Pari, joka tuhosi 400 000 dollarin maalauksen Etelä-Koreassa, ajatteli, että se oli julkinen taideprojekti

SEOUL – Pari näki harjat ja maalipurkit maalilla roiskuneen kankaan edessä Soulin ostoskeskuksen galleriassa. Joten he lisäsivät muutaman siveltimen vedon, olettaen, että se oli osallistava seinämaalaus.

Ei aivan: Maalaus oli valmis teos yhdysvaltalaiselta taiteilijalta, jonka abstrakti esteettinen riffi katutaiteesta. Teoksen arvo on yli 400 000 dollaria, näyttelyn järjestäjien mukaan maalaus.

Nyt on vaikea sanoa, missä taiteilijan työ loppuu ja ilkivalta alkaa. “Graffitoitu graffiti”, paikallinen sanomalehti otsikko sanoi viime viikolla.

Joko niin, nimeltään graffiti-taiteilija John Andrew Perellon kappale “Nimetön” JonOne, on nyt selfien magneetti. Ja sosiaalisessa mediassa eteläkorealaiset keskustelevat siitä, mitä ilkivalta kuvaa taidetta, tekijyyttä ja aitoutta.

Taideteos näytetään maalipurkkeilla, harjoilla ja kengillä, joita taiteilija käytti työskennellessään sitä, yksi näyttelyn järjestäjistä, Kang Wook, kertoi haastattelussa. Hän lisäsi: “Siellä oli ohjeita ja ilmoitus, mutta pari ei kiinnittänyt huomiota.”

Jotkut sosiaalisen median käyttäjät ovat toistaneet herra Kangin perustelut. Toisten mukaan merkki oli hämmentävä eikä pariskuntaa pitäisi syyttää.

Muutamat viittaavat siihen, että tapahtuma itsessään oli eräänlainen nykytaide, tai että pariskunnan abstraktit siveltimenvetot – kolme tummanvihreää täplää, jotka peittävät alueen noin 35 tuumaa 11 tuumaa – ovat parantaneet kappaletta.

Keskustelu on osittain merkittävä, koska rikos ei ollut tahallista ja maalaus voidaan palauttaa, sanoi Soulin taiteen restaurointiasiantuntija Ken Kim, joka on nähnyt ilkivallan.

Maalaus on osa Avenue Noise -näyttelyä, joka avattiin Soulissa Lotte World Mall -ostoskeskuksessa helmikuussa ja jossa on esillä noin 130 taideteosta yli kymmenen graffititaiteilijan kansainvälisen ryhmän toimesta. Herra Kang kertoi, että kauppakeskuksen henkilökunta huomasi 28. maaliskuuta, että maalaus oli vandalisoitu, ja tunnisti pariskunnan tarkistamalla turvallisuusmateriaalin.

Pari pidätettiin, mutta vapautettiin sen jälkeen kun poliisi totesi ilkivallan olevan vahingossa, paikalliset tiedotusvälineet kertoivat. Mr. Kang sanoi, että pari kertoi poliisille, että heidän mielestään taideteos oli avoin yleisön osallistumiselle.

Pariskuntaa ei ole tunnistettu, eikä häntä ole voitu kommentoida.

Taiteilija JonOne kertoi keskiviikkona haastattelussa olevansa pettynyt ja vihainen siitä, että hänen työnsä oli “loukattu”, vaikka jotkut ihmiset ovat sanoneet, että julkisuus voisi toimia hänen hyväkseen.

“Taiteen tulisi olla uskonnollista”, hän sanoi. “Et maalaa kirkolle.”

JonOne kertoi Soulissa tehdyn työnsä ilkivallan muistuttaneen häntä varttumisesta New Yorkissa ja tunteen, ettei hänen kykyjään arvostettu.

Teini-ikäisenä hän allekirjoitti graffitinsa tunnisteella “JonOne”. Hänen tyylinsä muuttui myöhemmin abstraktimmaksi, vaikka hän jatkoi graffiti-kirjainten käyttöä työnsä perustana. Nyt 57-vuotias ja Pariisissa asuva hän on kuvannut estetiikkaansa “abstraktiksi ekspressionistiseksi graffitiksi”, nyökkäys Jackson Pollockille ja muille amerikkalaisille taiteilijoille, jotka määrittelivät modernin maalauksen toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina.

Zürichin galleristi Julien Kolly, joka on erikoistunut graffititaiteeseen ja joka on esittänyt JonOne-maalauksia vuosien varrella, sanoi, että ne herättivät usein katsojilta voimakkaita reaktioita.

“Jotkut ovat täynnä kiitosta ja toiset ajattelevat, että lapsi voisi tehdä paremmin”, hän sanoi. “Tietysti olen ensimmäisessä luokassa.”

Herra Kolly kertoi ihmettelevänsä, miksi Soulissa nimettömiä ilkiviä pariskunnat ajattelivat voivansa “puuttua” galleriassa riippuvaan taideteokseen – mutta myös sitä, että hän ei uskonut aikovansa “tuhota” sitä.

“Ymmärrän, että ihmiset ovat voineet ajatella voivansa ainakin tehdä paremmin kuin taiteilija osallistumalla tähän työhön”, hän lisäsi.

Herra Kang sanoi, että päätös Untitledin palauttamisesta tehdään ennen näyttelyn päättymistä 13. kesäkuuta. Palauttaminen voi maksaa noin 9 000 dollaria, hän lisäsi, ja vakuutusyhtiö saattaa löytää parin osittain vastuussa kustannuksista.

“Mutta olemme huolissamme”, hän lisäsi, “koska on paljon kommentteja, joissa sanotaan, että taideteosta ei pitäisi palauttaa ja että se pysyy sellaisenaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *