Kaksi presidenttiä vieraili Turkissa. Useless miehelle tarjottiin tuoli.

Joko niin, se tuli “kauhea aika”, sanoi Nigar Goksel, Turkin johtava asiantuntija kansainvälisessä kriisiryhmässä, varsinkin koska äskettäin vetäytyi Istanbulin yleissopimuksesta.

YK: n naisoikeusjärjestön UN Girls keräämien tietojen mukaan 38 prosenttia turkkilaisista naisista kokee kumppaninsa väkivaltaa ainakin kerran elämässään, ja yli joka kymmenes on joutunut perheväkivallan kohteeksi viimeisten 12 kuukauden aikana. Maailman talousfoorumin vuotuisessa katsauksessa vuodelta 2021 World Gender Hole, joka kattaa talouden, politiikan, koulutuksen ja terveyden, Turkki sijoittui 133 joukkoon 156 maan joukossa.

Tiistain kokouksen pöytäkirja epäonnistuu, ja se tulee ratkaisevaan aikaan Turkin suhteissa Euroopan unioniin.

Viime kuukausina Turkki on korostanut haluaan parantaa suhteita blokiin ja elvyttää liittymisprosessiaan. Kokouksen tarkoituksena oli saada aikaan vauhtia suhteessa, joka on ollut täynnä erimielisyyksiä viime vuosina muuttoliikkeestä, merirajoista ja tullijärjestelyistä.

“Protokollapuolen todellisuudesta riippumatta tapaus korostaa selvästi sitä tosiasiaa, että Turkki oli sokea tämän ulkonäön suhteen”, sanoi Lesser Saksan Marshall-rahastosta. Hän lisäsi, että tämä optiikka “useless korostaa sitä käsitystä, että Eurooppa ei ole samalla sivulla, kun on kyse arvoista, monimuotoisuudesta, osallisuudesta ja sukupuolten tasa-arvosta”.

Tätä kohtaa ei menetetty loukkaantuneelle osapuolelle.

Rouva von der Leyen “tarttui tilaisuuteen vaatia naisten oikeuksiin yleensä ja erityisesti Istanbulin yleissopimukseen liittyviä kysymyksiä”, sanoi hänen tiedottaja Mamer. “Siitä olisi keskusteltu varmasti joka tapauksessa, mutta ilmeisesti tämä terävöitti hänen keskittymistään asiaan.”

Matina Stevis-Gridneff – raportoitu Brysselistä ja Carlotta Gall Istanbulista. Monika Pronczuk raportoi Brysselistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *