Heidän oikeusjutunsa estivät 400 000 karkotusta. Nyt se on Bidenin kutsu.

Puhumme usein maahanmuuton ikään kuin se olisi yksi yhtenäinen asia. Mutta vaikka demokraatit ovat puheenjohtajakaudella ja kongressissa, heidän on poikkeuksellisen vaikea ratkaista bysanttilaisen järjestelmämme monia ongelmia. Yhdysvalloissa maahanmuutolla on erillinen oikeusjärjestelmä, jossa on erilliset tuomioistuimet ja erilliset lait, joissa jotkut normaalin oikeusjärjestelmämme perusperiaatteet – kuten riippumattomat tuomarit, oikeus oikeudelliseen edustukseen ja oikeus tuomariston oikeudenkäyntiin – yksinkertaisesti tekevät ei ole olemassa. Maahanmuuttopolitiikasta päättävät liittovaltion byrokratian useat eri osat, mukaan lukien oikeusministeriö, ulkoministeriö ja sisäisen turvallisuuden osasto. Maahanmuuttoviranomaisiin kuuluu valtava laite, johon voi kuulua liittovaltion rajavartija, ICE-agentit ja paikalliset poliisilaitokset sekä pidätyskeskukset, joiden laatu vaihtelee kangasteltoista kunnostettuihin vankiloihin. Maahanmuutto on oikeudellinen, työvoimakysymys, turvallisuuskysymys ja ulkopolitiikka.

Puhuminen koko järjestelmän uudistamisesta yhdellä kattavalla lakiehdotuksella on mysteelistä, mutta juuri sitä useat suuret kansalliset maahanmuuttooikeusjärjestöt ovat tehneet vuosikymmenien ajan. Se näytti varmasti olevan uuden hallinnon strategia, kun tunteja Bidenin virkaanastumisen jälkeen se julkaisi nelisivuisen sivun “Tietolomake”, joka sisältää rohkean suunnitelman kattavasta maahanmuuttouudistuksesta. Kymmenien säännösten joukossa suunnitelma antaisi ilman asiakirjaa oleville henkilöille mahdollisuuden hakea jonkinlaista väliaikaista oikeudellista asemaa, helpottaisi korkeakoulututkinnon suorittaneiden opiskelijoiden pysymistä Yhdysvalloissa, suojaisi työntekijöitä, jotka ilmoittavat työvoimarikkomuksista, karkotuksen jälkeen. tehdä monista TPS: n haltijoista välittömästi oikeutettuja lailliseen pysyvään oleskeluun.

Tietolomake luki kuin maahanmuuton puolustajien toivelista, mutta kaikki TPS-aktivistit, joiden kanssa puhuin tammikuussa, tervehtivät sitä enemmän skeptisesti kuin ilolla. Mikään kattava laillistamiseen liittyvä maahanmuutto-uudistusehdotus ei ole tehnyt sitä kongressin kautta vuodesta 1986, ja tällaisten laskujen toistuva epäonnistuminen jätti TPS: n haltijat haavoittuviksi, kun Trump voitti presidentin vuonna 2016. “TPS: n haltijat ovat olleet panttivankina laaja-alaiselle maahanmuuttouudistukselle, ”Sanoi Pablo Alvarado, kansallisen TPS-allianssin perustaja ja pitkäaikainen maahanmuuttooikeuksien aktivisti. 1990-luvulla ja 2000-luvulla, kun Salvadoran TPS: n haltijat puhuivat haluustaan ​​pysyvään oleskeluun, he tiesivät, että heidän historiansa poliittisina pakolaisina tekivät heistä melkein yhtä sympaattisia kuin dokumentoimattomat alaikäiset. Mutta Washingtonissa sijaitsevat kansalliset järjestöt toivovat lakia, joka voisi auttaa kaikkia asiakirjoittomia maahanmuuttajia, ja kehottivat heitä olemaan puolustamatta itseään. “Meille kerrottiin, että sinun on odotettava, koska menemme koko enchiladaan”, Alvarado sanoi.

Kotimaan turvallisuus voi käyttää TPS: ää myöntääkseen ulkomaalaisille väliaikaisen oikeudellisen aseman, kun he eivät voi palata kotiin turvallisesti aseellisen konfliktin, luonnonkatastrofin tai muunlaisen humanitaarisen kriisin takia. Kunkin maan osalta osasto tekee uuden päätöksen kuuden tai 18 kuukauden välein siitä, jatketaanko sen TPS-nimeämistä. Jos näin on, Moralesin kaltaiset edunsaajat voivat hakea TPS-korttinsa uusimista maksamalla toisen maksun ja suorittamalla toisen taustan tarkistuksen. TPS asettaa tarkan tukikelpoisuusikkunan: Kun Morales sai aseman vuonna 2001, useless Salvadoralaiset, jotka asuvat jo Yhdysvalloissa, kun El Salvadoria iski useita maanjäristyksiä, voisivat saada etua. Kuukautta myöhemmin saapunut salvadorilainen ei voinut.

Suurin osa TPS: n haltijoista on asunut vuosikymmenien ajan eräänlaisessa maahanmuuton puhdistamossa. Vuonna 2006 julkaistussa artikkelissa TPS-haltijoiden “rajallinen laillisuus”, UCLA-sosiologi Cecilia Menjívar selittää, että “prosessi itsessään on täynnä ahdistusta – etenkin vanhentumisen ja uusimisajan ympärillä -, koska mikä tahansa väärä vaihe, myöhästynyt määräaika, tiedon puute tai virhe lomakkeessa voi johtaa kieltämiseen ja karkottamiseen”. Suurin osa TPS: n haltijoista, hän kertoi vuoden 2017 raportissa, työskentelee rakentamisessa, maalauksessa, siivouksessa, ajamisessa, ruoanlaitossa ja lastenhoidossa. Lähes 90 prosentilla on työpaikkoja, ja 90 prosentilla on tuloveroja vuosittain. Itse asiassa DPS-vastaanottajat näyttävät TPS-haltijoilta, jos heitä pidetään maahanmuuttopuhdistimessa vielä 15 vuotta.

Kun Donald Trump valittiin, hänen hallintonsa toteutti omanlaisensa maahanmuuttouudistuksen huomattavalla tehokkuudella. Ensimmäisen oikeusministerin Jeff Sessionsin ja vanhemman neuvonantajansa Stephen Millerin johdolla virkamiehet vaihtivat yli 1000 sääntöä, tulkintoja ja direktiivejä koko maahanmuuttojärjestelmässä, mikä vaikeuttaa maahanmuuttajien pääsyä laillisesti ja helpottaa heidän maastapoistamistaan. Demokraatit näyttävät joskus vähemmän tuntevilta maahanmuuttopolitiikan monimutkaisista yksityiskohdista. Kun TPS-allianssin jäsenet menivät Capitol Hilliin vuonna 2017 etsimään American Dream and Promise Act -järjestelyä, joka olisi mahdollistanut pysyvän oleskelun sekä DACA: n että TPS: n vastaanottajille, he huomasivat, että suurin osa kongressin jäsenistä ei ollut koskaan kuullut TPS: stä jotka tiesivät vähiten TPS: stä, eivät olleet republikaanit ”, Alvarado totesi. ”Se oli demokraatteja. Republikaanien oli se hyvin selvä. He halusivat lopettaa TPS: n yhdessä Trumpin kanssa. “

Jotkut maahanmuuttojärjestelmämme osat, kuten H-1B ja maatyöläisten viisumit, on suunniteltu ensisijaisesti auttamaan amerikkalaisia ​​yrityksiä, toiset taas lähtevät vähemmän palkkasotureista. DACA, TPS ja poliittinen turvapaikka sopivat kaikki tähän altruistiseen luokkaan, ja kaikki herättivät erityistä vihaa Trumpin virkamiehiltä, ​​jotka pitivät heitä “amnestian” muotoina, jotka houkuttelivat ei-toivottuja maahanmuuttajia. He yrittivät tarkoituksella palauttaa 40 vuoden maahanmuuttopolitiikan. “Kaikki Trumpin hallinnon noudattamat politiikat”, Stanfordin ja Yalen oikeusprofessori Lucas Guttentag kertoi minulle viime vuonna, “ja sen eteläisen raja-alueen turvapaikkajärjestelmän purkaminen on täysin sivuuttanut ihmisoikeuksia. kärsimyksistä ja sovellettavista laillisista oikeuksista. ” Viime kuukausina, kun tuhannet keski-amerikkalaiset ovat matkustaneet Amerikan etelärajalle toivoen, että Bidenin hallinto saattaa päästää heidät sisään, jotkut kongressin jäsenet ovat alkaneet ehdottaa, että maahanmuuttouudistuksen on odotettava, kunnes tämä muuttoliike päättyy. Mutta tämä retorinen ultimaatumi johtaa amerikkalaisten vastuuseen tästä humanitaarisesta kriisistä. Monet näistä mahdollisista maahanmuuttajista yrittävät paeta aidosti hengenvaarallisia olosuhteita, ja heillä on kansainvälisesti tunnustettu oikeus hakea turvapaikkaa ja saada hakemuksensa käsiteltäväksi. Monissa tapauksissa heidän pakenemansa väkivalta juontaa juurensa yli vuosikymmenen ajan kestäneeseen Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *