Nollywoodin varjossa elokuvantekijät tutkivat Boko Haramia

Niinpä Ovbiagele yritti luoda Boko Haramin uhrien ahdingon parhaalla mahdollisella tavalla, jonka hän tiesi, kun hänellä oli vähän läheistä tietoa organisaation sisäisestä toiminnasta. Sen jälkeen kun Pohjois-Bornon osavaltiosta eloonjääneiden yhteisö muutti kotonaan Lagosiin, hän keräsi kuukausia ensimmäisen henkilön kertomuksia selviytyjiltä – naisilta ja tytöiltä, ​​jotka rakensivat elämäänsä, hän kertoi ja ymmärrä heidän uuden todellisuuden orvoina, lesket ja seksuaalisen väkivallan uhrit. Hän pyysi myös paikallisia hallituksista riippumattomia järjestöjä, jotka työskentelivät Boko Haramin uhrien kanssa, arvioimaan asianmukaisesti eloonjääneiden kohtaamia haasteita.

”Milkmaid” -elokuvassa nuoren nimihahmon Aishan (Anthonieta Kalunta) vangitsee sisarensa Zainab (Maryam Sales space) yhdessä Boko Haramin kapinalliset, jotka tekevät naisista palvelijoita – ja sotilaiden vaimoja – terroristina. leiri. Aisha kykenee pakenemaan, mutta palaa lopulta siirtokuntaan etsimään Zainabia, joka on paadutettu ja innokkaasti innostunut ja värvää nyt naispuolisia vapaaehtoisia itsemurhatehtäviin.

Mutta elokuvan luominen Nollywoodissa – Nigerian kukoistavan elokuvateollisuuden lempinimi – ei ole haastavaa. Tietyt täyspitkän elokuvan tuottamisen elementit – rahoitus, loputon paperityö ja yleisön rakentaminen – ovat tuttuja elokuvantekijöille kaikkialla. Mutta tekemällä vakava draama islamilaisesta fanatismista – maassa, jossa noin puolet asukkaista on muslimeja ja jossa viimeaikaiset uskonnollisen terrorismin tapaukset ovat saaneet ei-toivottua maailmanlaajuista huomiota, tekee tällaisesta tehtävästä erityisen pelottavan. Ovbiagele ajautui tekemään elokuvan, joka houkutteli suurempaa kansainvälistä yleisöä, joka on tottunut tyylikkäisiin, suuren budjetin Hollywood-tuotantoihin, että “The Milkmaid” ei ollut Nollywood-tuotanto, vaan pikemminkin oma elokuva Nigeriassa.

Nigerian elokuvaliiketoiminta on lähtöisin paikallisilta markkinoilta, joilla rajallisen budjetin tarinankertojat täyttivät helposti paikallisten katsojien tunteet. Elokuvantekijät haluavat ansaita voittoja ja tasoittaa piristävää piratismia, mutta nopeasti heijastavat täyspitkä, kömpelö tuotanto.

Toisinaan hakkeroiduilla elokuvilla oli kuitenkin tarkoitus, kertoi tohtori Ikechukwu Obiaya, joka Lagosin Pan Atlanticin yliopiston Nollywood-tutkimuskeskuksen johtajana tutkii elokuvantuotantoa. Nollywood on aina ollut “sosiaalisen historian kronikka”, hän sanoi muotoillen nigerialaisen elokuvan tutkija Jonathan Haynesia. Obiaya lisäsi: “Nollywoodin alkuvuosina usein jotain, joka tapahtui viikolla, kuvataan Nollywood-elokuvassa, joka on saatavilla seuraavilla paikallisilla markkinoilla.” Ja teollisuus on tehnyt elokuvia Boko Haramista. Mutta ”The Milkmaid” -tuotteet ovat ”osoittaneet luovaa kasvua koko teollisuudessa ja puolestaan ​​osoittaneet muun maailman suurempaa kiinnostusta Nigerian tarinoihin”.

Viime kädessä Ovbiagele haluaa jatkaa sellaisten elokuvien tekemistä, joista hän tuntee intohimoisesti, ja toivoo elokuvan antavan pysyvän vaikutelman katsojille. “Toivon, että yleisö jättää syvemmän käsityksen sekä uhrien että terroristijärjestöjen tekijöiden kokemuksista ja motivaatioista ja erityisesti selviytyjien joustavuudesta ja kekseliäisyydestä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *