Iran ja Yhdysvallat sopivat polusta takaisin ydinsopimukseen

Uusien työryhmien on tarkoitus luoda etenemissuunnitelma molempien maiden synkronoituun palauttamiseen vaatimusten noudattamiseen. Mutta vaikka asiasta päästäänkin sopimukseen, todentaminen kestää jonkin aikaa, kun otetaan huomioon tekniset vaikeudet ja molempien osapuolten luottamuksen puute.

Esimerkiksi yritykset, jotka haluavat käydä kauppaa Iranin kanssa ja jotka poltettiin pahasti, kun Trump otti käyttöön voimakkaat amerikkalaiset pakotteet, haluavat olla varmoja siitä, että uusi hallinto ei korvaa pakotteita. Iran haluaa nähdä taloudellisia hyötyjä, ei useless niiden lupauksia, ja Yhdysvallat haluaa, että Kansainvälinen atomienergiajärjestö varmistaa, että Iran on palannut vaatimusten mukaiseksi eikä huijaa, kuten se on tehnyt aiemmin.

Wien tapasi Wienissä sopimuksen muut nykyiset jäsenet – Ison-Britannian, Kiinan, Ranskan, Saksan ja Venäjän, Euroopan unionin johdolla, suuressa hotellin juhlasalissa, kun taas amerikkalainen joukkue, jota johti erityislähettiläs Robert Malley, työskenteli erikseen läheisessä hotellissa. Iran on kieltäytynyt tapaamasta suoraan Yhdysvaltojen kanssa, joten eurooppalaiset ovat harjoittaneet eräänlaista sukkuladiplomatiaa.

Yhdysvallat haluaa myös vakuuttaa Iranin neuvottelemaan pidemmistä sopimuksen aikarajoista ja aloittamaan jatkoneuvottelut Iranin ohjusten rajoittamisesta sekä liittolaisten ja shia-miliisien tuesta alueen kautta, myös Syyriassa, Irakissa ja Libanonissa. Iran on sanonut, että sillä ei ole kiinnostusta harkita uusia neuvotteluja ennen kuin Yhdysvallat palauttaa establishment ante ja liittyy jälleen sopimukseen.

Laajemmin amerikkalaiset virkamiehet yrittävät arvioida, voivatko Yhdysvallat ja Iran sopia siitä, kuinka kukin voi saavuttaa ydinsopimuksen – tai ainakin pyrkiä poistamaan keskinäisen ymmärryksen aukot.

Irania edusti varaulkoministeri Abbas Araghchi, jolla oli ratkaiseva merkitys neuvoteltaessa vuoden 2015 sopimusta, joka virallisesti kutsutaan yhteiseksi kokonaisvaltaiseksi toimintasuunnitelmaksi eli JCPOA: ksi presidentti Barack Obaman hallinnon ja silloisen varapuheenjohtaja Bidenin kanssa.

Araghchi totesi neuvottelujen jälkeen antamassaan lausunnossa, että Yhdysvaltojen pakotteiden poistaminen olisi “ensimmäinen ja välttämättömin askel JCPOA: n elvyttämisessä. Iranin islamilainen tasavalta on täysin valmis lopettamaan kostotoimensa ydintoiminnoissaan ja palaamaan täysiin sitoumuksiinsa heti kun Yhdysvaltain pakotteet poistetaan ja vahvistetaan. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *