Yli 1800 vankia irrotetaan vankilasta Nigeriassa

Mutta kun hän vieraili Owerrissä, Nigerian presidentti Muhammadu Buhari potkaisi herra Adamun poliisin päälliköksi. Kului kuukausi ennen hänen toimikautensa päättymistä, ja irtisanomisen syyt olivat epäselviä.

Nigerian sisällissodan päättymisestä on kulunut 51 vuotta, jolloin itäisen alueen ihmiset erosivat muusta maasta. Biafra, heidän luomansa valtio, päättyi, kun sen johtajat antautuivat 30 kuukauden taistelun jälkeen.

Mutta Biafran-unelma on elossa ja hyvin.

Sitä hoitaa Biafran alkuperäiskansojen johtaja Nnamdi Kanu, populistinen hahmo, joka harjoittaa salaliittoteorioita – mukaan lukien se, että Nigerian presidentti kuoli ja hänen tilalleen tuli kaksinkertainen ruumis. Siitä huolimatta herra Kanu on onnistunut keräämään valtavan määrän seuraajia.

Biafran pysyvä suosio – ja ryhmän – johtuu osittain rajuista poliisin väärinkäytöksistä, joita nigerialaisten sukupolvi nousi viime syksynä #EndSARS-liikkeen lipun alla.

Kaakkoisosavaltioiden nuoret ovat vuosien ajan valittaneet mielivaltaisista pidätyksistä, kidutuksista ja murhista turvallisuusjoukkojen käsissä, jotka yleensä ovat peräisin muilta Nigerian alueilta. Vakuuttuneena siitä, että Biafran pitäisi olla erillinen maa, monet kaakkois-asukkaat sanovat, että alueen raskas sotilaallinen läsnäolo muistuttaa miehittävää ulkomaista armeijaa.

Vankilakatko on osa kansallisten turvallisuusjoukkojen hyökkäysten mallia. Pyssymiehet hävittivät kaakkoisalueella kuusi poliisiasemaa ja 10 poliisia kahden viikon aikana helmikuun lopusta alkaen paikallisten tiedotusvälineiden mukaan.

“Ajan myötä Nigeria voi kahden vuoden päästä pystyä toimimaan isäntänä 30-40 kapinallisryhmälle, koska hallitus työntää ihmisiä seinälle”, sanoi kriminologi Umeagbalasi.

Ben Ezeamalu raportoi Lagosista Nigeriasta ja Ruth Maclean Dakarista Senegalista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *