Kuivuus ja runsaus Mesopotamian suolla

Viimeisimmällä vierailullani Mesopotamian suolla saavuin Sayeed Hitham’siin aamiaiseksi. Pandemia oli pitänyt minua poissa yli vuoden.

Aurinko oli juuri nousemassa, taivas vaaleanpunainen ja kultainen. Hana, Hithamin vaimo, seisoi hymyillen heidän ruokotalon oven lähellä. “Tee on valmis, leipä on valmis”, hän sanoi. “Tule sisään.”

Istuimme kuluneella matolla hehkuvan petrolilämmittimen ympärillä, siemaillen teetä ja upottamalla tasaista naana, jonka Hana oli juuri paistanut kuumaan puhvelimaitoon. “Mikä kesti niin kauan, Emi?” Sayeed kysyi moitellen. “Emme ole nähneet sinua ikuisesti.”

Todellakin. Vuosi oli pisin mitä olen käynyt käymättä Mesopotamian suoilla, koska aloin dokumentoida aluetta vuoden 2016 lopulla.

Tuolloin, kun toimittajia ja valokuvaajia parveni Irakin pohjoiseen, missä taistelu Mosulin puolesta käviKävin päinvastaista polkua ja suuntasin etelään. Etsin toista näkymää maasta, jotain erilaista kuin sota, jonka olin käynyt edellisen puolitoista vuoden aikana.

Se oli minulle todellisen löydön hetki – yksi niistä harvoista yhteyksistä paikan, kansan kanssa.

Mesopotamian suot, sarja kosteikkoja, jotka istuvat lähellä Irakin kaakkoisrajaa, tuntuvat keidas keskellä autiomaata – mikä ne ovatkin. Muinaisten sumerilaisten Urin, Urukin ja Eridun kaupunkien rauniot ovat lähellä. Laajempi alue, joka tunnetaan nimellä sivilisaation kehto, näki kirjoituksen, arkkitehtuurin ja monimutkaisen yhteiskunnan varhaisen kehityksen.

Suolilla asuu Ma’dan-niminen kansa, joka tunnetaan myös nimellä Marsh-arabit ja joka elää syvällä kosteikoissa, enimmäkseen puhvelin kasvattajina eristetyissä asutusalueissa, joista suurin osa on saavutettavissa useless veneellä. Toiset asuvat pienissä kaupungeissa Tigris- tai Eufrat-jokien rannoilla, jotka ruokkivat suot.

Monet Ma’danista lähtivät vuosikymmeniä sitten, kun soita tuhosivat sota, nälänhätä ja sorto.

Vuosien 1980 ja 1988 välillä käydyn Iranin ja Irakin sodan aikana kosteikkojen läheisyys Iranin rajaan muutti alueen konfliktialueeksi, veristen taisteluiden teatteriksi. Myöhemmin, 1990-luvun alussa, seurauksena Baia-puoluetta vastaan ​​käydystä shii-kansannoususta, Saddam Hussein valutti tarkoituksellisesti alueen – jolta monet shii-kapinalliset olivat paenneet – rangaistuksena ja keinona tukahduttaa kapina.

Soista muuttui autiomaaksi yli vuosikymmeneksi, kunnes Yhdysvaltojen johtama hyökkäys Irakiin vuonna 2003.

Siihen mennessä vahinko oli jo tehty. 2000-luvun alkuun mennessä alle 10 prosenttia alueen alkuperäisestä kosteikasta oli toimiva suoalue.

Nykyään suot tulvivat ja osittain ennalleen joutuessaan jälleen vaarantuvat – ilmastonmuutos, ekologisen tietoisuuden puute paikallisella tasolla ja kenties dramaattisimmin patojen rakentaminen Turkkiin ja Syyriaan ja ylävirta Irakiin.

Vuonna 2018 erittäin kuuma kesä ja sateen puute aiheuttivat vakavan kuivuuden. Joillakin alueilla vedenpinta laski yli kolme jalkaa.

“Siinä kaikki”, muistan ajatellessani, kun pieni vene ylitti suon, jossa nuorten puhvelien ruumiit kelluivat vedessä. Buffalo-kasvattajat, kuten Sayeed Hitham, menettivät noin kolmanneksen karjastaan, ja monet joutuivat lähtemään, kun alueet muuttuivat autiomaaksi. He muuttivat naapurikaupunkeihin – tai kauemmas – köyhiin lähiöihin Karbalaan, Basraan tai Bagdadiin.

Mutta sitten, muutama kuukausi myöhemmin, vesi alkoi nousta. Ihmiset palasivat. Kuvasin uusimisen, aivan kuten kuvasin kuivuutta edellisenä vuonna. Mutta se tuntui silloin – tuntuu edelleen nyt – kuin Damoclesin miekka ripustettuna alueen päälle.

Panokset ovat korkeat sekä ekologisesti että täällä asuville ihmisille. Jos jo tyhjentyneet suot taas kuivuvat, Ma’danilla ei ehkä ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä, heittää pois rauhallisesta erillisalueesta levottomalle maalle.

Silti olen palannut takaisin. Vuosien varrella olen nähnyt kuivuutta ja runsautta, pakkasia talvia ja palavia kesiä. Olen nähnyt lasten syntyneen ja seurannut heidän kasvavan. Olen seurannut Sayeed Hithamia ja hänen perheitään heidän liikkuessaan suolla, uuden kodin sijainti riippuu vedenpinnasta – ja joka kerta rakennettu ruokosta.

Olen tottunut jopa valtaviin vesipuhveleihin, jotka tunnetaan paikallisesti hillokkaina ja jotka ovat tärkein tulonlähde suurimmalle osalle Ma’dania.

Puhvelit pelottivat minut alussa. Mutta olen oppinut kävelemään sarvilauman läpi, antamaan heidän haistaa minua, hellittää pörröisiä, ystävällisiä vasikoita – niitä, jotka yrittävät nuolla kättäni kuin suurikokoiset koirat.

Kun esitin edistykseni Sayeedille, kun paketimme aamiaisen, hän puhkesi ihanaan, ylenpalttiseen nauruunsa. “Et vieläkään tiedä mitään, Emi”, hän sanoi. “Et voi edes kertoa tarkoittaa hillokas laumassa. “

Sitten hän sanoi vakavasti ja edelleen hymyillen: ”Se on okay. Sinulla on aikaa oppia. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *