Myanmarin suurlähettiläs Isossa-Britanniassa suljettiin Lontoon suurlähetystöstä

LONDON – Myanmarin Britannian-suurlähettiläs Kyaw Zwar Minn suljettiin keskiviikkona omasta suurlähetystöstään ilmeisesti kostotoimena maan armeijan kritisoimisesta, joka otti vallan helmikuussa ja on sittemmin käynnistänyt verisen kansanmielisyyden demokratian kannattajia kohtaan.

Ison-Britannian ulko-, kansainyhteisö- ja kehitysvirasto ilmoitti lausunnossaan, että se “etsii lisätietoja” episodin jälkeen, joka houkutteli pienen joukon mielenosoittajia Lontoon Myanmarin suurlähetystön ulkopuolelle.

“Minut on suljettu”, suurlähettiläs kertoi Reuters-uutistoimistolle ja kutsui diplomaattisten kollegoiden toimia, jotka estivät häntä pääsemästä rakennukseen, “eräänlaiseksi vallankaappaukseksi keskellä Lontoota”.

Diplomaattiset lähteet vahvistivat, että hänet oli suljettu pois suurlähetystöstä, ja brittiläiset tiedotusvälineet kertoivat, että suurlähettilään sijainen Chit Win oli ottanut rakennuksen hallintaansa armeijan atašeen avulla.

Viime kuussa Kyaw Zwar Minn erosi Myanmarin armeijan hallitsijoista antamalla julkilausuman, jossa vaadittiin pidätetyn siviilijohtajan Aung San Suu Kyin ja presidentti Win Myintin vapauttamista. “Diplomatia on ainoa vastaus ja vastaus nykyiseen umpikujaan”, hän kirjoitti kommenteissa, jotka pysyivät suurlähetystön verkkosivuilla keskiviikkoiltana.

Myanmarin valtion lähetystoiminnan harjoittaja sanoi myöhemmin, että Kyaw Zwar Minn kutsutaan takaisin luvattoman ilmoituksen tekemisestä. Mutta Ison-Britannian ulkoministeri Dominic Raab kiitti “hänen rohkeuttaan ja isänmaallisuuttaan puolustaa oikeutta”.

“Yhdistymme hänen pyyntöön Aung San Suu Kyin ja presidentti Win Myintin välittömästä vapauttamisesta ja palaamisesta demokraattiseen hallintoon”, herra Raab lisäsi.

Yhdysvaltain ja Ison-Britannian hallitukset ovat ilmoittaneet taloudellisista pakotteista Myanmarin sotilaallista johtoa vastaan ​​ja vaatineet demokratian palauttamista. Bidenin hallinto keskeytti myös kauppasopimuksen Myanmarin kanssa maan armeijan Tatmadawin äskettäisten toimien aikana siviilien mielenosoitusten verisen tukahduttamisen aikana.

Helmikuusta lähtien tuhannet ovat loukkaantuneet ja yli 550 kuollut mielenosoituksissa, mukaan lukien monet nuoret mielenosoittajat.

Kyaw Zwar Minn ei ollut ensimmäinen Myanmarin diplomaatti, joka ilmaisi huolensa armeijan haltuunotosta. Helmikuussa maan suurlähettiläs Yhdistyneissä Kansakunnissa, Kyaw Moe Tun, kritisoi maan armeijan hallitsijoita YK: n yleiskokouksen edessä. Hallinto sanoi sitten eivät enää edustaneet maata.

Lontoon metropolin poliisi vahvisti keskiviikkona, että mielenosoitus oli tapahtunut Myanmarin suurlähetystön ulkopuolella ja että upseerit olivat paikalla järjestyksen ylläpitämiseksi, mutta sanoi, ettei pidätyksiä ollut tehty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *