Tuskallinen projekti Ranskalle: museo terrorismin tuhoista

PARIISI – Mikään muu Länsi-Euroopan maa ei ole kärsinyt niin paljon terrorismista kuin Ranska viimeisen vuosikymmenen aikana. Yli 50 hyökkäyksellä, jotka ovat tappaneet lähes 300 ihmistä – mukaan lukien kymmeniä lapsia ja teini-ikäisiä -, kansa on kantanut joidenkin pahimmat hyökkäykset Euroopassa.

Nyt Ranska aikoo muistaa tämän kollektiivisen kärsimyksen uudella museolla, joka seuraa terrorismin kehitystä kautta aikojen, mukaan lukien hyökkäykset satiirilehden Charlie Hebdo toimistot ja Bataclan-konserttisali Pariisissa jotka ovat ravistaneet maata syvästi viime vuosina.

Siirto on rohkea, kun otetaan huomioon, että maa kamppailee edelleen näiden iskujen traumojen kanssa uhrien kanssa, joiden fyysiset ja psykologiset haavat ovat edelleen raakoja. Vasta viime syksynä tapahtui joukko uusia hyökkäyksiä, mukaan lukien historianopettajan Samuel Patyn menettäminen joka näytti piirustuksia profeetta Muhammadista sananvapauden luokassa.

Kuolemantapausten lisäksi lähes 1000 ihmistä on loukkaantunut hyökkäyksissä vuodesta 2012 lähtien.

Mutta projektin suunnittelijoiden mukaan museota tarvitaan auttamaan ranskalaisia ​​kohtaamaan ja ymmärtämään vitsaus, jonka kanssa he elävät jonkin aikaa.

“Itse se, että perustamme muistomuseon, vaikka terrorismin ilmiöllä ei ole mahdollisuutta hävitä tulevina vuosina, on tapa osoittaa kykymme ottaa askel taaksepäin”, ranskalainen historioitsija Henry Rousso, joka valvoo projekti, sanoi haastattelussa.

“Se on eräänlainen vastarinta kulttuurin, tiedon, älykkyyden ja kokemusten välittämisen kautta”, sanoi Rousso, joka myös auttoi luomaan Caenin muistomuseon, joka merkitsee toisen maailmansodan Normandian laskeutumista, ja Pariisin Shoah-muistomerkin. , muistoksi holokaustin uhreja.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupauksensa syyskuussa 2018 perustaa muistomuseo sijoittamaan terrori-iskujen uhrit “muistojemme ytimeen”. Uuden museon odotetaan vihittävän Pariisin alueelle vuoteen 2027 mennessä, ja sen tarkoituksena on osoittaa, kuinka Ranska ja muut terrorismista kärsineet maat ovat reagoineet hyökkäyksiin viimeisten 50 vuoden aikana, painottaen erityisesti ihmistensa sietokykyä.

Herra Rousso sanoi, että iskujen tekijät näkyvät myös museossa. Vastaamalla kysymyksiin, joita hän on kohdannut siitä, kunnostaako museo tahattomasti niitä, hän sanoi, että on tärkeää edustaa myös heitä.

“Se on historiamuseo”, hän sanoi. “Kun teemme yhden natsismista, meidän on mainittava Himmler ja Hitler.”

Gérôme Truc, Ranskan kansallisen tieteellisen tutkimuksen keskuksen sosiologi, joka auttaa museon luomisessa, kutsui tekijöiden ylistämistä koskevaa huolta “punaiseksi silliksi”.

Herra Rousso ja herra Truc sanoivat olevansa arkaluonteisia siitä, miten terroristeja saatetaan esitellä museossa, ja huomauttivat, että kuvat saattavat keskittyä siihen, että heillä on käsiraudat oikeudessa sen sijaan, että poseeraisivat aseilla.

Historiaopettaja Christophe Naudin, joka oli Bataclanissa 13. marraskuuta 2015, kun aseet murtautuivat sisään ja murhasivat 90 ihmistä – yhteensä 131 tapettiin sinä päivänä Pariisin terrori-iskuissa – sanoi kannattavansa nimien mainitsemista. hyökkääjiä uudessa museossa, mutta varoen.

“Tiedän, että jotkut uhrit kieltäytyvät sanomasta tai tapaamasta heitä”, sanoi Naudin, joka kirjoitti kirjan kokemuksestaan. ”Haluan välttää heidän kuviensa näkemistä. Tiedän, että monet uhrit eivät pystyisi käsittelemään sitä. “

Viime syksynä Ranskaa iski joukko tappavia terrori-iskuja, jotka tapahtuivat samanaikaisesti 14 ihmisen auttamisen kanssa. Charlie Hebdo -hyökkäys Vuonna 2015 teurastettiin kymmenkunta satiirilehden parissa työskentelevää ihmistä. Herra Patyn lokakuussa tekemän kolme ihmistä kuoli tuossa kuussa Nizzan kirkossa.

Herra Rousso sanoi, että toisin kuin New Yorkin syyskuun 11. päivän muistomerkki, Ranskan muistomuseota ei olisi omistettu tietylle hyökkäykselle. Siinä järjestetään näyttelyitä, konferensseja ja elokuvia hyökkäyksistä ympäri maailmaa sekä historiallinen retrospektiivi Ranskan terrorismista, joka juontaa juurensa juoniin. kohdistettu Napoléon Bonaparteen, on myös osa pysyvää näyttelyä.

Museon tarkan sijainnin odotetaan päättävän ensi keväänä.

Muistomerkki terrorismin uhreille on ollut Pariisissa vuodesta 1998 lähtien Les Invalidesin puutarhassa, jossa Napoléon on haudattu – suihkulähde ja pronssipatsas naamioituneesta naisesta, jolla on tummat, tyhjät silmät ja pää kätensä. Mutta toisin kuin heijastavat uima-altaat, jotka merkitsevät syyskuun 11. päivän terrori-iskuja New Yorkissa, Pariisin muistomerkki ei ole laajalti tunnettu eikä siellä vierailu, paitsi virkamiehet, jotka muistavat Ranskan kansallista muistopäivää terrorismin uhreille 11. maaliskuuta.

“Kansakunta ei unohda”, herra Macron kirjoitti Twitterissä seppeleen asettamisen jälkeen patsaalle tämän vuoden muistojuhlissa.

Muistomerkki vihittiin käyttöön aikana, jolloin Ranskan terrorismin ajattelutapa oli hyvin erilainen. Patsaan teettäneen ensimmäisen uhrien järjestön, SOS Attacksin perustaja Françoise Rudetzki sanoi, että “jo 1980-luvulla ihmiset katsoivat minua hauskalla tavalla ja kertoivat minulle, että terrorismin kanssa tehdään pian toimeen”.

Nyt se tunnustetaan laajalti se on täällä jäädäkseen, sanoi rouva Rudetzki, joka on myös muistomuseon neuvoa-antavan komitean jäsen ja loukkaantui terroristipommituksessa vuonna 1983, mikä maksoi hänelle jalkojensa käytön.

Tulevassa muistomerkissä luetellaan Ranskassa tapahtuneiden terrori-iskujen ja ulkomaisten iskujen ranskalaisten nimet. Se kattaa ajanjakson, joka alkaa vuodesta 1974, vuodesta Carlos Sakali teki pommitukset Pariisin apteekista ja kun Ranska alkoi antaa “mitali tunnustukselle” terrori-iskujen uhreille, herra Rousso sanoi.

Innoittamana muistomuseoissa ympäri maailmaa, kuten 22. heinäkuuta Heart Oslossa virkamiehet ovat alkaneet tunnistaa esineitä ja asiakirjoja, joita voidaan esitellä, kuten uhrien lähettämät tekstiviestit, sinetöidyt oikeustiedot ja runoja ja piirroksia, jotka on jätetty lyhytaikaisiin muistomerkkeihin.

“Terrorismi, halusimmepa siitä tai ei, on osa yhteiskuntiamme”, herra Rousso sanoi. ”Museon luominen ei ole tapa jättää asia taaksemme. Se on tapa saada ihmiset ymmärtämään sitä. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *