Yhdysvallat ja Iran sopivat epäsuorista neuvotteluista palaamisesta ydinalaan

Bidenin työryhmä on sanonut, että kun ydinsopimus, joka tunnetaan nimellä yhteinen kattava toimintasuunnitelma, tai JCPOA, noudattaa vastavuoroisesti, Washington haluaa neuvotella edelleen Iranin kanssa sopimuksen aikarajoitusten jatkamiseksi ja yrittää rajoittaa Iranin ohjusohjelmat ja sotilaallinen tuki Lähi-idässä ryhmille, kuten Hezbollah, Hamas ja Shia-miliisit, sekä Syyrian johtajalle Bashar al-Assadille.

Euroopan unioni antoi puheenjohtajan lausunto perjantaina pidetyn kokouksen jälkeen, jossa ilmoitettiin Wienin neuvotteluista “sanktioiden poistamisen ja ydinalan täytäntöönpanotoimenpiteiden yksilöimiseksi”. Kaikki osapuolet, myös Venäjä ja Kiina, “korostivat sitoutumistaan ​​JCPOA: n säilyttämiseen”.

Molemmat osapuolet ovat yrittäneet eurooppalaisten osallistujien kautta löytää tien takaisin sopimukseen aiheuttamatta poliittisia ongelmia kotona. Iranissa järjestetään presidentinvaalit kesäkuussa, ja hallitus haluaa selvästi osoittaa edistystä rankaisevien pakotteiden poistamisessa ennen sitä. Herra Bidenin on oltava varovainen, ettei anna senaatin republikaaneille, joista suurin osa vastustaa kauppaa ensinnäkin, mitään järkeä, jonka hän antaa periksi Iranin vaatimuksille.

Vaikka Iran on aina vaatinut, ettei se koskaan etsi ydinaseita, maan uskotaan olevan nyt useless muutaman kuukauden päässä tarpeeksi hyvin rikastetun uraanin keräämisestä ainakin yhden ydinaseen luomiseen, joten aika on myös Washingtonin kannalta tärkeä tekijä.

Teheranissa Abbas Araghchi, Iranin ydineuvottelija kokouksessa, sanoi, että “Yhdysvaltojen palaaminen ydinsopimukseen ei vaadi neuvotteluja ja tie on melko selvä”, valtion televisio kertoi. Iran on vaatinut, että koska Washington oli irtisanoutunut sopimuksesta, sen on ensin palattava siihen ennen kuin Iran tekee, julkisen kannan, jonka se todennäköisesti säilyttää huolimatta järjestyksestä, jonka Wienin neuvottelut toivovat luovan.

Venäjän suurlähettiläs Wienin kansainvälisissä järjestöissä Mihail Uljanov sanoi, että “vaikutelma on, että olemme oikealla tiellä, mutta tie eteenpäin ei ole helppo ja vaatii intensiivisiä ponnisteluja. Sidosryhmät näyttävät olevan valmiita siihen. “

Farnaz Fassihi osallistui raportointiin New Yorkista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *