Katolinen teologi Hans Küng, jolla on voimakas kritiikki, kuoli 93-vuotiaana

Pian sen jälkeen, kun kardinaali Joseph Ratzingeristä, tohtori Küngin vastaisten kampanjoiden johtajasta, tuli paavi Benedictus XVI vuonna 2005, hän kutsui tohtori Küngin kesäasuntoonsa Castel Gandolfoon Rooman ulkopuolelle. Paavi Johannes Paavali II oli hylännyt yli tusinan tohtori Küngin pyyntöjä kokoukseksi.

Tohtori Küngistä ja kardinaali Ratzingeristä oli tullut ystäviä, kun tohtori Küng rekrytoi kardinaali Ratzingerin professoriksi Tübingenin yliopistoon vuonna 1965. He jakoivat yli vuoden 1968 opiskelijakapinojen, jotka olivat kauhistuttaneet kardinaali Ratzingeria. He jatkoivat toisistaan ​​eroamista, ja tohtori Küng kutsui kardinaalia, joka oli kirkon ortodoksisuuden puolustamisesta vastaavan Vatikaanin toimiston päällikkö, “suur inkvisiittoriksi” tai “KGB: n päälliköksi”.

Siitä huolimatta, kun kardinaali Ratzingeristä tuli paavi, molemmat nauttivat pitkän illallisen paavin kesäasunnossa sovittuaan olemaan eri mieltä. Paavi Benedict suosii tohtori Küngin pyrkimyksiä elvyttää vuoropuhelua uskon ja luonnontieteiden välillä. Tohtori Küng ylisti paavia yhteydenpidosta muihin uskontoihin.

Mutta kun Benedict erosi paavinvallasta vuonna 2013, tohtori Küng ehdotti, että paavi oli ollut nykyaikaisuuden ulkopuolella ja että kirkko tarvitsi edistyksellisempää johtajuutta.

“Tässä dramaattisessa tilanteessa kirkko tarvitsee paavin, joka ei asu älyllisesti keskiajalla, joka ei puolustaa minkäänlaista keskiaikaista teologiaa, liturgiaa tai kirkon perustuslakia”, hän kirjoitti, “paavi, joka puolustaa kansanvapautta. kirkko maailmassa paitsi pitämällä saarnoja, mutta taistelemalla sanoilla ja teoilla vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta kirkossa, teologien, naisten, kaikkien katolisten puolesta, jotka haluavat puhua totuuden avoimesti. ”

Tohtori Küngin kuva oli selvästi epäklerikaalinen. Urheilullinen ja komea hänellä oli yllään raikkaat työpuvut, ei papin kaulus, ja hän ajoi urheiluautoa. Yhdysvaltain matkoillaan hän esiintyi joskus televisio-talk-ohjelmissa, ja hänen nuorekas tyylinsä vertasi vertauksia presidentti John F.Kennedyn kanssa.

Tohtori Küng mieluummin kutsuttiin “professoriksi”, “lääkäriksi” tai “useless Hans Küngiksi”, selittäen, että otsikkoa “Isä” ei perinteisesti käytetty saksankielisissä maissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *