Talebanit ajattelevat, että he ovat jo voittaneet, sopineet vai eivät

KABUL, Afganistan – Talebanin huijaus on erehtymätön. Heidän varapääjohtajansa äskettäisestä räikeästä puheesta, jossa valloitettiin “valloituksia”, pilkkaaviin viittauksiin “laittoman” Kabulin hallituksen “ulkomaisiin mestareihin”, Talebanin omalle verkkosivustolle, jossa kerrotaan tapetuista “nukkeista” – afgaanisotilaista rohkean viestin mainostaminen:

Olemme jo voittaneet sodan.

Ja tämä uskomus, joka perustuu sotilaalliseen ja poliittiseen todellisuuteen, muokkaa Afganistanin epävakaata läsnäoloa. Ensi kuussa Turkissa käytävien maan tulevaisuudesta käytävien neuvottelujen kynnyksellä huoneessa on elefantti: puoliksi tunnustettu totuus, että Talebanilla on etusija ja jotka osoittavat täten useless vähän ulkoista kiinnostusta kompromisseihin tai jatkamiseen hallitseva amerikkalainen thought, vallan jakaminen.

Vaikka Talebanin nykyinen retoriikka on myös propagandaa, Talebanin valta-aseman synkkä tunne sanelee epätoivoisen Afganistanin hallituksen vastauksen ja vaikuttaa Afganistanin ahdistuneisiin ulkomaisiin keskustelukumppaneihin. Se myötävaikuttaa kymmenien tarkastuspisteiden hylkäämiseen ja moraalin heikkenemiseen Afganistanin turvallisuusjoukkojen keskuudessa, mikä johtuu jo kenties 3 000 kuukaudessa tapahtuvasta “ei kestävästä” uhrien määrästä, sanoi Kabulin vanhempi länsimaiden diplomaatti.

Ryhmä ei peitä ylpeyttään pakottaen päävastaavansa 20 vuoden ajan Yhdysvaltojen neuvottelemaan Talebanin kanssa ja viime vuonna allekirjoittamaan sopimuksen Yhdysvaltojen joukkojen täydellisestä vetämisestä Afganistanista 1. toukokuuta 2021 mennessä. , Taleban suostui lopettamaan ulkomaisten joukkojen hyökkäykset ja katkaisemaan siteet kansainvälisiin terroristiryhmiin, kuten Al-Qaidaan.

Bidenin hallinto ei ole vielä sanonut lopullisesti, aikooko se noudattaa tätä määräaikaa, useless muutaman viikon päästä.

“Yksikään mujahidi ei koskaan ajatellut, että jonain päivänä kohtaamme niin parannetun valtion tai että murskaamme kapinallisten keisarien ylimielisyyden ja pakotamme heidät myöntämään tappion käsissämme”, Talebanin varajohtaja Sirajuddin Haqqani sanoi äskettäinen puhe. “Onneksi tänään meillä ja teillä on paremmat olosuhteet.”

Lähes joka päivä Talebanin verkkosivuilla on raportteja väitetyistä vioista hänen puolellaan, vaikka yksityiskohdat ovat todennäköisesti liioiteltuja, aivan kuten sekä Taleban että Afganistanin hallitus liioittavat toistensa uhreja. “59 vihollisen henkilöstöä vaihtaa puolta islamilaiseen emiraattiin”, luetaan eräs äskettäinen otsikko.

Talebanin mielestä kaikki voimakkaat amerikkalaiset ovat ylittäneet loput lapsille. Peli on olennaisesti ohi.

“He luulevat voittaneensa amerikkalaiset, jotta he voisivat voittaa myös muut Afganistanin joukot ja saada hallinnan maasta”, sanoi afgaanien analyytikko Jawed Kohistani ja entinen turvallisuusvirkailija Kabulissa.

Talebania, joka hallitsi suurinta osaa maasta vuosina 1996–2001, ei kiinnosta todellinen vallanjako, herra Kohistani sanoi. “He aikovat palauttaa islamilaisen emiraatinsa”, hän lisäsi, “ja he rankaisevat kaikkia korruptioon ja maan kaappaamiseen osallistuneita.”

Talebanin johtava asiantuntija Antonio Giustozzi kiisti ajatuksen, jonka mukaan Taleban on välttämättä taipuvainen asettamaan saman kovan linjan islamilaista hallintoa. “Niin kauan kuin he pääsevät valtaan poliittisen sopimuksen kautta, emiraatin perustamisen ja demokratian välillä, on vaihtoehtoja”, hän sanoi. “Tavoitteena olisi tulla hallitsevaksi voimaksi.”

Talebanit tietävät, että Afganistanilla, avusta riippuvaisella valtiolla, jonka menoista 80 prosenttia rahoitetaan kansainvälisiltä avunantajilta, ei ole varaa aikakauden eristykseen, analyytikot sanovat.

Aivan kuten Talebanista on tullut yhä kehittyneempi sosiaalisen median, online-propagandan ja kiusallisen englanninkielisen verkkosivuston käyttö – vaikka he usein kieltävätkin älypuhelimet hallitsemillaan alueilla -, niin heidän kielensä on kehittynyt vastaamaan nykyistä hetkeä.

Sotilaallisen omaisuuden ratkaisevan muutoksen myötä heidän sanoistaan ​​on tullut itsevarmoja ja voitokkaita, mikä on ollut mahdotonta useless kolme vuotta sitten, sanovat analyytikot.

Tällaisen asennon seurauksena on Afganistanin hallituksen vaatimus siitä, että se odottaa kapinalliselle tappavaa loppupeliä. Hallituksen virkamiehet väittävät sitä harvoin ne eivätkä Talebanit ole voittajia, koska he eivät voi. Todisteet Talebanin noususta, kapinallisten jatkuvasta hyökkäyksestä maaseudulla, niiden järjestelmällisestä tunkeutumisesta kaupunkeihin ja sotilastukikohtien ylittämisestä, on liian yleistä.

Amerikkalaiset neuvottelijat ajavat kompromisseja ja vallanjakoa, mutta valtion virkamiehet vastustavat suurelta osin heille – osittain siksi, että mikä tahansa väliaikainen hallitus todennäköisesti vaatisi Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin eroavan. Hän on lujasti kieltäytynyt edes harkitsemasta sitä.

Sen sijaan hallitus käyttää taaksepäin seinälle kieltä, mikä osoittaa, että verinen taistelu useless lisääntyy. Aikaisemmin tässä kuussa korkea virkamies kertoi toimittajille intensiivisesti vartioidussa presidentin palatsikompleksissa, että koalitiohallitus, jonka äskettäin Zalmay Khalilzad, Yhdysvaltain rauhanedustaja – Taleban useless käyttäisi sitä “Troijan hevosena” vallan takavarikoimiseksi.

Oli “täysin epärealistista” ajatella kapinallisten suostuvan siihen, “tietäen heidän psykologiansa”, virkamies sanoi. ”En lupaa parempaa tilannetta tulevaisuudessa. Mutta jatkamme taistelua. “

Herra Ghani kuuli pitkälti pessimistisen muistiinpanon Aspen-instituutille tammikuussa antamissaan huomautuksissa. “Eskatologiassaan Afganistan on paikka, jossa viimeinen taistelu tapahtuu”, hän sanoi Talebanista.

Toivomme “parasta, mutta valmistaudumme pahimpaan”, hän sanoi.

Ghanin hallinnon synkät näkymät heijastavat myös kapinallisten ryhmän alueellisia voittoja. Afganistanin turvallisuusjoukot hylkäsivät joulukuussa lähes 200 tarkastuspistettä Kandaharissa, Talebanin historiallisessa linnoituksessa, Yhdysvaltain hallituksen Afganistanin vahtikoiran mukaan.

“Luulen, että heillä on 90 prosenttia oikeassa”, sanoi Giustozzi kapinallisten ryhmän väitteistä voitosta. “Sota on selvästi hävinnyt. Asiat ovat selvästi menneet väärään suuntaan. Asiat ovat pahentuneet Ghanin aikana. Suuntaus on heidän hyväkseen. “

Jotkut analyytikot varoittavat, että vaikka Taleban saattaa luulla voittaneensa, muut aseelliset toimijat Afganistanin yhtälössä vaikeuttavat pakotettua haltuunottoa. Tämä oli kokemus 25 vuotta sitten, jolloin Taleban joutui taistelemaan sotapäälliköitä pääasiassa pohjoisessa ja idässä, eikä onnistunut saamaan täydellistä hallintaa koko maassa.

Paikallisen sotapäällikön Abdul Ghani Alipurin johtama miliisi Keski-Afganistanissa on jo viime kuukausina aiheuttanut vihamielisyyttä hallituksen kanssa. Ja pitkäaikaiset voimanvälittäjät maan länsi- ja pohjoisosissa ovat tarvittaessa koonneet taistelijoita puolustamaan Talebania vastaan.

Samaan aikaan Taleban luottaa pelkoon pitääkseen maaseutualueiden paikallisen väestön hiljaisena. Tehokas työkalu on kapinallisten piilotettu tapauskohtaisten maanalaisten vankiloiden verkosto, jossa kidutusta ja rangaistusta kohdellaan niille, joita epäillään työskentelevän hallituksen palveluksessa tai hallituksen kanssa.

Mutta jotkut pitävät Talebania myös vähemmän korruptoituneina kuin Afganistanin virkamiehet. Ryhmän tuomarit ratkaisevat siviili- ja omaisuusriidat, ehkä tehokkaammin kuin hallituksen horjuvat instituutiot.

Joillakin Talebanin hallinnassa olevilla alueilla he ovat antaneet tyttöjen koulujen jatkaa toimintaansa, huomautti Afganistanin analyytikkoverkoston apulaisjohtaja Thomas Ruttig. viimeaikainen paperi – tosin hän toteaa, että tämä voi johtua pikemminkin poliittisista vaatimuksista kuin ideologian pehmenemisestä.

Muualla Talebanin itsevarmempi viestintä on tunkeutunut syvälle sen listalle, suurelta osin siksi, että tapahtumat ovat sitä tukeneet.

Ihmiset sanoivat, että Yhdysvaltain joukkoja ei voida ampua ”, sanoi Muslim Mohabat, entinen Taleban-taistelija Kunarin maakunnan Watapor-alueelta. “He sanoisivat, että kiväärin piippu taipuu, jos avaat tulen heille, mutta me hyökkäsimme heihin, eikä mitään tapahtunut.”

“Sitten hyökkäsimme heitä jatkuvasti ja pakotimme heidät lähtemään laaksosta”, sanoi Mohabat, joka taisteli joissakin Yhdysvaltojen sodan väkivaltaisimmissa taisteluissa.

Kapinallisten mielestä heidän edistyksensä johtaa väistämättä Kabulin hallituksen loppumiseen.

“Taistelukentällä on tunne, että” olemme vahvempia kuin koskaan “”, sanoi Ashley Jackson, Taleban-asiantuntija Abroad Improvement Instituteista. “Vallanjako ja demokratia, nämä ovat anatema heidän poliittiseen kulttuuriinsa.”

Fahim Abed, Fatima Faizi ja Thomas Gibbons-Neff osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *