Iranin ydinneuvottelut selitetty

BRYSSEL – Wienissä tiistaina vuoden 2015 Iranin ydinsopimuksen allekirjoittajat tapaavat yksinkertaisen tehtävän. He haluavat palauttaa sopimuksen noudattamisen, joka asettaa tiukan valvonnan Iranin ydinrikastukselle, varmistaakseen, ettei se voi rakentaa ydinasetta vastineeksi rankaisevien taloudellisten pakotteiden poistamisesta.

Sekä Iran että Yhdysvallat vaativat haluavansa palata sopimukseen, joka tunnetaan nimellä Yhteinen kattava toimintasuunnitelmatai JCPOA Mutta ei mitään kokous tulee olemaan yksinkertainen.

Presidentti Donald J. Trump veti Yhdysvaltojen sopimuksesta toukokuussa 2018, kutsumalla sitä “kaikkien aikojen pahimmaksi sopimukseksi”, ja palautti ja vahvisti sitten Iraniin kohdistuvia ankaria taloudellisia pakotteita yrittäen pakottaa sen neuvottelemaan uudelleen.

Iran vastasi osittain rikastamalla uraania huomattavasti sopimuksen rajojen ulkopuolella, rakentamalla kehittyneempiä sentrifugeja ja toimimalla aggressiivisemmin Lähi-idän liittolaisten, kuten Hezbollahin, Hamasin, Irakin shiisijoukkojen ja Basharin Syyrian hallituksen tukemiseksi. Assad.

Joten palata kuusi vuotta sitten tehtyyn sopimukseen on todennäköisesti vaikeampaa kuin monet ihmiset ymmärtävät.

Wienin neuvottelut ovat tarkoitettu luomaan tiekartta synkronoitua paluuta varten sekä Iranin että Yhdysvaltojen sitoutuminen vuoden 2015 sopimuksen noudattamiseen. Se on ollut vaarassa romahtaa siitä lähtien, kun herra Trump hylkäsi Yhdysvaltojen osallistumisen.

Sopimus oli seurausta vuosien neuvotteluista Iranin kanssa. Euroopan unionin johdolla Iso-Britannia, Ranska ja Saksa tekivät ensimmäiset alkusoittot Iranille, johon liittyivät muut Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet: Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat.

Mutta vasta Yhdysvallat aloitti salaiset neuvottelut Iranin kanssa presidentti Barack Obaman johdolla ja sopi siitä, että Iran voi rikastaa uraania, vaikkakin suojatoimien alaisena, tapahtui läpimurto. Silloinkin monet kongressin jäsenet ja Israel kritisoivat sopimusta liian heikkona, ja he näkivät Iranin mahdollisen ydinaseen tavoittelun – Iranin aina kieltämän pyrkimyksen – eksistentiaalisena uhkana.

Eurooppalaiset yrittivät pitää kaupan hengissä, mutta osoittautuivat kykenemättömiksi tarjoamaan Iranille taloudellisia etuja, jotka sillä oli sen jälkeen, kun Trump palautti amerikkalaiset pakotteet, jotka oli poistettu sopimuksen ehtojen mukaisesti. Yhdysvaltain dollarin ja amerikkalaisen pankkijärjestelmän globaaliin voimaan perustuvat pakotteet estivät eurooppalaisia ​​ja muita yrityksiä käymästä kauppaa Iranin kanssa, ja herra Trump vahvisti painostusta lisäämällä monia muita pakotteita.

Iran vastasi monin tavoin, mukaan lukien meriliikenteeseen ja amerikkalaisiin liittolaisiin kohdistuneet hyökkäykset Irakissa, mutta mikä tärkeämpää, aloittamalla uraanin rikastaminen uudestaan ​​korkeammalla tasolla ja sopimuksella kielletyillä sentrifugeilla. Arvioitu aika, joka Iranille kuluu riittävän rikastetun uraanin valmistamiseen ydinaseen valmistamiseksi, on nyt supistunut vuodesta, jonka kauppa halusi säilyttää, useless muutamaan kuukauteen. Iran valmistaa myös uraanimetallia, joka on välttämätön myös taistelupäälle, joka on myös kielletty sopimuksessa, ja tukee aggressiivisesti Lähi-idän liittolaisia, mukaan lukien monet länsimaiset terroristiryhmät.

Lisäpainotaktiikassa Iran on tulkinnut sopimuksen tarkastusvaatimukset suppeasti ja kieltäytynyt vastaamasta Kansainvälisen atomienergiajärjestön kysymyksiin radioaktiivisista hiukkasista, jotka tarkastajat löysivät paikoista, joita Teheran ei ole koskaan ilmoittanut osana ydinohjelmaa . Iran helmikuun lopulla säilyttämään tietoja tarkastuslaitteissaan kolmen kuukauden ajan ilman IAEA: n pääsyä. Jos taloudellisia pakotteita ei poisteta tuona aikana, Iranin mukaan tiedot poistetaan, mikä jättää maailman pimeään ydinohjelman keskeisistä osista.

Iran vaatii, että se voi palata sopimuksen noudattamiseen nopeasti, mutta haluaa, että Yhdysvallat tekee sen ensin. Bidenin hallinto sanoo haluavansa Iranin mennä ensin.

Luottamus on yksi iso ongelma. Iranin hallinto perustettiin vallankumouksella yli neljä vuosikymmentä sitten, joka korvasi Amerikan tukeman Iranin šahin monimutkaisella hallituksella, jota valvovat papit ja korkeimman johtajan ajatolla Ali Khamenei. Ajatollah suostui useless vastahakoisesti vuoden 2015 sopimukseen Amerikan “suuren saatanan” kanssa. Kun herra Trump vetäytyi, herra Khamenein epäluottamus useless syveni.

Herra Trump asetti Iraniin myös monia taloudellisia pakotteita, jotka ylittivät sopimuksen alun perin nostamat, yrittäen “maksimaalista painetta” pakottaa Iran neuvottelemaan paljon tiukemmista ehdoista. Iranin virkamiesten mukaan peräti 1600 amerikkalaista pakotetta on poistettava, noin puolet niistä on asettanut Trump. Jotkut kohteet ovat terrorismi ja ihmisoikeusloukkaukset, eivät ydinkysymykset. Joidenkin nostaminen aiheuttaisi vastustusta kongressissa.

Monet Washingtonissa, puhumattakaan Israelista ja Euroopasta, eivät myöskään usko Iranin väitteisiin, joiden mukaan se ei ole koskaan tavoittanut ydinaseita eikä tekisi niin.

Vielä monimutkaisempia sopimuksen palauttamista ovat sen “auringonlasku” -lausekkeet tai aikarajat, jotka antaisivat Iranille mahdollisuuden jatkaa tiettyjä ydinrikastustoimia. Bidenin hallinto haluaa jatkaa neuvotteluja Iranin kanssa näiden aikarajojen jatkamiseksi sekä rajojen asettamiseksi Iranin ohjusohjelmalle ja muulle toiminnalle.

Iran sanoo yksinkertaisesti haluavansa Yhdysvaltojen palaavan jäljelle jääneeseen sopimukseensa, mukaan lukien pakotteiden kumoaminen, ennen kuin se palaa. Se on toistaiseksi hylännyt kaikki uudet neuvottelut.

Jopa islamilaisen hallinnon aikana Iranilla on myös politiikkaa. Kesäkuussa pidetään presidentinvaalit, ja papit hyväksyvät ehdokkaat. Nykyistä presidenttiä, Hassan Rouhania, joka ei voi toimia uudella toimikaudella, ja ulkoministeriä Mohammad Javad Zarifia pidetään suhteellisen maltillisina ja neuvoteltiin vuoden 2015 ydinsopimuksesta. Mutta voimakkaat voimat Iranissa vastustivat sopimusta, mukaan lukien islamilainen vallankumouksellinen vartijajoukko. Kohtuulliset toivovat, että nopea edistyminen taloudellisten pakotteiden poistamisessa auttaa heitä presidentinvaaleissa; kovien linja-autojen odotetaan vastustavan kaikkia Wienissä tehtäviä pikasopimuksia, jotka saattavat hyödyttää maltillisia.

Iran on asunut kovien Trumpin pakotteiden kanssa jo kolme vuotta ja selviytynyt kansan tyytymättömyydestä ja jopa mielenosoituksista, ja kovien linjojen edustajat väittävät, että vielä kuudella kuukaudella ei todennäköisesti ole väliä.

Vanhempien diplomaattien kokous on muodollisesti sopimuksen sekakomissio, jonka puheenjohtajana on Euroopan unioni. Koska Yhdysvallat jätti sopimuksen, sen edustajat eivät ole huoneessa, vaan jonnekin lähellä. Britannian, Ranskan, Saksan, Venäjän, Kiinan ja Iranin diplomaatit tapaavat Euroopan unionin puheenjohtajan kanssa ja alkavat keskustella sopimuksen elvyttämisestä.

Iran kieltäytyy tapaamasta kasvokkain amerikkalaisten diplomaattien kanssa. Joten eurooppalaiset ehdottavat, että he joko tapaavat amerikkalaisia ​​ehdotuksin, tai että iranilaiset lähtevät huoneesta ennen amerikkalaisten saapumista. Tämä epäsuorien neuvottelujen prosessi voi viedä aikaa.

Mutta eurooppalaiset diplomaatit sanovat, että muutaman päivän kuluttua työ jätetään Wieniin monimutkaisten poliittisten ja teknisten kysymysten työryhmille. Jos vaatimustenmukaisuuden synkronoidusta palauttamisesta päästään karkeaan sopimukseen, odotetaan, että Iranin ja Yhdysvaltojen virkamiehet tapaavat yksityiskohtien viimeistelemiseksi.

Neuvottelut voivat viedä kauan, ja jotkut Washingtonissa toivovat ainakin lähikuukausina periaatteellista sopimusta, joka sitoisi uutta Iranin hallitusta kesäkuun vaalien jälkeen.

Jotkut eurooppalaiset diplomaatit pelkäävät kuitenkin, että liian paljon aikaa on jo kulunut ja että sopimus on tosiasiallisesti kuollut, ja se toimii lähinnä lähtökohtana pohjimmiltaan uusille neuvotteluille.

Joten aikajana on epäselvä, samoin kuin menestymismahdollisuudet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *