Globaalien tuotemerkkien on vaikea purkaa itseään Xinjiangin puuvillasta

H & M-konserni – maailman toiseksi suurin vaatteiden vähittäiskauppias – lupasi viime vuonna lopettaa puuvillan ostamisen alueelta, koska se on hyötynyt uigurilaisten pakkotyöstä Kiinan Xinjiangin alueella.

Mutta viime kuussa H&M kohtasi uuden huuton, tällä kertaa kiinalaisilta kuluttajilta, jotka tarttuivat yrityksen luopumiseen puuvillasta hyökkäyksenä Kiinaa vastaan. Sosiaalinen media täynnä vihaisia ​​vaatimuksia a boikotoida, jota hallitus kehottaa. Globaalit tuotemerkit, kuten H&M, vaarantivat 1,four miljardin ihmisen maan vieraantumisen.

Furori korosti, kuinka kiinalaisiin materiaaleihin ja tehtaisiin luottavat kansainväliset vaatemerkit kohtaavat nyt kaikkien hämmennysten äidin – konflikti, joka on huomattavasti monimutkaisempi kuin köyhissä maissa vallitsevat hyväksikäyttöolosuhteet.

Jos ne eivät puhdista Xinjiangin puuvillaa toimitusketjuistaan, vaatetusyritykset kutsuvat lainvalvontaa Washingtonista amerikkalaisen johdolla tuontikielto. Työvoima-aktivistit syyttävät heitä osallisuudesta groteskinen uiguurien tukahduttaminen.

Mutta Xinjiangin puuvillan hylkäämisellä on omat ongelmansa – kiinalaisten kuluttajien viha, joka tuomitsee uiguurien huomion läntisenä suunnitelmana sabotoida Kiinan kehitys.

Globaalit tuotemerkit voivat suojata myyntiään Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa tai säilyttää markkinansa Kiinassa. On yhä vaikeampaa nähdä, miten he voivat tehdä molemmat.

“Heille sanotaan melkein tässä vaiheessa:” Valitse Yhdysvaltasi markkinoillesi tai valitse Kiina markkinoillesi “”, sanoi Nicole Bivens Collinson, edunvalvoja, joka edustaa merkittäviä vaatemerkkejä asianajajayrityksessä Sandler, Travis & Rosenberg. Washington.

Globalisaation aikakaudella kansainväliset vaatemerkit ovat tottuneet kritiikkiin siitä, että ne hyötyvät sorretuista työntekijöistä sellaisissa maissa kuin Myanmar ja Bangladesh, jossa halvat tuotantokustannukset heijastavat hälyttäviä turvallisuusolosuhteita.

Tuotemerkit ovat kehittäneet todistetun pelikirjan: Ne ilmoittavat toimittajilleen käytännesäännöt ja palkkaavat tilintarkastajia, jotta varmistetaan ainakin vaatimustenmukaisuus.

Mutta Kiinalla on vakavasti kohonnut riski. Xinjiangista ei tule useless 85 prosenttia Kiinan puuvillasta, vaan se on synnynnäinen sorron muodolle, jonka Yhdysvaltain hallitus on virallisesti kutsunut kansanmurha. Jopa miljoona uiguuria on paimennettu pidätysleireilläja otetaan käyttöön pakkotyö.

Yhteys Xinjiangin kanssa on niin vakava, että sekä Trumpin että Bidenin hallinto ovat pyrkineet estämään amerikkalaisia ​​ostamasta alueen puuvillalla tuotettuja vaatteita.

Vaatemerkkien kohdalla heidän dilemmansa lisää se, että Kiinan hallitus on aseistanut Kiinan kuluttajamarkkinat. Kansallismielisen suuttumuksen taustalla Peking pyrkii painostamaan kansainvälisiä tuotemerkkejä valitsemaan puolen – jättämään huomiotta pakkotyö tai vaarantamaan niiden myynnin maailman suurimmilla potentiaalisilla kuluttajamarkkinoilla.

Tämän valinnan muotoilu on todellisuus, että Kiina on edelleen maailman keskeinen vaatteiden valmistuksen keskus.

Vaihtoehtojen löytämiseksi monet kansainväliset tuotemerkit siirtävät tuotantoa Kiinan tehtailta laitoksiin kuten Vietnamissa, Kambodžassa ja Bangladeshissa. Mutta liikkuminen ei poista heidän altistumistaan ​​Xinjiangin puuvillalle.

Kiina vie jalostamatonta puuvillaa 14 maahan, mukaan lukien Vietnam, Thaimaa, Intia, Pakistan ja Bangladesh, ja lankaa 190 maahan, Washingtonin kansainvälisen kauppayhdistyksen Worldwide Cotton Advisory Committee mukaan.

Kiinasta on peräisin lähes puolet kaikista puuvillakankaista, joita viedään ympäri maailmaa. Suurin osa tästä materiaalista sisältää Xinjiangissa korjattua puuvillaa.

“Toimitusketjut ovat pitkiä ja läpinäkymättömiä, ja matka kentältä hyllylle sisältää puuvillan ginejä, myllyjä, kutomista tai neulomista, värjäystä ja viimeistelyä – kaikki vaiheet, joita voi tapahtua eri puolilla Kiinaa tai eri maissa”, sanoi Leonie Barrie, vaateanalyytikko Lontoossa sijaitsevan konsulttiyrityksen GlobalDatan palveluksessa. “Vaikka tuotemerkillä ei olisi suoraa suhdetta kiinalaisten tehtaiden kanssa, he eivät voi täysin sulkea pois mitään linkkejä Xinjiangin puuvillaan.”

Xinjiangin puuvillasta valmistettujen vaatteiden läsnäolo on seurausta voimista, jotka ovat muokanneet maailmantaloutta vuosisatojen ajan.

Puuvillan historia on kietoutunut orjuuden julmuuteen, koska se on elintärkeää tekstiilien tuotannolle ja riippuu suuresta joukosta ihmisiä sadonkorjuun ja jalostuksen suhteen uuvuttavassa prosessissa.

Puuvillan tuotto sai amerikkalaisten eteläosien viljelmät kääntymään Afrikan orjakaupan puoleen. Nykyaikana puuvillakauppa on usein syyttänyt pakkotyötä ihmisoikeusryhmiltä, ​​etenkin vuonna Uzbekistan.

Kun Kiina on muuttanut itsensä köyhtyneestä maasta maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi, se on nojautunut tekstiili- ja vaatetusteollisuuteen. Kiina on käskenyt ulkomaisia ​​yrityksiä lupaamalla, että matalapalkkaiset työntekijät toimivat vapaasti ammattiliittojen tunkeutumisista.

Tuotemerkit ovat muuttaneet Kiinan vientikolossoksi. He ovat myös panostaneet paljon tuotteidensa myyntiin kasvavalle kiinalaiselle kuluttajaluokalle.

Xinjiang, karu alue, joka on yli kaksinkertainen Texasiin verrattuna, omistaa Kiinan suurimmat öljyvarat. Sen runsas maa ja auringonpaiste ovat tehneet siitä hedelmällisen maaperän puuvillalle.

Kiinan hallitus on hylännyt väitteet työntekijöiden hyväksikäytöstä osittain väittämällä, että suuri osa Xinjiangin puuvillan sadosta on nyt automatisoitu. Mutta manuaalinen poiminta on edelleen yleistä alueen eteläosassa, jossa suurin osa uigureista asuu. Siellä lähes kaksi kolmasosaa puuvillaa valitaan käsin, aluehallitus sanoi viime vuonna.

Kun ihmisoikeusryhmät ovat keskittyneet uiguurien hyväksikäyttöön, vaatemerkit ovat pyrkineet irtautumaan Xinjiangista. Nike, Burberry ja PVH, Calvin Kleinin ja Tommy Hilfigerin emoyhtiö, ovat vakuuttaneet, että ne ovat lopettaneet puuvillan ostamisen alueen lähteistä ja suorittaneet toimittajiensa tarkastuksia.

Mutta toimitusketjun asiantuntijat varoittavat, että monikansalliset valmistajat pelaavat usein auditointiprosessia.

“Avaintyökalu, jota varten sitä käytetään, on kumileimausolosuhteet toimitusketjuissa, sen sijaan, että yritettäisiin syvällisesti selvittää, mitä tapahtuu”, sanoi Genevieve LeBaron, kansainvälisen työvoiman asiantuntija Sheffieldin yliopistossa Englannissa.

Xinjiangissa toimet toimitusketjujen tutkimisessa törmäävät todellisuuteen, jonka mukaan Kiinan hallitus rajoittaa pääsyä vakavasti. Edes ahkerin vaatetusyritys ei voi sanoa viranomaisella, että sen tuotteissa ei ole Xinjiangissa tuotettuja elementtejä. Ja monet tuotemerkit ovat vähemmän tarkkoja tarkastuksissaan.

Suurimmat vaatemerkit ovat yhdistyneet Genevessä ja Lontoossa sijaitsevan Higher Cotton Initiative -organisaation ympärille, jonka virallisena tehtävänä on parantaa kaupan ammattilaisten työoloja.

Viime syksynä järjestö ilmoitti lopettaneensa toiminnan Xinjiangissa keskellä jatkuvasti ilmoituksia pakkotyöstä. Mutta elimen Kiinan haara väitti äskettäin, että sen tutkinta Xinjiangissa “ei ole koskaan löytänyt yhtäkään pakkotyöhön liittyvää tapausta” vuodelta 2012, lausunto kertoi Reuters.

Tämä väite lensi kasvavan kirjallisuuden edessä, mukaan lukien viimeaikainen lausunto Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeusneuvosto ilmaisi “vakavan huolensa” pakkotyöstä.

Higher Cotton Initiative hylkäsi haastattelupyynnön keskustellakseen siitä, miten se oli tullut johtopäätökseen.

“Olemme voittoa tavoittelematon organisaatio, jolla on pieni tiimi”, aloitteen viestintäpäällikkö Joe Woodruff sanoi sähköpostissa.

Elimen jäseniin kuuluu joitain maailman suurimpia, kannattavimpia vaatteiden valmistajia ja jälleenmyyjiä – muun muassa Inditex, espanjalainen ryhmittymä, joka omistaa Zaran, ja Nike, jonka myynti ylitti viime vuonna 37 miljardia dollaria.

Vaikka vaatetusyritysten lausunnot Xinjiangin puuvillasta eivät ole onnistuneet lieventämään ihmisoikeuksiin liittyviä huolenaiheita, ne ovat herättäneet kiinalaisten kuluttajien suuttumusta.

Kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat julkaisseet valokuvia heittäessään pois Nike-lenkkarit tai – vähemmän sitoutuneille – peittämällä villapaitojensa logot teipillä.

Autokorikorjaamo Hohhotissa, Sisä-Mongoliassa, asetti lipun, joka esti Nike- tai H&M-tuotteita käyttäviä asiakkaita. Pekingissä sijaitseva baari tarjosi ilmaisia ​​juomia asiakkaille, jotka käyttivät kotimaisten tuotemerkkien vaatteita.

Etelä-Kiinan Xiamenin kaupungissa 24-vuotias Polly Cai sanoi, että hänen maunsa Nike- ja Uniqlo-tuotemerkkien vaatteille ja kengille oli ylittänyt hänen inhonsa siitä, mitä hän piti maansa arvokkuutena.

“Länsimaiset tuotemerkit haluavat ottaa kiinalaisten kuluttajien rahat ja astua silti kaikkialle Xinjiangin puuvillaan”, hän sanoi. “Se on naurettavaa.”

Tuotemerkit nostavat tuotteidensa pysyvää suosiota Kiinassa samalla kun pyritään välttämään uusia provokaatioita. Inditex poisti verkkosivustoltaan lausunnon, jossa se oli luvannut välttää Xinjiangin puuvillaa.

Silti mykistämällä tuomionsa pakkotyöstä Xinjiangissa tuotemerkit uhkaavat pahentaa ongelmiaan Kiinan ulkopuolella.

“Jos he tekevät oikein, heillä on vakavia kaupallisia riskejä Kiinassa”, sanoi asianajajaorganisaation Employee Rights Consortiumin toimitusjohtaja Scott Nova. ”Silti he tietävät, että tuotemerkki torjuu kuluttajia maailmanlaajuisesti pakkotyötä tahallaan. Se on syvällinen moraalinen koe. “

Vaatemerkkien kohdalla Xinjiangin ylpeys on useless viimeisin kehitys, joka ajaa heitä siirtämään tuotantoa muihin maihin.

Kun työvoimakustannukset ovat nousseet Kiinassa viime vuosikymmeninä, monet teollisuudenalat ovat siirtäneet toimintansa alhaisempien kustannusten maihin, kuten Vietnam, Kambodža ja Bangladesh. Trumpin hallinto edisti kehitystä painostamalla amerikkalaisia ​​monikansallisia yrityksiä luopumaan Kiinasta.

“Kaikki taloudelliset voimat, jotka työnsivät tämän tuotannon Kiinaan, eivät todellakaan ole enää toiminnassa”, sanoi Pietra Rivoli, kaupan asiantuntija Georgetownin yliopistossa Washingtonissa.

Silti Kiinassa on edelleen ominaisuuksia, joita ei ole helppo jäljitellä – maailman suurimmat satamat sekä joukko asiaan liittyviä teollisuudenaloja kemikaaleista muoviin.

Muut maat esittävät omat ihmisoikeusongelmansa. Viime vuonna Euroopan unioni kumosi verovapaan pääsyn vaatteisiin vuodesta Kambodža vastauksena hallituksensa karkeaan erimielisyyksien torjuntaan.

Jotkut globaalit tuotemerkit hakevat Pekingin lupaa tuoda lisää puuvillaa Kiinaan Yhdysvalloista ja Australiasta. He voisivat käyttää kyseistä puuvillaa Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan tarkoitettujen tuotteiden valmistamiseen samalla kun Xinjiangin satoa käytetään Kiinan markkinoille.

Silti tämä lähestymistapa saattaa jättää vaatetusyritykset alttiiksi samoille riskeille, joita he kohtaavat nyt.

“Jos tuotemerkki on merkitty seuraavasti:” He käyttävät edelleen pakkotyötä, mutta käyttävät sitä useless Kiinan markkinoille “, riittääkö tämä?” kertoi alan edunvalvoja Collinson.

Viime viikolla H&M antoi uuden tiedonannon, jossa kehotettiin kiinalaisia ​​kuluttajia palaamaan. “Työskentelemme yhdessä kollegojemme kanssa Kiinassa voidaksemme tehdä kaikkemme nykyisten haasteiden hallitsemiseksi”, sanoi lausunto, jossa ei mainittu Xinjiangia. “Kiina on meille erittäin tärkeä markkina-alue.”

Nämä sanat eivät näytä tyydyttävän ketään – eivät ihmisoikeusjärjestöt, jotka epäilevät väitteitä siitä, että vaatetusyritykset ovat katkaisseet siteet Xinjiangiin; eivät kiinalaiset kuluttajat suuttuneet koetusta kansallisesta arvosta.

Kiinan sosiaalisessa mediassa H&M: n kritiikki pysyi kovana.

“Teille Kiina on edelleen tärkeä markkina”, eräs viesti julisti. “Mutta Kiinalle olet useless tarpeeton tuotemerkki.”

Pleasure Dong, Liu Yi ja Chris Buckley osallistunut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *