Hänen pelinsä sai voittamaan pandemian hauskaa. Voiko hän tehdä sen ilmastonmuutoksen puolesta?

Maan keskilämpötila hyppäsi yllättäen 0,four celsiusastetta lauantai-iltapäivällä ja vei planeetan katastrofin partaalle. Muutamassa tunnissa miljoonat ihmiset siirtyisivät kotimaahan, sato epäonnistui ja merenpinta nousi.

Kunnes, eli Matt Leacock tajusi, että neljä ihmistä pelaa Ilmastokriisi, hänen kehittämä lautapeli, oli saanut väärät säännöt.

“Ei, jaa se neljällä!” hän kertoi pelaajille, jotka testasivat peliä. He olivat laskeneet kasan ruskeita kuutioita, jotka edustavat kasvihuonekaasupäästöjä laskeakseen kuinka paljon maailman lämpötila nousee. He olivat juuri unohtaneet jakaa luvun pelaajien lukumäärällä.

Pelaajat – kaikki Punainen Risti Punaisen Puolikuun ilmastokeskus, pelaaminen verkossa ja yhdistäminen videopuhelun kautta – näytti helpottuneelta. Mutta se ei ollut kaikki hyviä uutisia. “Kiinassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa saattaa pian olla metsäpaloja”, Leacock sanoi.

Leacock, 49, on yksi lautapelien suurimmista nimistä. Vuonna 2008 hän toi esiin Pandemic-pelin, jossa pelaajat tekevät yhteistyötä pysäyttääkseen fiktiivisten virusten puhkeamisen maailmanlaajuisesti ja kehittäen samalla myös pitkäaikaisia ​​parannuskeinoja. Peliä on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta, ja kuluneen vuoden aikana kiinnostus ja myynti ovat kasvaneet – ilmeisistä syistä.

Jos ajatus hauskan pelin tekemisestä tauteja kohtaan kuulostaa korkealta tilaukselta, Leacock sanoi, että viihteen tekeminen ilmastonmuutoksesta oli vielä kovempaa. “En ole koskaan aikaisemmin yrittänyt luoda tieteelle uskollista peliä”, hän sanoi puhelinhaastattelussa Kalifornian Sunnyvalesta, jossa hän asuu.

Pandemia oli noin jännityksen tunteen luominen, hän sanoi, mutta ilmastokriisillä on “korkeammat tavoitteet”. Viihdyttävän lisäksi hän toivoo, että uusi peli voi muuttaa ihmisten toimintaa todellisessa maailmassa.

“Minulla on suuri mahdollisuus keksiä yhteistyöpeli, jolla on merkitystä”, hän sanoi. “En halua puhaltaa sitä.”

Kolme muuta lautapelisuunnittelijaa kertoi puhelinhaastatteluissa, että ilmastokriisi kuulosti kovalta projektilta. “Useimmat ihmiset ajattelevat pelejä pelaavina asioina, joita he tekevät pakenemisena arjesta”, sanoi Elizabeth Hargrave, Wingspanin luoja, jossa pelaajat kilpailevat houkuttelemaan lintuja luonnonsuojelualueille. “On vaikea kietoa pääni sen ympärille, kuinka tehdä pelistä todellinen elämä – erittäin kauhea – tilanne hauskaa”, hän lisäsi.

Mutta hän sanoi: “Jos joku pystyy siihen, se on Matt Leacock.”

Leacock harkitsi ensimmäisen kerran pelaamista ilmastonmuutoksesta elokuussa 2019 sen jälkeen, kun brittiläinen akateemikko lähetti hänelle sähköpostiviestin, jossa hän ehdotti, että hän muuttaisi Pandemicia saadakseen siitä aiheesta. Leacock hylkäsi ajatuksen, hän sanoi: “Mutta sitten toinen ihminen otti yhteyttä ajatukseen, sitten toinen henkilö.”

Viime maaliskuussa hän päätti antaa sen mennä. Joten kun suuri osa maailmasta meni lukkoon ja etsii eskapistista viihdettä, hän alkoi lukea paljon ilmastonmuutoksesta.

“Putosin heti suureen epätoivon syvennykseen”, Leacock sanoi. “Ilmastokriisikirjat ovat karkea joukko, koska ne kaikki alkavat kriisin asettamisesta yrittäen saada sinut ymmärtämään tilanteen vakavuuden.”

Hän veti itsensä tuosta aukosta, sanoi hän vasta vasta aloitettuaan yhteistyön kanssa Matteo Menapace, italialainen pelisuunnittelija Lontoossa. Yhdessä he tutkivat ehdotettuja ratkaisuja kriisiin lukemalla asioita, kuten puhtaan energian käyttöönotto ja geotekniikkahankkeet, jotka poistavat hiilidioksidia ilmakehästä.

Leacock tajusi, että se ei ollut useless tarina tuomiosta ja synkeydestä.

“Se oli todella tärkeää, koska minkä tahansa pelin luomiseksi sinun on selvitettävä, kuinka pelaajat voivat voittaa”, hän sanoi. “Kun meillä oli taistelu siinä, aloimme edetä.”

Nykyisessä ilmastokriisissä (joka on vielä kehitteillä) neljä toimijaa ottaa vastaan ​​Yhdysvaltojen, Euroopan, Kiinan ja globaalin etelän roolit. Tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä siten, että maapallon lämpötila lakkaa nousemasta.

Peli etenee kierroksina, jotka edustavat neljän vuoden jaksoja, nykypäivästä vuoteen 2050. Jokaisella kierroksella pelaajat asettavat kortteja, jotka edustavat päästövähennyspolitiikkaa, kuten aurinkovoimaloiden rakentamista tai ruokajätteiden kierrätyksen lisäämistä. Niiden hiilipitoisuuksia edustavat ruskeat kuutiot, jotka kasataan keskelle levyä, ja punaiset laskurit liikkuvat sarjakuvalämpömittaria pitkin maapallon lämpötilan noustessa.

Leacock kertoi yrittävänsä tehdä pelistä tieteellisen tarkan pyytämällä palautetta asiantuntijoilta, kuten neljästä ilmastokeskuksen työntekijästä, jotka pelasivat lauantaina. “En halua olla ilmastomies, joka tulee sisään ja sanoo:” Hei, tiedän vastauksen “, hän sanoi.

Mutta tarkkuus lisää monimutkaisuutta. Leacockin on varmistettava, että peli ei tullut liian yksityiskohtaiseksi, jos hän haluaa sen olevan suosittu, sanoi Very important Lacerda, toinen pelisuunnittelija.

Lacerda teki oman ilmastonmuutospelin nimeltä CO2, ja sen sääntökirja venytettiin 26 sivulle, hän sanoi. (Pelin yleisö oli pieni, hän lisäsi.)

Leacock sanoi ymmärtäneensä sen kuopan. Ilmastokriisi on jo käynyt läpi yli 70 versiota, ja työtä on vielä kuukausia. Hän vietti kolme vuotta Pandemic-palvelussa työskennellessään kokopäiväisesti käyttäjäkokemussuunnittelijana Yahoossa.

Menapace, Leacockin yhteistyökumppani, sanoi, että suurin ongelma, jonka kanssa he nyt kamppailivat, oli kuinka luoda vauhdin ja jännityksen tunne. Yhden äskettäisen koeajon aikana pelaajat ajattelivat menestyvänsä kolmen kierroksen ajan, mutta sitten lämpötila nousi ja peli päättyi äkillisesti.

“Me melkein simuloimme ajatusta, jonka planeetan unissakävely katastrofiksi”, Menapace sanoi, “mikä saattaa olla hyvä esitys siitä, miten asiat ovat maailmassa, mutta se ei ole hienoa pelin kannalta.”

Lauantain koekäytössä jännityksen puute ei näyttänyt olevan ongelma. Muutaman kierroksen jälkeen ilmastokeskuksen pelaajat kasasivat korttelinsa keskelle pöytää ja selvittivät, mitä se tarkoitti ilmastolle. Maailman lämpötilat nousivat 0,2 astetta hetkessä.

Lämpötilan noustessa laskuri laskeutui sulavan jääpeitteen edustavaan tilaan: Maa heijasti nyt vähemmän auringonvaloa ja lämpötila nousi hieman pidemmälle. Tämän seurauksena pelaajat joutuivat kohtaamaan pakolaiskriisiä.

Erin Coughlan de Perez, joka pelasi Yhdysvaltoja, sanoi, että romahtavat kriisit olivat “erinomainen tapa osoittaa ilmastonmuutokseen liittyviä palautesilmukoita”.

Silti hänen hymynsä katastrofin avautuessa oli merkki jostakin muusta: hän nautti pelistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *