Israelin ja Iranin meri kärjistyvät, kun kaivos vahingoittaa Iranin sotilaivaa

Punaisella merellä pysähtynyt iranilainen armeija-alus vahingoittui ilmeisessä Israelin miinahyökkäyksessä tiistaina varjoinen merivoimien kamppailu se on ollut ominaista kahden vastustajan vaihdolle viime vuosina.

Aluksen vahinko, jonka iranilaiset tiedotusvälineet tunnistivat Saviziksi, tuli edistymistä raportoitiin ensimmäisenä neuvottelupäivänä Yhdysvaltojen osallistumisen elvyttämiseksi vuoden 2015 Iranin ja maailman suurvaltojen väliseen ydinsopimukseen. Israel, jonka mielestä Iran on sen voimakkain vihollinen, vastustaa voimakkaasti sopimuksen palauttamista, jonka Trumpin hallinto hylkäsi kolme vuotta sitten.

Useat iranilaiset uutislehdet esittivät kuvia liekeistä ja savusta, jotka törmäsivät Punaisenmeren iskeytyneestä aluksesta, mutta vahinkojen tai uhrien koko laajuus oli epäselvä.

Vaikka Saviz oli teknisesti luokiteltu rahtialukseksi, se oli ensimmäinen sotilaskäyttöön käytetty alus, jonka tiedetään hyökänneen Israelin ja Iranin välisessä taistelussa.

Islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon sosiaalisen median tilin mukaan alus oli ollut jonkin aikaa Punaisella merellä merirosvojen torjunnassa. Tasnimin uutistoimisto, vallankumouksellisten kaartien tiedotusvälineet, kertoi Savizin vahingoittuneen alukseen kiinnitetystä kaivoksesta.

Iranin virallista vahvistusta hyökkäyksestä ei ollut tiistai-iltana, mutta useat vallankumouksellisen vartijan jäsenten ylläpitämät Telegramin sosiaalisen median kanavat syyttivät Israelia räjähdyksestä.

Israelin viranomaiset eivät olleet kommentoineet tiistai-iltana, ja politiikan vuoksi he harvoin vahvistavat tai kieltävät vastuun Irania vastaan ​​toteutetuista toimista. Mutta erään amerikkalaisen virkamiehen mukaan israelilaiset olivat ilmoittaneet Yhdysvalloille, että sen joukot olivat iskeytyneet alukseen noin kello 7.30 paikallista aikaa.

Virkamies, joka puhui nimettömänä yksityisen tiedustelupalvelun jakamiseksi, sanoi, että israelilaiset olivat kutsuneet hyökkäystä kostoksi aikaisemmille Iranin iskuille israelilaisille aluksille ja että Saviz oli vahingoittunut vesilinjan alapuolella. Aluksen tarkka sijainti Punaisella merellä ei ollut heti selvä.

Taistelut ovat jatkuneet kahden vuoden ajan, mutta aiemmin niihin on liittynyt erilainen kohde. Vuodesta 2019 Israel on hyökännyt Iranin öljyä ja aseita kuljettaviin kaupallisiin aluksiin Välimeren itäosan ja Punaisenmeren kautta, joka on uusi meririntama alueellinen varjo sota jota oli aiemmin pelattu maalla ja ilmalla.

Amerikkalaisen virkamiehen mukaan oli mahdollista, että hyökkäys oli viivästynyt, jotta alueen amerikkalainen lentotukialus Dwight D.Eisenhower saisi etäisyyden itsensä ja Savizin välille. Eisenhower oli noin 200 mailin päässä, kun Saviz osui, virkamies sanoi.

Yhdysvaltain merivoimien instituutti julkaisi raportin lokakuussa 2020 joka väitti Savizin olevan vallankumouksellisten vartijoiden käyttämä peitelty sotilaiva. Raportin mukaan aluksella olivat virkapuvut ja aluksen kannella vallankumouksellisten vartijoiden käyttämä venetyyppi, jonka runko oli samanlainen kuin Boston Whaler.

Iran on ryhtynyt omiin salaisiin hyökkäyksiinsä. Viimeisestä ilmoitettiin 25. maaliskuuta, jolloin israelilaisomistuksessa oleva konttilaiva Lori iski israelilaisten ohjusten Arabianmerellä, Israelin virkamies sanoi. Uhreja tai merkittäviä vahinkoja ei raportoitu.

Israelin kampanja on osa Israelin pyrkimyksiä hillitä Iranin sotilaallista vaikutusvaltaa Lähi-idässä ja epämukavaa Iranin ponnistelut kiertää Yhdysvaltojen sanktiot öljyteollisuudelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *