Pidätykset ravistavat Jalkapallo-ohjelmaa Serbiassa, jota hallitsevat gangsterit ja hautausmaat

BELGRADE – Pian sen jälkeen kun pidätettiin mies, jonka epäillään johtaneen rikollisjoukkoa viime kuussa tapaturmien sarjassa, johon liittyi päämurtumia ja kidutuksia, serbialaiset poliisit ryöstivät mielestä bändin salaisen pesän: bunkkerimainen huone käytetyn stadionin suolistossa Partizan Belgrade, kerrostettu jalkapallojoukkue Serbian pääkaupungissa.

Seisomapaikkojen alla sijaitsevassa vanhassa ravintolassa sijaitseva huone on suljettu rikospaikaksi sen jälkeen, kun tutkijat etsivät todisteita jalkapallohuligaanien ja järjestäytyneen rikollisuuden välisistä siteistä.

Ulkoseinä on peitetty valkoisella ja mustalla maalilla nimellä Partizanin fanit käyttävät itseään: “Gravediggers”.

Nimi on hyvin ansaittu. Serbian jalkapallofaneilla, ainakin niillä, joilla esipandemian aikoina oli tapana tunkeutua Partizanin stadionin röyhkeisiin etelätelineisiin ja Belgradin arkkiväylien, Pink Starin, areenan yhtä anarkistiseen pohjoiseen, on jo pitkään ollut maine poikkeuksellisesta väkivallasta.

Ranskalainen fani, joka matkusti Belgradiin vuonna 2009 piristämään joukkueitaan, Toulouse, Partizania vastaan, kuoli lyötynä rautatangoilla ja polkupyöräketjuilla. Siinä tapauksessa 14 Partizan-fania tuomittiin murhasta.

Väkivaltaiset taipumukset ovat myös tehneet Serbian jalkapallofaneista, etenkin kilpailevista Belgradin joukkueista, voimakkaat voimat kadulla ja maan myrskyisässä politiikassa.

Serbiaa nyt kuluttava kysymys johti siihen, että viime kuussa pidätettiin Veljko Belivuk, jonka epäillään olevan gangsteri ja väkivaltaisten Partizan-faneja johtavan ryhmän johtaja. Hän on toiminut pitkään rankaisematta, ja hänen on ilmoitettu olleen tiiviissä yhteydessä hallitukseen ja turvallisuusjoukkoihin.

Hallituksen kertomuksessa herra Belivuk on julma mafioosari, jonka pidätys merkitsee päättäväisyyttä koota rikollisryhmät, jotka auttoivat ruokkimaan Balkanin sotien kauhistuttavaa väkivaltaa 1990-luvulla, murhasi uudistusmielinen pääministeri vuonna 2003 ja ryösti Serbian pyrkimyksiä tulla normaaliksi Euroopan maaksi.

“Sanomamme on, että olemme valmiit tämän jengin kanssa”, presidentti Aleksandar Vucic, joka on omistautunut Pink Star -fani ja on myöntänyt menneisyydessä pelaamisensa, julisti 6. maaliskuuta sen jälkeen, kun valtion televisio esitti kammottavia kuvia päätyneestä ruumiista. ja nuoren miehen sekoitettu ruumis, jolla oli punaisen tähden tatuointi jalassaan – väitetyt herra Belivukin jengin uhrit.

Tutkijat ovat myös liittäneet herra Belivukin vuosikymmenen mittaan kestäneeseen huumeiden sotaan kahden kilpailevan rikollisklaanin välillä, jotta hallittaisiin tuottoisa salakuljetusreitti Adrianmeren yli Serbian naapurista Montenegrosta Länsi-Eurooppaan.

Hallituksen versio siitä, miksi herra Belivuk ja 16 hänen liittonsa pidätettiin, on kuitenkin kauhistuttanut niitä, jotka seuraavat Serbian jalkapalloseurojen toimintaa ja heidän fanejaan, joista väkivaltaisimpia kutsutaan ultriksi.

“Jalkapallohuligaanejamme hallitsee valtio – he tekevät sen, mitä valtio käskee heidän tehdä”, sanoi Serbian tärkeimmän pelaajien järjestön ammattilaisjalkapalloilijoiden “Independence” -liiton puheenjohtaja Mirko Poledica.

Väkivaltaiset fanit, kuten herra Belivuk, ovat hänen mukaansa niin pelottavia voimia, että heidän hallitseminen on aina ollut ensisijaista hallitukselle, joka haluaa välttää ongelmia ja pysyä vallassa.

Herra Belivuk oli hallituksen väline, jonka mukaan hän auttoi hajottamaan oppositiokokouksia ja tarjoamaan katuvarmuutta herra Vucicin virkaanastumiselle vuonna 2017.

Serbian pääministeri Ana Brnabic sanoi haastattelussa, että herra Vucic ei ollut kaukana herra Belivukin kumppanista. “Minulla on uskottavaa tietoa, että hänen henkensä oli vaarassa”, hän sanoi. “Oli korkea aika toimia kaikkien järjestäytyneen rikollisuuden uhkien takia.”

Mutta hän myönsi, että rikollisjoukot olivat kehittäneet “vahvat siteet” valtion ja turvallisuusrakenteisiin ja että niitä tutkittiin ja juurrutettiin. “Ilmeisesti mafia ei olisi niin vahva, jos sillä ei olisi tukea hallituksessa”, hän sanoi.

Lisäämällä laajalle levinneeseen näkemykseen siitä, että herra Vucic piilottaa jotain, on kuitenkin tehty julma turmeltumiskampanja hallitusta suosivissa tiedotusvälineissä niille, jotka ovat haastaneet presidentin tarinan suorasta järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta.

Vladimir Vuletic, Belgradin lakiprofessori ja entinen Partizanin varapuheenjohtaja joka tuli julkisesti syytöksinä hallituksen yhteistyöstä pidätetyn jengijohtajan kanssa, on paljastettu päivittäin lehdistölehdissä, jotka tukevat herra Vucicia.

Neiti Brnabic kielsi hallituksen järjestämän kampanjan.

Myös tabloidit ovat levittäneet sitä Krik, arvostettu tutkivien toimittajien ryhmä joka on vuosien ajan raportoinut valtion virkamiesten ja herra Belivukin jengin välisistä yhteyksistä.

Krikin päätoimittaja Stevan Dojcinovic sanoi, että järjestäytynyt rikollisuus Serbiassa – ja valtion virkamiehet – oli jo pitkään sidottu jalkapallohuligaanien tarjoamaan “luonnon julmaan voimaan”.

”Poliitikot ovat aina pelänneet huligaaneja. Riippumatta vallasta, he muodostavat aina kumppanuuden heidän kanssaan “, hän sanoi.

Yhteistyön vaikeudet huligaanien kanssa kävi kuitenkin ilmi Serbian entisen presidentin Slobodan Milosevicin kuolemasta. Hänen hallitsemisessaan 1990-luvulla huligaanit tulivat valtion tukemien puolisotilaallisten ryhmien joukkoon, jotka levittivät sekasortoa Bosniaan ja Kosovoon Jugoslavian hajoamisen jälkeen.

Herra Milosevic, jolle herra Vucic toimi tietoministerinä ja jonka turvallisuuspalvelut työskentelivät läheisessä yhteistyössä huligaanien ja rikollisten kanssa, oli vakavissa vaikeuksissa, kävi selväksi, kun Pink Starin ultrat alkoivat laulaa “Slobodan Kill Your self!” peleissä. (Hänen vanhempansa olivat molemmat kuolleet itsemurhissa.)

Herra Milosevic menetti vallan vuonna 2000, kun ultraääni johti opiskelijoita ja muita mielenosoittajia hyökkäämään parlamentin rakennukseen Belgradissa.

Kun Jugoslavia, jonka jäsenenä Serbia oli, alkoi selvittää 1980-luvun lopulla, toukokuussa 1990 tuli varhainen merkki lähestyvästä sodasta, kun Punainen Tähti matkusti peliin Zagrebiin, naapurimaiden Kroatian Kroatian tasavallan pääkaupunkiin. Peli keskeytettiin, kun kilpailevat fanit järjestivät väkivaltaisen lähitaistelun ja sytyttivät stadionin.

Zagrebiin otteluun matkustaneiden punaisten tähtien kannattajien joukossa oli herra Vucic, joka myöhemmin kehui, että hän “taisteli usein” peleissä.

Jalkapallopelaajayhdistyksen päällikkö Mr. Poledica sanoi: “Poliitikomme pelkäävät aina stadionia ja sen kauheaa voimaa. He tietävät, että mikä tahansa tyytymättömyys stadionilla voi nopeasti levitä kadulle. He haluavat hallita sitä. “

Hän lisäsi, että hän ei tiennyt, miksi viranomaiset olivat kääntyneet herra Belivukia vastaan, mutta arveli, että herra Belivuk ja hänen seuraajansa olivat menneet liian pitkälle. ”Kaikki tiesivät olevansa väkivaltaisia, lyöneet ihmisiä ja uhanneet. Mutta katkaisemalla päät? ”

Herra Belivukin asianajaja Dejan Lazarevic sanoi, että hänen asiakastaan ​​ei ollut vielä virallisesti syytetty ja ettei ole mitään näyttöä, joka tukisi virkamiesten häntä vastaan ​​tekemiä murhaa, sieppauksia ja muita vakavia rikoksia.

Professori Vuletic sanoi, että herra Belivuk ja “Sale the Mute” -niminen huppu, joka on sittemmin tapettu, otti ensimmäisen kerran Partizanin stadionin eteläosan hallinnan pian sen jälkeen, kun herra Vucicista tuli pääministeri vuonna 2014, ja alkoi lyödä ketään, joka lauloi loukkauksia häntä vastaan.

Epäilyt siitä, että herra Belivukilla oli voimakkaita ystäviä hallituksessa tai ainakin lainvalvontaviranomaisissa, on kasvanut vuodesta 2016, jolloin hänet pidätettiin murhasta, mutta hänet vapautettiin sen jälkeen, kun DNA ja muut häntä vastaan ​​olevat todisteet joko kadonneet tai joutuivat heittämään pois, koska väärentämisestä.

Krik, tutkintaryhmä, julkaisi myöhemmin valokuvia, joissa Serbian poliisivoimien poliisivoimien jäsen osallistui jalkapallopeleihin herra Belivukin kanssa. Tuolloin upseeri oli yhteydessä sisäministeriöstä vastaavaan korkeaan virkamieheen.

Tämä kumppanuus hallituksen kanssa, kertoi Krik-toimittaja Dojcinovic, hajosi viime vuonna tuntemattomista syistä, mahdollisesti johtuen sisäisestä hajoamisesta herra Vucicin hallitsevassa Serbian edistyksellisessä puolueessa, jonka jäsenet ovat jääneet kiinni Herra Belivuk.

Niiden joukossa, jotka poliisi otti kuulusteluun tapauksen yhteydessä, on Serbian jalkapalloliiton presidentti Slavisa Kozeka. Hallintopuolueen korkea virkamies Kozeka oli aiemmin aktivisti äärioikeistolaisessa nationalistisessa asussa, jota tuomittu sotarikollinen johti vuosia.

Kaikki huono julkisuus on raivostuttanut rauhanomaisia ​​Partizan-faneja, kuten Vladimir Trikic. Kävellessään Belgradin keskustassa Dorcolissa hän esitteli seinämaalauksia taiteilijoista, teatterijohtajista ja runoilijoista, jotka ovat piristäneet klubia. Vaikka Partizan on läheisesti sidoksissa entiseen Jugoslavian armeijaan, hän sanoi, että hän on “aina ollut älymystön joukkue”.

Tavallisille Partizan-faneille herra Belivuk ei koskaan ollut oikeastaan ​​kannattaja, vaan herra Vucicin lähettämä huijari kontrolloimaan ja häpäisemään oman joukkueensa katkeria kilpailijoita.

Viime viikolla Belgradissa järjestetyssä Partizan-pelissä, joka pidettiin ennen pandemiasta enimmäkseen tyhjiä osastoja, Zoran Krivokapic oli yksi harvoista faneista, jotka onnistuivat pääsemään stadionille. Hän sanoi osallistuneensa jokaiseen kotipeliin 47 vuoden ajan, ja syytti herra Belivukin nousua ja kaatumista presidentin Vucicin hänen mielestään henkilökohtaiseen vendettaan Partizania vastaan.

“Hän haluaa tuhota Partizanin ja antaa Punaisen tähden nousta”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *