Palestiinan äänestys viivästynyt, Splitin pidentäminen Länsirannalle ja Gazalle

JERUSALEM – Kun palestiinalaishallinto soitti tammikuussa parlamenttivaaleissa monet palestiinalaiset toivoivat, että äänestys – ensimmäinen miehitetyllä alueella vuodesta 2006 lähtien – elvyttäisi palestiinalaiskeskustelun, virkistäisi itsenäisyysliikettä ja lopettaisi 14 vuoden jaon palestiinalaisjohtajien välillä miehitetyllä Länsirannalla ja Gazassa.

Mutta nämä toiveet hävisivät torstai-iltana, kun palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas ilmoitti 22. toukokuuta pidettävän äänestyksen viivästyvän loputtomiin.

Uutiset lisäsivät rauhoittamatonta poliittista dynamiikkaa miehitetyillä alueilla ja Israelin osavaltiossa, jossa sekä Israelin että Palestiinan yhteiskunnat ovat edelleen poliittisen umpikujan ja jakautumisen kohteena, missä jännitteet lisääntyvät Jerusalemissa ja Gazassa, ja paluu rauhanneuvotteluihin näyttää vähemmän todennäköiseltä kuin koskaan.

Virallinen syy lykkäämiseen oli Israelin hallituksen kieltäytyminen vahvistamasta, että se sallisi äänestyksen Itä-Jerusalemissa, jonka Israel liittää vuoden 1967 arabien ja Israelin sodan jälkeen. Itä-Jerusalemissa asuu pääasiassa palestiinalaisia, jotka osallistuvat palestiinalaishallinnon vaaleihin. Se on puoliautonominen laitos, jolla on osittainen lainkäyttövalta miehitettyjen alueiden muissa osissa.

“Päätimme lykätä lainsäätäjävaaleja, kunnes taataan, että Jerusalem ja sen ihmiset osallistuvat”, sanoi Abbas puheessaan Ramallahissa. “Emme luovuta Jerusalemia.”

Mutta lykkäämisellä oli myös toinen tarkoitus: herra Abbas oli huolissaan siitä, että jos vaalit etenevät, hänen puolueensa Fatah saattaa menettää kentän kahdelle Fatahin siruryhmälle palestiinalaisen virkamiehen ja länsimaisen diplomaatin mukaan.

Samaan aikaan Israelin virkamiehet olivat huolissaan siitä, että vaalit johtavat entistä vahvempaan rooliin palestiinalaishallinnossa Hamasille, joka on militantti islamistinen ryhmä. hallitsi Gazaa Abbasilta vuonna 2007, ja joka ei ole koskaan tunnustanut Israelia.

“On suuri virhe mennä näihin vaaleihin”, Israelin kenraali Kamil Abu Rokon, joka valvoi miehityksen hallinnollisia näkökohtia vasta tämän kuukauden alussa, sanoi vähän ennen lähtöään. “Suosittelen, ettemme tee yhteistyötä.”

Analyytikoiden mukaan israelilaiset johtajat pitivät mielellään palestiinalaiskollegansa jakautuneina, koska se heikentää palestiinalaisten kykyä pyrkiä lopulliseen asemaa koskevaan sopimukseen Israelin kanssa yhtenä kokonaisuutena.

Hamas tuomitsi herra Abbasin päätöksen kuvailemalla sitä “vallankaappaukseksi”, josta puuttui kansalaisten tuki.

Kehitys tapahtuu epävakaan ajanjakson aikana Länsirannalla, Gazassa ja Israelin osavaltiossa. Israelin politiikka on myös umpikujassa, maaliskuussa pidettyjen vaalien jälkeen – Israelin neljäntenä kahden vuoden aikana -, joissa sekä pääministeri Benjamin Netanyahu että hänen vastustajansa eivät voittaneet toimivaa enemmistöä.

Jerusalemissa tilanne on kireä seuraamalla marssi viime viikolla äärioikeistolaiset juutalaiset ylivaltaiset, jotka lauloivat “kuolemaa arabeille” sekä palestiinalaisia ​​että juutalaisia ​​vastaan ​​tehdyt hyökkäykset ja nyt kumottu provosoiva Israelin päätös sulkea Itä-Jerusalemin keskusaukio, johon palestiinalaiset nauttivat kokoontumisesta kuluvan Ramadan-kuukauden aikana.

Tämä levottomuus rikkoi kuukausia suhteellisen rauhallisesti Gazassa, jossa militantit ampuivat viime viikonloppuna kymmeniä raketteja Israelia vastaan ​​protestoidakseen Jerusalemin tilanteesta.

Kaupunki on herra Abbasin tarjoaman verukkeen ydin vaalien lykkäämiseksi.

1990-luvulla Israelin ja Palestiinan johtajien välillä Oslon sopimukseksi kutsuttujen väliaikaisten sopimusten nojalla Israelin hallitus on velvollinen sallimaan palestiinalaisvaalit Itä-Jerusalemissa.

Mutta Israel ei ole estänyt vaaleja eikä suostunut sallimaan niitä. Israelin hallitus ei ole tehnyt päätöstä kummallakaan tavalla, Israelin virkamies vahvisti palestiinalaisjohdon pyynnöstä huolimatta. Israelin poliisi on pidättänyt useita palestiinalaispuolueiden edustajia, jotka yrittivät kampanjoida kaupungissa.

Palestiinan viranomaiset sanoivat, että vaalien jatkaminen ilman Itä-Jerusalemia merkitsisi palestiinalaisten vaatimusten luopumista kaupungista ja sen pyhistä islamilaisista paikoista, mukaan lukien Aksan moskeija.

“Emme yritä välttää vaaleja”, sanoi palestiinalaishallinnon varapääministeri ja Abbasin neuvonantaja Ziad Abu Amr. ”Jerusalemia ei voida hylätä tai hylätä. Et voi antautua tapahtuneelle tapahtumalle, jonka Israel yrittää pakottaa Jerusalemille. “

Mutta sisäpiiriläiset sanoivat, että herra Abbasilla oli takana syy siirtämiseen.

Palestiinan kansallisen liikkeen moottorina pitkään herra Abbasin puolue Fatah kohtaa ennennäkemättömiä haasteita paitsi sen pitkäaikaisen kilpailijan Hamasin myös entisten Fatahin grandeiden joukosta, joiden kampanjat piristyivät entisen puolueensa tueksi.

Jos vaalit olisivat edenneet, Fatahin kannattajat joutuisivat valitsemaan kolmen Fatahiin liittyvän ryhmittymän joukosta – virallisen puolueen; palasryhmä, jota johtaa maanpaossa ollut entinen turvallisuuspäällikkö Muhammad Dahlan; ja a toinen irrottautunut ryhmittymä, jota johtaa entinen YK: n lähettiläs Nasser al-Kidwa ja Marwan Barghouti, suosittu militantti, joka suorittaa useita elinkautisia Israelin vankilassa viidestä murhasta.

vuonna viimeisin kysely, Abbasin ryhmittymä nousi edelleen kärkeen, noin neljännes äänistä. Mutta sen ennustettiin jäävän kaukana yleisestä enemmistöstä, koska melkein yhtä monta äänestäjää sanoi äänestävän kilpailevien Fatah-ryhmien puolesta. Hamas kysyi alle yhdeksän prosenttia.

Yksikään palestiinalaisviranomainen ei myönnä tällä viikolla julkisesti, että nämä tekijät vaikuttivat herra Abbasin ajatteluun. Mutta nimettömänä puhuessaan palestiinalaisvirkailija ja palestiinalaisten tiedottama länsimainen diplomaatti sanoivat pelkäävänsä menetyksen entisille liittolaisilleen.

Ja kun herra Kidwa ja Barghouti erosivat herra Abbasin kanssa maaliskuussa, vanhempi palestiinalaisvirkailija sanoi The New York Occasions -lehden haastattelussa, että tämä askel vaalit vaarantaa, koska se vaarantaa Fatahin.

“Fatahin tilanteen on oltava vahva, sen on johdettava Palestiinan vapautusjärjestöä ja kansallista hanketta”, sanoi PLO: n toimeenpanevan komitean jäsen, Palestiinan kansan virallinen edustaja Wassel Abu Yousef. “Jos kansalliselle hankkeelle on haittaa, tulee voimakkaita ja voimakkaita ääniä, jotka kannattavat vaalien lykkäämistä.”

Jotkut palestiinalaiset kohtasivat lykkäyksen olkapäillä. Monien mielestä vaaleja ei olisi tapahtunut erityisen vapaassa ympäristössä, kun taas jotkut epäilivät aina, että ne peruutettaisiin. Toisten mielestä Palestiinan parlamentin äänestämisellä ei olisi juurikaan vaikutusta heidän elämänsä suurimpaan ongelmaan: Israelin miehitykseen.

Vaalit viittaavat siihen, että “on olemassa suvereeni yksikkö, jossa ihmiset osallistuvat demokraattiseen prosessiin”, sanoi Palestiinan tutkimusryhmän Al Shabakan vanhempi analyytikko Yara Hawari. “Mutta täyttä demokratiaa ei voi olla miehityksen aikana.”

Monet palestiinalaiset olivat kuitenkin raivoissaan siitä, että heiltä evättiin harvinainen mahdollisuus valita edustajansa. Joukko mielenosoittajia, joista monet olivat liian nuoria äänestämään viimeisissä palestiinalaisvaaleissa, osoittivat päätöstä vastaan ​​sekä Länsirannalla että Gazassa.

“Ihmiset vaativat urnaa”, he lauloivat.

Muhammad Shehada, 28-vuotias työtön rakennusinsinööri Gazan kaupungista, kutsui päätöstä “suureksi pettymykseksi”. Jerusalemin tilanne ei ollut mikään syy peruuttaa vaaleja, hän sanoi: “Miehitys hallitsee Jerusalemia riippumatta siitä, pidetäänkö vaalit vai ei.”

Vaalien puuttuminen herättää myös palestiinalaisten sisäisen väkivallan kauhun, koska eri ryhmittymillä ei ole nyt rauhanomaista foorumia, jossa he voivat ilmoittaa valituksistaan ​​ja ilmaista turhautumisensa, sanoi politologi Mkhaimar Abusada Gazan kaupungin Al Azharin yliopistosta.

“Monet palestiinalaiset toivoivat vaalien lievittävän ryhmittymien välistä jännitystä ja kitkaa”, sanoi tohtori Abusada. Mutta vaalien viivästyminen “hän jättää palestiinalaisten taistelemaan toisiaan vastaan”.

Iyad Abuhweila kirjoitti raportteja Gazan kaupungista ja Irit Pazner Garshowitz Jerusalemista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *