Kiina yrittää torjua Xinjiangin taaksepäin … musikaalin kanssa?

Yhdessä kohtauksessa uiguurien naiset nähdään tanssimassa kiihottavassa bollywood-tyylisessä kasvotusten joukossa uiguurimiehiä. Eräässä toisessa kazakstanilainen mies serenaa joukko ystäviä perinteisellä kaksisäikeisellä luutulla istuen jurtassa.

Tervetuloa “The Wings of Songs” -museoon, joka on valtion tukema musikaali ja joka on viimeisin lisäys Kiinan kappaleisiin propagandakampanja puolustaa politiikkaansa Xinjiangissa. Kampanja on lisääntynyt viime viikkoina, kun länsimaiset poliitikot ja oikeusryhmät ovat syyttäneet Pekingiä uiguurien ja muiden Xinjiangin muslimivähemmistöjen alistamisesta pakkotyö ja kansanmurha.

Elokuva, joka esiteltiin viime viikolla kiinalaisissa elokuvateattereissa, tarjoaa vilauksen Xinjiangin vaihtoehtoisesta visiosta, jota Kiinan hallitseva kommunistinen puolue ajaa yleisölle kotimaassa ja ulkomailla. Musikaali näyttää olevan sanomattakin kaukana sortamisesta, mutta uiguurit ja muut vähemmistöt laulavat ja tanssivat iloisesti värikkäässä pukeutumisessa, räikeässä otteessa väsyneestä kiinalaisesta stereotypiasta alueen vähemmistöihin, jotka uiguurien oikeuksien puolustajat tuomitsivat nopeasti.

“Ajatus siitä, että uiguurit voivat laulaa ja tanssia, joten ei ole olemassa kansanmurhaa – se ei useless toimi”, sanoi uuri-amerikkalainen asianajaja Nury Turkel ja vanhempi stipendiaatti Hudson-instituutissa Washingtonissa. “Kansanmurha voi tapahtua missä tahansa kauniissa paikassa.”

Vanavedessä Läntiset pakotteet, Kiinan hallitus on vastannut uudella Xinjiangin propagandan aallolla laajassa kirjassa. Lähestymistapa vaihtelee puhdistetun hyvän olon model esittämisestä Xinjiangissa – kuten musikaalin esimerkissä – kiinalaisten virkamiesten sijoittamisesta sosiaalisen median sivustoihin Pekingin kriitikoiden hyökkäykseksi. Vahvistaakseen viestinsä puolue painottaa, että sen ponnistelut ovat juurtuneet väkivaltaisen terrorismin koettuun uhkaan.

Hallituksen mukaan Xinjiang on nyt rauhallinen paikka, jossa Han-kiinalaiset, kansakunnan hallitseva etninen ryhmä, elävät sopusoinnussa alueen muslimien etnisten vähemmistöjen rinnalla, aivan kuten “granaattiomenan siemenet”. Se on paikka, jossa hallitus on onnistuneesti vapauttanut naiset ääri-ajattelun kahleista. Ja alueen etniset vähemmistöt nähdään kiitollisina hallituksen ponnisteluista.

Musikaali vie kertomuksen uudelle rypistyä tasolle. Se kertoo tarinan kolmesta nuoresta miehestä, uiguurista, kazakstanista ja han-kiinalaisesta, jotka tulevat yhdessä etsimään musiikillisia unelmiaan.

Elokuva kuvaa Xinjiangia, joka on pääosin muslimialue Kiinan kaukaisessa lännessä, puhdistettuna islamilaisilta vaikutuksilta. Nuoret uiguurimiehet ovat puhtaasti ajeltuja ja nähneet halaa oluita, ilman partaa ja alkoholin pidättymistä, jonka viranomaiset pitävät merkkinä uskonnollisesta ääriliikkeestä. Uiguurien naiset nähdään ilman perinteisiä huiveja.

Tämän linssin läpi katsottuna uiguurit ja muut Keski-Aasian etniset vähemmistöt kuvataan myös täysin rinnastettuina valtavirtaan. He puhuvat sujuvasti kiinaa ja heillä on useless vähän vihjeitä äidinkielelleen. He pääsevät hyvin toimeen han-kiinalaisen etnisen enemmistön kanssa, eikä heillä ole mitään järkeä pitkään kiehuvasta uiguureista ja muista vähemmistöistä systemaattisesta syrjinnästä.

Kerronta esittää kuvan, joka eroaa jyrkästi kuvasta todellisuus kentällä, jossa viranomaiset ylläpitävät tiukkaa valvontaa a tiheä valvontakameroiden verkko poliisiviranomaiset ja ovat pidättäneet monia uigureja ja muita muslimeja joukkojen internointileirit ja vankiloissa. Lippumyyntiä seuranneen Maoyanin mukaan elokuva oli tuonut lipputuloon surkeat 109 000 dollaria lipputuloon.

Kiinan virkamiehillä oli alun perin kielsi alueen internointileirien olemassaolo. Sitten he kuvasivat tilatsisäoppilaitokset”, Jossa läsnäolo oli täysin vapaaehtoista.

Hallitus on nyt omaksumassa entistä torjuvampaa lähestymistapaa pyrkien perustelemaan politiikkansa tarpeen terrorismin ja separatismin torjumiseksi alueella.

Kiinan viranomaiset ja valtion tiedotusvälineet ovat työntäneet hallituksen kertomusta Xinjiangin politiikastaan ​​osittain levittämällä vaihtoehtoisia kertomuksia – mukaan lukien disinformaatio – amerikkalaisissa sosiaalisissa verkostoissa, kuten Twitter ja Fb. Tämä lähestymistapa oli kaikkien aikojen korkein viime vuoden mukaan viime viikolla julkaistu raportti tutkijat Australian strategisen politiikan instituutin kansainvälisessä kyberpolitiikkakeskuksessa (ASPI).

Sosiaalisen median kampanja keskittyy kiinalaisiin diplomaateihin Twitterissä, valtion omistamiin mediatileihin, kommunistisen puolueen kannattajiin ja botteihin, instituutin tutkijat löysivät. Tilit lähettävät usein viestejä, joilla pyritään levittämään väärää tietoa uigureista, jotka ovat puhuneet, ja tahraamaan tutkijoita, toimittajia ja organisaatioita, jotka työskentelevät Xinjiangin asioiden parissa.

Uuden-Seelannin Canterburyn yliopiston Kiinan politiikan professori Anne-Marie Brady, joka ei ollut mukana ASPI-raportissa, kutsui Kiinan Xinjiangin loukkaavaa suurimmaksi kansainväliseksi propagandakampanjaksi yhdestä aiheesta, jonka hän oli nähnyt 25 vuoden tutkimuksensa aikana. Kiinan propagandajärjestelmä.

“Se on kiihkeä ja dogmaattinen, se on yhä aggressiivisempaa”, hän sanoi sähköpostitse lähetetyissä kommenteissa. “Ja se jatkuu, riippumatta siitä, onko se tehokasta vai ei.”

Lausunnossaan Twitter ilmoitti keskeyttäneensä useita ASPI: n tutkijoiden mainitsemia tilejä. Fb sanoi lausunnossaan, että se oli äskettäin poistanut haitallisen hakkereiden ryhmän, joka oli kohdentanut uiguurien diasporaa. Molemmat yritykset alkoivat leimata valtiollisten tiedotusvälineiden tilejä viime vuonna.

Puolue on myös väittänyt, että sen on ryhdyttävä päättäväisiin toimiin sen jälkeen, kun muutama vuosi sitten alueet järkyttivät tappavia hyökkäyksiä. Kriitikot sanovat, että väkivallan laajuus on edelleen epäselvä, mutta myös se, että tällaiset levottomuudet eivät oikeuttaneet pidätysten laajaa, valimatonta laajuutta.

Viime viikolla hallitus esitti väitteen, jonka mukaan se oli paljastanut jugurien älymystön suunnitelman kylvää etnistä vihaa. Kiinan valtion lähetystoiminnan harjoittaja CGTN julkaisi perjantaina dokumenttielokuvan, jossa tutkijoita syytettiin oppikirjojen kirjoittamisesta, jotka olivat täynnä ”verta, väkivaltaa, terrorismia ja separatismia”.

Kirjat oli hyväksytty käytettäväksi Xinjiangin ala- ja yläasteissa yli vuosikymmenen ajan. Sitten vuonna 2016, vähän ennen sortoa, heitä pidettiin yhtäkkiä kumouksellisina.

Dokumenttielokuvassa syytetään älymystöä vääristyneistä historiallisista tosiseikoista mainitsemalla esimerkiksi historiallisen kuvan sisällyttäminen Ehmetjan Qasimista, joka oli lyhytaikaisen itsenäisen valtion johtaja Xinjiangissa 1940-luvun lopulla.

“Se on useless järjetöntä”, sanoi Kamalturk Yalqun, jonka isä, merkittävä uiguuritutkija Yalqun Rozi tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen vuonna 2018 väärinkäyttökokeesta osallistumisestaan ​​oppikirjoihin. Hän sanoi, että elokuvassa näkyvä kuva herra Rozista oli ensimmäinen kerta, kun hän näki isänsä viidessä vuodessa.

“Kiina pyrkii useless keksimään jotakin, mitä he voivat ajatella dehumanisoimaan uiguurit ja saamaan nämä oppikirjat näyttämään vaarallisilta materiaaleilta”, hän sanoi puhelimitse Bostonista. “Isäni ei ollut ääriliike, vaan useless tutkija, joka yritti tehdä työnsä hyvin.”

Amy Chang Chien osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *