Iran lupaa kostaa väitetystä Israelin hyökkäyksestä ydinvoimalaan

JERUSALEM – Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif vannoi kostaa Israelia vastaan ​​maanantaiaamuna, päivä sen jälkeen sähkökatkos Iranin ydinrikastamossa johtui Israelin hyökkäyksestä.

Zarifin kommentit korostavat eskaloitumisen riskiä Iranin ja Israelin välisessä vuosien pituisessa varjoissodassa. He myös uhkaavat varjostua ponnisteluja Wienissä kannustaa Irania ottamaan uudelleen käyttöön ydinohjelmansa rajoitukset vastineeksi Yhdysvaltain pakotteiden poistamisesta.

Iranin valtion tv lähettämässä lausunnossa herra Zarif lainasi sanomaa: “Sionistit haluavat kostaa johtuen edistyksestämme pakotteiden poistamisessa.”

Hän lisäsi: “Mutta me kostamme sionistit”, lähetyksen mukaan.

Herra Zarifin ilmoitetut kommentit seurasivat sähkökatkosta sunnuntaina Natanzin uraanin rikastuslaitoksessa, jonka Iranin viranomaiset pitivät Israelin sabotaasina. Israelin hallitus kieltäytyi muodollisesti kommentoimasta osallistumistaan, mutta Yhdysvaltain ja Israelin viranomaiset vahvistivat The New York Timesille erikseen, että Israelilla oli rooli. Useat israelilaiset uutislehdet viittasivat tiedustelulähteisiin ja pitivät hyökkäystä israelilaisena vakoojavirastona Mossad.

Kaksi asiasta tiedotettua virkamiestä kertoi The Timesille, että sähkökatkos johtui räjähdyksestä, joka kohdistui virtalähteeseen tuhansille maanalaisille sentrifugeille, jotka muodostavat Iranin tärkeimmän rikastusohjelman.

Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd J.Austin III: n odotettiin keskustelevan tapahtumasta maanantaina Israelissa pidettävissä tapaamisissa israelilaisen kollegansa Benny Gantzin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa. Oli epäselvää, oliko Israelin hallitus varoittanut Yhdysvaltoja etukäteen mahdollisista operaatioista.

Iran on pitkään väittänyt, että sen ydinohjelma on rauhallinen ja suunnattu energiakehitykseen. Mutta Israel pitää sitä eksistentiaalisena uhkana, koska Iranin johtajat ovat usein vaatineet Israelin tuhoamista.

Sunnuntain tapahtumat voivat vaikeuttaa Bidenin hallinnon ponnisteluja kannustaa Irania palaamaan lähelle Obaman hallinnon neuvottelemaa vuoden 2015 sopimusta, jossa Teheran lupasi rajoittaa rikastamisohjelmaansa.

Sopimus romahti vuonna 2018, kun presidentti Donald J. Trump otti uudelleen käyttöön Iraniin kohdistuvat pakotteet ja Iran luopui sitoumuksista hillitä ydinsuunnitelmiaan.

Israel vastustaa paluuta samaan sopimukseen väittäen, että se ei asettanut tarpeeksi voimakkaita tai riittävän kauan rajoituksia Iranin ydintoiminnalle. Analyytikot olivat eri mieltä siitä, oliko Israelin aggressiolla tarkoitus hajottaa neuvottelut kokonaan – vai useless heikentää Iranin kättä pöydässä.

Israel ja Iran ovat jo vuosia olleet mukana matalan tason varjo-konflikteissa.

Molempia on syytetty kyberhyökkäyksistä toisen alueella. Iran rahoittaa Israelia vastaan ​​vihamielisiä ase- ja miliisijoukkoja Lähi-idässä, ja häntä on syytetty israelilaisten diplomaattien murhayrityksistä ympäri maailmaa. Israelin uskotaan olevan vastuussa useiden iranilaisten ydintutkijoiden murhasta, viimeksi marraskuussa, jolloin Iranin ydinohjelman johtava arkkitehti kuoli väijytyksessä.

Noilla hyökkäyksillä on lisääntynyt merellä kahden viime vuoden aikana, kun Israel alkoi hyökätä iranilaista polttoainetta kuljettaviin aluksiin, ja Iran näytti vastaavan kohdistamalla ainakin kaksi israelilaisten omistamaa rahtilaivaa.

Molemmat osapuolet onnistuivat hillitsemään konfliktin osittain pidättäytymällä puhumasta liian julkisesti hyökkäyksistä.

Mutta julkinen väite Israelin osallistumisesta sunnuntain jaksoon herätti pelkoa siitä, että Iran pyrkii pelastamaan kasvonsa lisäämällä tavallista voimakkaampaa sotilaallista vastausta.

“Kun Israelin virkamiehet on lainattu, se vaatii iranilaisten kostaa”, Mossadin entinen päällikkö Danny Yatom sanoi maanantaina haastattelussa Israelin armeijan johtamalle radioasemalle. “On toimia, joiden on pysyttävä pimeässä”, hän lisäsi.

Mutta toiset ilmaisivat tunteen, että Iran ei halua laajentua edelleen, vaikka on vielä mahdollista, että Yhdysvallat saattaa korvata Iranin taloudelle määrättyjä pakotteita vastineeksi Iranin ydinohjelman supistamisesta.

Chuck Freilich, entinen kansallisen turvallisuusneuvonantajan sijainen Israelissa, sanoi: “En usko, että iranilaiset haluavat suurta yhteenottoa tässä vaiheessa – mielestäni he haluavat sopimuksen. Ja se ei tarvitse vastakkainasettelua. “

Israelissa jotkut kyseenalaistivat myös sen, toimiiko hyökkäys kotimaisia ​​tarkoituksia herra Netanyahulle.

Israelin pääministeri on korruptiota vastaan ja kamppailee uuden koalitiohallituksen muodostamisen jälkeen viime kuussa pidetyt vaalit se ei antanut yhdellekään puolueelle yleistä enemmistöä. Jotkut analyytikot sanovat uskovansa, että hyvin julkinen vastakkainasetus Iranin kanssa voi auttaa herra Netanyahua suostuttelemaan heiluttavia koalitiokumppaneita, että nyt ei ole oikea aika kaataa kokenutta pääministeriä.

“Hän voi haluta sekä rakentaa imagoaan että luoda hieman ulkopolitiikan kriisiä, joka sitten auttaa häntä ratkaisemaan koalitiokriisin”, herra Freilich sanoi.

Myra Noveck osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *