Macron tuomitsee Napoleonin orjuuden palauttamisen

PARIISI – Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka suunnitteli herkän kurssin Napoleon Bonaparten tuomitsemisen ja juhlinnan välillä hänen kuolemansa 200. vuosipäivänä, sanoi, että keisarin orjuuden palauttaminen vuonna 1802 oli “virhe, valaistumisen hengen pettäminen”.

Se oli ensimmäinen kerta, kun Ranskan presidentti tuomitsi Napoleonin orjuuden palauttamisen Karibialle vallankumouksen jälkeisen lakkauttamisen jälkeen vuonna 1794. Herra Macron käytti sanaa “faute”, joka ranskalaisessa kielessä on enemmän juhlallista ja epäsuhtaista kuin ” virhe ”tai” virhe ”englanniksi, jotain lähempänä rikkomusta.

Ranska, ainoa orjuuden lopettanut ja palauttanut maa, ei lakkauttanut sitä orjuus jälleen vuoteen 1848 saakka. Monille tämä tuskallinen historia on yleensä pimennetty eeppisen Bonapartist-saagan magnetismilla, jonka herra Macron kuvasi “ennen kaikkea odeina poliittiselle tahdolle”. Hän jatkoi: “Ilman häntä Ranskan kohtalo ei olisi ollut sama.”

Herra Macronin kommentit tulivat, kun Ranska käy presidentin rohkaisemassa keskustelussa siirtomaa-ajan menneisyydestään ja siitä, peittääkö maan universalistinen malli, jonka oletetaan olevan värisokea, todellisuudessa laajaa rasismia.

Karfa Diallo, Senegalissa syntynyt Mémoires et Partages, järjestö, joka kampanjoi Ranskan siirtomaa- ja orjamiesten menneisyyden kattavampaan laskentaan, sanoi tukevansa muistojuhlia, mutta valitti, että hän näki huonona tunnustuksena Napoleonin rasismi.

“Kannatan sitä, että hallitus muistoksi Napoleonia, mutta sillä on velvollisuus sanoa, että Napoleon oli rasisti, mikä ei ollut riittävän ilmeistä Macronin puheessa, joka käytti liian epämääräisiä sanoja”, herra Diallo sanoi.

Herra Macron puhui yhden kupolin alla, Académie Françaisen kotona edustamassa ranskan oppimisen kunnioitettua pohjimmuutta, ennen kuin hän meni Napoleonin haudalle Les Invalidesin kultaisen kupolin alle. Siellä hän juhli seremoniassa punaisen ja valkoisen kukan seppeleen, ennen kuin Marseillaise laulettiin.

“Napoleon valloituksissaan ei koskaan välittänyt ihmishenkien menetyksistä”, herra Macron sanoi. “Siitä lähtien olemme tulleet asettamaan korkeamman arvon ihmiselämälle, joko sodissa tai pandemioissa.”

Miljoonia ihmishenkiä menetettiin, kun Napoleon yritti levittää Ranskan vallankumouksen antiklerikaalista, monarkisminvastaista viestiä koko mantereelle ennen lopullista tappiota vuonna 1815. hän teki niin, koska itse julistautunut keisari on useless yksi hänen myrskyisän elämänsä monista ristiriidoista.

Herra Macronin puhe noudatti mallia, jonka hän on omaksunut kohdatessaan vaikeita Ranskan historian kohtia, mukaan lukien Algerian vapaussota: täydellinen ja vilpitön tunnustus ilman parannusta. Se oli tyypillistä myös johtajalle, jonka taipumus tasapainottaa väitteen eri puolia on niin merkittävä, että hänestä on tullut tunnetuksi “samanaikaisesti” presidentti.

Presidentin vakavin haastaja ensi vuoden vaaleissa on oikeistolainen johtaja Marine Le Pen. Hän päätti juhlia vuosipäivää sanoilla: ”Eläköön keisari! Eläköön suuruus! “

Herra Macron on keskuskristiisi, mutta toistaiseksi eniten huolestunut tarpeesta lopettaa äärioikeiston vetoomus. “Yksi rakastaa Napoleonia, koska hänen elämässään on houkuttelevaa mahdollista, koska se on kutsu riskin ottamiseen”, hän sanoi. Hän jatkoi: ”Hänen elämänsä oli vapauden epiphany. Kotka ja ogre, Napoleon voisi olla kerralla maailman sielu ja Euroopan demoni. “

Napoleon on aina ollut kiistanalainen hahmo Ranskassa, jopa hänen tekemässään ikuisessa kiehtovuudessa, siihen pisteeseen asti, että äskettäiset presidentit ovat välttäneet kunnioittamasta häntä. Mutta se ei ole herra Macronin tyyli.

Tällä hetkellä kiivaassa kulttuurisessa vastakkainasettelussa siitä, peittääkö ranskalainen universalismi rasismia, hän tuomitsi Napoleonin turvautumisen Karibian orjuuteen aivan suoralla sanalla ja kiitti samalla kansallisen sankarin saavutuksia.

Ranskan lakikoodi, lycée-koulujärjestelmä, keskuspankki ja keskitetty hallintokehys ovat osa Napoleonin perintöä.

Mutta herra Diallo sanoi, että Ranskan universalistinen malli oli edelleen “lukittu kieltoon” rodun kysymyksistä, kykenemättä täysin tunnustamaan, että maa oli vuosikymmenien ajan edistänyt rasistista politiikkaa ja orjuutta.

“Napoleon on mies, joka antoi muodon poliittiselle ja hallinnolliselle organisaatiollemme, vallankumouksesta syntyneelle epävarmalle suvereniteetille”, herra Macron sanoi. “Kuukausien epäonnistumisen jälkeen Ranskan piirittämänä Napoleon pystyi inkarnoimaan järjestyksen.”

Fixed Méheut osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *