Britannia paljastaa 50 dollarin setelin, jolla kunnioitetaan tunnettua Code Breaker -ohjelmaa Alan Turingia

LONDON – Matemaatikko Alan Turing vietti toisen maailmansodan halkeamalla saksalaisia ​​koodeja, ja monet historioitsijat uskovat sen auttavan nopeuttamaan konfliktin loppua. Mutta viktoriaanisen siveettömyyslain mukainen vakaumus hänen homoseksuaalisuudestaan ​​jätti sodanjälkeisen elämänsä raunioiksi.

Torstaina Englannin keskuspankki julkisti lakiehdotuksen, joka sisälsi herra Turingin, joka on yksi Britannian viime vuosina toteuttamista ponnisteluista korjata postuumisti jotkut herra Turingille hänen elämänsä aikana tehdyt vääryydet.

Herra Turingin tieteellinen panos “kansan henki” ja “näytti meille tietä tulevaisuuteen”, sanoi Englannin keskuspankin pääjohtaja Andrew Bailey, kun hän esitteli laskun. “Laittamalla hänet uudelle 50 euron setelille juhlimme häntä hänen saavutuksistaan ​​ja hänen symboloimastaan ​​arvosta, mistä voimme olla kaikki ylpeitä.”

Uusi lasku, jonka arvo on noin 68 dollaria, sisältää valokuvausstudio Elliott & Fryn vuonna 1951 ottaman kuvan Mr. Turingista, ja siihen sisältyy hänen vuoden 1949 lainaus yhdestä hänen tietokone-keksinnöstään: “Tämä on useless ennakko tulevaa ja useless varjon siitä, mitä tulee olemaan. ” Lasku alkaa liikkua 23. kesäkuuta, herra Turingin syntymäpäivänä.

Mr. Turingin työ antoi teoreettisen perustan nykyaikaiselle tietojenkäsittelytieteelle ja tekoälylle. Toisen maailmansodan aikana hän oli osa Bletchley Parkin, Ison-Britannian koodin rikkomiskeskuksen, ryhmää, joka kehitti koneita siepattujen saksalaisten salakoodien dekoodauksen nopeuttamiseksi, mikä historioitsijoiden mukaan todennäköisesti lyhensi sotaa ja pelasti ihmishenkiä.

Mutta hänen sodanajan työnsä pysyi suurelta osin salassa hänen elämänsä aikana, ja hänen panoksensa eivät suojelleet häntä syytteestä hänen seksuaalisuutensa vuoksi. Herra Turing tuomittiin vuonna 1952 viktoriaanisen siveettömyyslain nojalla, joka kriminalisoi homoseksuaalisuuden, ja hänet pakotettiin suorittamaan kemiallinen kastraatio. Hän kuoli kaksi vuotta myöhemmin, 41-vuotiaana, ja tutkimuksen mukaan se oli itsemurha.

Se tapahtui vasta vuosikymmeniä myöhemmin, vuonna 2009 Britannian hallitus pyysi anteeksi herra Turingin ja kuningatar Elizabeth II: n “kauhistuttavasta” kohtelusta myönsi hänelle kuninkaallisen armon Hänen nimissään oleva laki, joka anteeksi aiemmin homoseksuaalisuudesta tuomitut miehet, oli hyväksytty vuonna 2017.

Englannin keskuspankki ilmoitti vuonna 2019 valinneensa Turingin 50 punnan setelille. Laskua uudistettiin viimeksi vuonna 2011, ja siinä oli mukana James Watt, joka auttoi kehittämään höyrykoneen, ja Matthew Boulton, hänen tukijansa.

Britannian paperivaluutassa on kuningatar Elizabethin toisella puolella olevat kasvot, ja toisella puolella kunnioitetaan brittiläisen historian eri merkittäviä nimellisarvosta riippuen.

Herra Turing valittiin noin tuhannen ihmisen luettelosta, joka oli vähennetty yli 220 000 yleisön edustajalta. Muita kilpailijoita olivat matemaatikot Charles Babbage ja Ada Lovelace; lääkäri Stephen Hawking; ja Margaret Thatcher, entinen pääministeri. Uusi lasku valmistetaan polymeeristä, joka sallii enemmän turvatoimia ja vaikeuttaa väärentämistä.

Pankin pääjohtaja Bailey suosi maanantaina Turingia “jonkuna, joka ei tyydy abstrakteihin ajatuksiin, vaan sovelsi itseään näiden ideoiden fyysiseen ruumiillistumiseen” ja lisäsi, että “pelkästä tahdonvoimastaan ​​tuli valtavia edistysaskeleita. . ”

Herra Turingin kasvot laskussa merkitsivät “historian merkittävää hetkeä”, Jeremy Fleming, hallituksen tiedustelu- ja turvallisuusjärjestön GCHQ: n johtaja, sanoi. lausunto suunnittelusta. Kunnia juhli Mr. Turingin tieteellistä neroa ja “vahvistaa hänen asemansa yhtenä maailman ikonisimmista LGBT + -hahmoista”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *