruptiojärjestelmien purkamista. Hän perusti myös korruption vastaisen tuomioistuimen, ja tänä vuonna hänen hallituksensa pakotettiin oligarkkeja, joilla oli siteitä Venäjään.

Mutta Ukrainan budjettia tukeville länsimaisille avunantajamaille Zelensky-puheenjohtajuuden kriittinen osa on ollut hänen suhde oligarkiin Ihor Kolomoiskyyn, jonka Ukrainan omat pankkivalvontaviranomaiset syyttävät kavalluksesta. Kolomoisky kiistää väitteet.

Maaliskuussa Bidenin hallinto pakotti Kolomoiskyn ja hänen perheenjäsenensä seuraamuksiin, ja Yhdysvaltain viranomaiset ovat jäädyttäneet tai takavarikoineet hänen liikekiinteistösijoituksensa, mukaan lukien toimistotorni Clevelandissa.

Kaksi vuotta sitten äskettäin asennettu herra Zelensky vietiin Yhdysvaltain politiikan sekaan. Krapula viipyy edelleen.

Puhelun aikana heinäkuussa 2019 presidentti Trump pidätti sotilaallista apua, mutta pyysi tältä “suosiota” tutkia poliittinen vastustaja Biden ja hänen perheenjäsenensä. Trump syytti Bideniä väärinkäytöksistä ollessaan Obaman hallinnon varapresidentti.

Tämän tilanteen purkamisesta tuli herra Zelenskyn varhainen päänsärky hänen puheenjohtajakautensa ensimmäisinä kuukausina.

Koska Zelensky oli näennäisesti vähän valinnanvaraa ja sodassa oleva maa, joka tarvitsi sotilaallista apua, hän nojautui auttamaan järjestelmässä herra Bidenin halveksimiseksi. Mutta herra Zelenskyn suunnitelmat julkistaa tutkimus julkisesti syyskuussa CNN-haastattelussa, mikä olisi sinetöinyt hänen tukensa herra Trumpin kannalle, eivät koskaan toteutuneet. Siihen mennessä CIA: n ilmiantajien varoitus järjestelmästä tuli julkiseksi, ja herra Zelensky säästeli tarvetta valita puoli.

Herra Zelensky vaati, että hän oli yrittänyt pysyä puolueettomana koko ajan, ja hänen avustajansa huomauttivat, ettei hän koskaan kannattanut julkisesti herra Trumpin likaa kaivavaa työtä.

He sanovat, että he eivät näe mitään syytä herra Bidenille pitää kaunaa.

Maria Varenikova osallistui raportointiin Kiovasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *