Venäjän siteet West Frayen vielä sen jälkeen, kun Tšekki karkottaa diplomaattinsa

PRAHA – Venäjän avautumattomat suhteet länteen muuttuivat dramaattisesti huonompaan suuntaan torstaina, kun Tšekki raivostui Moskovan sotajäljistä sotilaalliseen tyyliin sabotaasihyökkäys Tšekin tasavallan asevarastossa vuonna 2014 määräsi karkottamaan jopa 60 venäläistä diplomaattia.

Tšekin tasavallan liikkeestä ilmoitettiin päivä sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir V.Putin varoitti, että länsi vaarantaa a “Nopea ja kova” vastaus jos se puuttuisi hänen maahansa, kärjistyi paitsi diplomaattikriisi Prahan ja Moskovan välillä, myös laajemman Venäjän ja Naton välisen selvittelyn, jonka jäsen Tšekki on.

Kun Ukrainan rajan lähellä massoivat venäläiset joukot ja presidentti Biden suhtautuu tiukasti Kremliä vastaan, Putin varoitti keskiviikkona suoraa tapaa länsimaita olemaan kokeilematta Venäjän päättäväisyyttä puolustaa etujaan ja kehottanut sitä ylittämään määrittelemättömiä “punaisia ​​viivoja”, jotka hän sanoi, että Venäjä määrittelee sen.

Moskovan Prahan suurlähetystön henkilöstön leikkaaminen ei haasta suoraan Venäjän turvallisuutta. Mutta se vahingoittaa vakavasti tiedusteluoperaatioita, mitä presidentti Putin, KGB: n upseeri Itä-Euroopassa kylmän sodan aikana, pitää elintärkeänä.

Se on suurin määrä venäläisiä diplomaateja karkotettu yhdestä maasta sen jälkeen, kun presidentti Ronald Reagan karkotti 80 kylmän sodan aikaisen Neuvostoliiton lähettilästä vuonna 1986.

Michal Koran, Prahan tutkija World Area Analysis Institute -tutkimuslaitoksessa, kuvasi kiihtyvää riviä “vakavimmaksi kriisiksi Tšekin ja Venäjän suhteissa” sen jälkeen, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Tšekkoslovakiaan, joka vuonna 1968 murskasi Prahan johtajan pyrkimykset luoda ”ihmissuuntaista kommunismi”.

Venäjä veti viimeiset joukkonsa nykyisen Tšekin tasavallan ja muiden aiemmin kommunististen kansojen joukosta Itä- ja Keski-Euroopassa 1990-luvun alussa. Mutta se on pitkään pitänyt aluetta erityisen kiinnostavana alueena, joka on kiitollinen Moskovalle kiitollisuudesta ja arvostuksesta, vastineeksi puna-armeijan roolista vapautettaessa sitä natsien miehityksestä.

Tšekin tasavallan presidentti Milos Zeman nähdään laajalti venäläismielisenä, mutta pääministeri Andrej Babis ja suuri osa oppositiosta pitävät Venäjää nyt aggressiivisena uhkana.

Tšekin tasavallan ulkoministeriö ilmoitti torstaina antamassaan julkilausumassa, että Venäjän on pienennettävä Prahassa sijaitsevan suurlähetystönsä henkilöstön kokoa vastaamaan Tšekin Moskovan edustustotasoa, joka kutistui luurankohenkilöstöksi Venäjän jälkeen sunnuntaina määräsi 20 tšekkiläistä diplomaattia. Venäjällä, joka on käyttänyt Prahan suurlähetystöään vakoilukeskuksena koko alueella, tiedustelupalvelun asiantuntijoiden mukaan aiemmin oli kaupungissa paljon enemmän diplomaatteja kuin Tšekissä Moskovassa.

Tšekin tasavallan ministeriö ei täsmentänyt, kuinka monta venäläistä karkotettaisiin, mutta ulkoministeri Jakub Kulhanek sanoi tällä viikolla, että kahden maan suurlähetystöjen saattaminen samalle tasolle merkitsisi noin 60 venäläisen diplomaatin lähtöä. Prahalla ei hänen mukaansa ollut muuta vaihtoehtoa kuin leikata Venäjän diplomaattista edustusta, ellei Moskova peruuttaisi päätöstä karkottaa tšekkiläisiä diplomaatteja.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti vastaavansa “pian” Tšekin ilmoitukseen. Se reagoi yleensä niin kutsuttuihin “peilimittauksiin”, tavallisesti sarjaan vastavuoroisia karkotuksia. Mutta koska niin vähän tšekkiläisiä diplomaatteja on jäljellä Moskovassa – noin viisi – tämä on nyt mahdotonta, mikä nostaa esille mahdollisuuden erilaiseen kostotoimeen.

Tšekkiläisten diplomaattien karkotus Moskovasta sunnuntaina seurasi lauantaina 18 venäläisen diplomaatin karkottamista Prahasta. Suhteiden nopea heikkeneminen johtui syytöksistä, joiden mukaan Venäjän armeijan tiedusteluoperaattorit olivat vastuussa tšekkiläisen ampumatarvikevaraston räjäyttämisestä vuonna 2014.

Tšekin viranomaiset olivat tutkineet salaperäisiä räjähdyksiä, jotka tappoivat kaksi tšekkiläistä työntekijää, ilman menestystä jo vuosia. Mutta he saivat sanomansa olevan iso tauko todistusten ansiosta, jotka paljastettiin Isossa-Britanniassa vuoden 2018 hyökkäyksen jälkeen hermoaineella venäläisen vakoojaan Sergei V.Skripal, englanninkielisessä Salisbury-kaupungissa.

Kaksi venäläistä Ison-Britannian tunnistama Salisbury-hyökkäyksen tärkein syyllinen, molemmat sotilastiedustelun sabotaasi- ja salamurharyhmän jäsenet, jotka tunnetaan nimellä yksikkö 29155, osoittautuivat samoiksi miehiksi. pystyy tunnistamaan.

Molemmat miehet saapuivat Tšekin tasavaltaan väärillä nimillä useita päiviä ennen räjähdyksiä ja matkustivat Vrbeticen varastopaikalle lähtiessään ensimmäisen räjähdyksen päivänä 16. lokakuuta 2014.

Miroslav Mares, turvallisuuspoliittinen asiantuntija Masarykin yliopistossa Tšekin tasavallassa Brnossa, sanoi Tšekin tasavallan haluavan “osoittaa itseluottamuksensa ja kykynsä sietää venäläistä aggressiivista käyttäytymistä”. Mutta hän lisäsi, että “lopullinen vaikutus riippuu vahvasti tšekkiläisten liittolaisten tuesta Euroopan unionissa ja Naton alueella”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *