Myanmarin verenvuodatuksessa paljastetaan maailma, joka on muuttunut eikä ole muuttunut

Myös hallituksen tukemat joukkomurhat vähenivät. Mutta aalto 1990-luvulla oli enimmäkseen maissa, joissa Myanmarin tapaan oli historiaa sisällissodasta, heikoista instituutioista, korkeista köyhyysasteista ja poliittisesti voimakkaista sotilaista – muun muassa Sudanista, Ruandasta, Nigeriasta, Afganistanista, Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Maailman johtajat ja instituutiot, kuten Yhdistyneet Kansakunnat, rakensivat järjestelmiä kannustaakseen demokratiaa ja välttääkseen tulevia julmuuksia, vaikka he eivät suurelta osin onnistuneet pysäyttämään näitä murhia.

Myanmar, pariavaltio, joka oli sulkenut itsensä maailmasta, kunnes se avattiin uudelleen vuonna 2011, ei hyötynyt paljoakaan näistä ponnisteluista.

Maa menetti myös maailmanlaajuisen muutoksen diktatuurin toiminnassa.

Yhä useammat maat ovat kohti järjestelmät, joissa voimamies nousee demokraattisesti mutta vahvistaa vallan. Nämä maat pitävät edelleen vaaleja ja kutsuvat itseään demokratioiksi, mutta rajoittavat voimakkaasti vapauksia ja poliittisia kilpailijoita. Ajattele Venäjää, Turkkia tai Venezuelaa.

“Tukahduttaminen on muutaman viime vuoden aikana pahentunut diktatuurissa”, tohtori Frantz sanoi. Mutta suuret iskut ovat harvinaisempia, hän lisäsi, osittain siksi, että “nykypäivän diktaattorit ovat pelastumassa sortamistaan”.

Vasta 20 vuotta sitten 70 prosenttia demokratiaa tai systeemimuutosta vaativista protestiliikkeistä onnistui. Mutta tämä luku on sittemmin romahtanut historialliseen matalimpaan 30 prosenttiin tutkimus kirjoittanut Erica Chenoweth Harvardin yliopistosta.

Suuri osa muutoksesta, tohtori Chenoweth kirjoitti, tapahtui niin kutsutun autoritaarisen oppimisen kautta.

Uudentyyppiset diktaattorit olivat varovaisia ​​kutsumasta armeijaan, mikä saattaa kääntyä heitä vastaan. Ja joukkoväkivalta hajottaisi heidän demokraattisen väitteensä. Joten he kehittivät käytäntöjä turhauttamaan tai murtamaan kansalaisten liikkeet: vangitsemaan mielenosoittajia, sekoittamaan kansallismielisyyttä, tulvimaan sosiaalista mediaa disinformaatiolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *