ISIS väittää vastuun Mosambikin hyökkäyksestä

JOHANNESBURG – Islamilainen valtio on ottanut vastuun viime viikolla Pohjois-Mosambikin satamakaupungin päivät kestäneestä väijytyksestä, joka pakotti kymmenet tuhannet ihmiset pakenemaan alueelta ja jättivät kymmeniä kuolleita, mukaan lukien jotkut ulkomaalaiset.

Hyökkäys kaupunkiin, Palmaan, oli hälyttävä sodan kärjistyminen kaasurikkaassa Cabo Delgadon maakunnassa, jossa kapinalliset, joilla on löysät siteet Islamivaltioon, ovat tappaneet viimeisen kolmen vuoden aikana ainakin 2000 ihmistä väkivallakampanjassa.

Viime kuukausina paikallinen kapinallinen on voimistunut ja tarttunut suuriin alueisiin, mukaan lukien alueen toinen tärkein satamakaupunki. Viime viikon hyökkäys osoitti kapinallisten uutta rohkeutta ja oli lähinnä ryhmää, joka on tullut monen miljardin dollarin kaasuprojektiin alueella, jota hoitavat kansainväliset energiayhtiöt.

Harvat analyytikot uskovat, että Lähi-idän islamilaisella valtiolla on läheinen suhde kapinaan, joka syntyi turhautumisesta paikallisten valitusten johdosta ja jolla on useless vähän Islamin valtion ideologisista tavoitteista. Mutta vastuun ottaminen tappavasta hyökkäyksestä korostaa organisaation kykyä hyödyntää löysiä siteitä militanttiryhmiin ympäri maailmaa luodakseen vaikutelman todella globaalista taistelusta.

Islamilainen valtio väitti maanantaina, että yli 55 ihmistä – mukaan lukien Mosambikin armeijan joukot, kristityt ja ulkomaalaiset – sai surmansa paikallisen tytäryhtiönsä, Keski-Afrikan islamilaisen provinssin SITE Intelligence Groupin mukaan toteuttamassa väijytyksessä.

Mosambikin puolustusviranomaiset sanoivat sunnuntaina, että hyökkäyksessä oli kuollut “kymmeniä”, mukaan lukien seitsemän ulkomaalaista, jotka olivat etsineet turvapaikkaa hotellista ja yritti paeta maanteitse perjantaina. Militantit väijyttivät 17-ajoneuvoyhdistelmän pian sen jälkeen, kun se lähti hotellilta, Amarula Palmalta, ja useless seitsemän ajoneuvoista pääsi rannalle, jossa veneiden laivasto pelasti satoja kaupunkiin loukkuun jääneitä ihmisiä.

Ainakin yksi eteläafrikkalainen Adrian Nel, 40, kuoli Amarula Palma -hotellin pakenemisyrityksessä. Useat muut eteläafrikkalaiset ovat edelleen kadonneita ja heidän oletetaan kuolleen yksityisten turvallisuusurakoitsijoiden mukaan vähintään yksi Ison-Britannian kansalainen puuttui sunnuntai-iltana.

Aiemmin tässä kuussa Yhdysvallat nimitti virallisesti kapinan, joka tunnetaan paikallisesti nimellä Al-Sunna wa Jama’a, globaalina terroristijärjestönä ja Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaat alkoivat kouluttaa Mosambikin joukkoja. Kapinalliset tunnistettiin Keski-Afrikan islamilaisen valtion provinssiin vuonna 2019.

Silti monet analyytikot sanovat, että kapina on edelleen kotimainen kriisi, joka syntyy joukosta valituksia, jotka ovat pitkään vaivanneet köyhtynyttä aluetta.

“Tämä on kotimainen kapina, joka perustuu kotimaisiin valituksiin”, sanoi Mosambikin asiantuntija Joseph Hanlon, Lontoon kauppakorkeakoulun kansainvälisen kehityksen osaston vieraileva vanhempi stipendiaatti. “On löysiä siteitä, mutta kapinalliset eivät ole siirtäneet hallintaa IS: ään.”

Hän lisäsi: “Tämä ei ole islamilainen jihad.”

Sen jälkeen kun militantit valloittivat kaupungin lauantaina, Mosambikin armeija ja hallituksen tuomat eteläafrikkalaisen yksityisen armeijan urakoitsijat ovat yrittäneet huuhdella kapinallisia kaupungista. Mutta militantit hallitsevat edelleen suurta osaa Palmaa, mukaan lukien kaupungin pankit, valtion virastot, tehtaat ja armeijan kasarmit, todetaan Islamilaisen valtion maanantaina julkaisemassa lausunnossa.

Viime päivinä kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet Palmasta lähialueille, mikä pahentaa viime vuoden aikana voimakkaasti kärjistynyttä humanitaarista kriisiä.

Vuoden 2020 alussa konflikti oli siirtänyt 18 000 ihmistä Mosambikiin Maailman ruokaohjelman mukaan. Tämän vuoden alkuun mennessä määrä oli kasvanut yli 600 000: een.

“Kriisi oli kärjistynyt jonkin aikaa”, sanoi ohjelman Etelä-Afrikan aluejohtaja Lola Castro. “Mutta tällä hetkellä katsomme humanitaarista katastrofia.”

Eric Schmitt osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *