Jordan vapauttaa 16 syytettyä väitetyssä tontissa, rauhoittavaa kuninkaallista halkeamaa

AMMAN, Jordania – 16 henkilöä syytetään juoni levittämään levottomuuksia Jordaniassa tämä kuukausi vapautettiin pidätyksestä torstaina odotettaessa lisätutkimuksia, armeijan tuomari ilmoitti merkitsemällä uuden luvun epätavallisen myrskyisään jaksoon normaalisti rauhallisessa kuningaskunnassa.

Jordaniassa kävi huhti huhtikuun alussa, kun hallitus syytti entistä kruununprinssiä Hamzah bin Husseinia suunnitelmasta heikentää valtion turvallisuutta yhdessä 18 rikoskumppanin kanssa.

Kaksi syytetystä – entinen kuninkaallisen tuomioistuimen päällikkö Bassem Awadallah ja kuninkaallisen perheen alaikäinen jäsen Sharif Hassan bin Zeid – pysyivät vangittuna torstai-iltana heitä vastaan ​​esitettyjen syytteiden ankaruuden vuoksi. Prinssiä itseään ei koskaan pidätetty teknisesti, ja kuninkaallinen hovio on aiemmin sanonut pysyvänsä palatsissaan vanhemman velipojansa kuningas Abdullah II: n “hoidossa”.

Kriisi on pilannut Jordanian huolellisesti muotoillun maineen harvinaisena vakauden majakana myrskyisällä alueella. Kuningas Abdullahia pidetään kriittisenä läntisenä liittolaisena Lähi-idässä, koska hän sallii maiden, myös Yhdysvaltojen, käyttää Jordanian maaperää alueen sotilaskampanjoiden tukikohtana. Jordania on myös keskeinen keskustelukumppani Israelin ja Palestiinan konfliktissa ja isännöi satoja tuhansia syyrialaisia ​​pakolaisia.

Torstaina tehdyn muutoksen tarkoituksena oli palauttaa Jordania normaaliin tasoon. Useita viikkoja sitten pidätettyjen hallitusten hallitus oli vihjannut rikkoutuneeseen vallankaappausyritykseen. Mutta vähän ennen syytettyjen vapauttamista torstaina julkaistussa lausunnossa kuningas korosti, että he eivät ole koskaan aiheuttaneet “välitöntä uhkaa maalle, koska sedikaatio, kuten sanoin, on lopetettu”.

Samassa lausunnossa kuningas myös kehitti vapautuksen merkkinä suurlähettisyydestään.

“Kun isä ja veli kaikille jordanilaisille”, kuningas kirjoitti, “ja tänä suvaitsevaisuuden ja solidaarisuuden pyhänä kuukautena, kun me kaikki haluamme olla perheidemme kanssa, pyydän asiaankuuluvia virkamiehiä tutkimaan asianmukaista mekanismia. ne, jotka ovat harhaan johtaneet levottomuuteen, palaavat pian perheidensä luokse. “

Kuninkaallisen perheen halkeamia on yleensä esiintynyt yksityisesti. Kuninkaan ja prinssin välinen riita järkytti jordanialaisia ​​sen pelityypin takia – julkisilla syytöksillä kuninkaan levottomuudesta ja prinssin julkisilla kielloilla.

Julkaisemalla hallituksen politiikkaa kritisoivia tallenteita prinssi Hamzah kiinnitti harvinaisen kansainvälisen huomion laajempaan yhteiskunnan vihaan korruptioon ja vapauden rajoituksiin sekä turhautumiseen ja äänioikeuteen niiden ryhmien keskuudessa, jotka auttoivat perustamaan Jordanian valtion ja joiden tukemiseen monarkia on perinteisesti osallistunut. riippui.

Saudi-Arabian tuomioistuimen neuvonantajan Awadallahin osallistuminen johti myös huhuihin Saudi-Arabian osallistumisesta väitettyyn salaliittoon. Saudi-Arabian hallitus on epäonnistuneesti pyytänyt herra Awadallahin vapauttamista kolmen pyynnöstä tiedotetun henkilön mukaan, mutta se on kiistänyt kaikki väitetyssä toiminnassaan olevat.

Rana F.Sweis raportoi Ammanista ja Patrick Kingsley Jerusalemista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *