Ranska on valmis pelastamaan planeetan. Mutta ei lihan kustannuksella.

LYON – Grégory Doucet, Lyonin lempeä vihreiden puolueiden pormestari, ei vaikuta vallankumoukselliselta. Mutta hän on noussut Ranskaan ilmoittamalla viime kuussa, että peruskoulun lounasvalikot 29 000 Lyonnais-lapselle eivät enää sisällä lihaa.

Raivoa! Ekologinen diktatti, joka voi merkitä ranskalaisen gastronomian, jopa ranskalaisen kulttuurin loppua! Presidentti Emmanuel Macronin hallituksen ministerit törmäsivät yhteen. Jos Lyon, naudanlihan kuonojen ja sikojen korvien, saucissonin ja munuaisten kaupunki, voisi tehdä sellaisen, maailmanloppu oli varmasti välitön.

“Reaktio on ollut aivan hämmästyttävä”, herra Doucet, 47, sanoi.

Hän on pieni mies, jonka ilkikurinen miehen ja pukinpentu antaa hänelle ilman Dumasin kolmesta muskettisoturista. Viime vuonna valitun poliittisen uusjoukon mielestä on hieman naurettavaa, että hänen, vähemmän apostolin, pitäisi päätyä enemmän, istuessaan 25 jalan katon alle luolaisessa pormestarin toimistossa, joka on koristeltu brokaatilla ja hänen esirintojensa rintakuvilla. Se, että paikallisen kouluruokalistan säätäminen on jakanut kansakunnan, jättää hänet uskomattomaksi.

“Päätökseni oli puhtaasti käytännöllinen”, hän vaati silmät vilkkumalla – keino nopeuttaa lounaita sosiaalisesti etäisillä aikoilla tarjoamalla yksi valikko kahden perinteisen valinnan sijaan.

Ei niin, ukkasi sisäministeri Gérald Darmanin. Hän twiittasi, että lihan pudottaminen oli “hyväksyttävää loukkaa ranskalaisia ​​maanviljelijöitä ja teurastajia”, joka pettää “eliittisen ja moralistisen” asenteen. Maatalousministeri Julien Denormandie kutsui pormestarin omaksumista lihattomaan lounaaseen “häpeälliseksi sosiaalisesta näkökulmasta” ja “poikkeavaksi ravitsemuksellisesta näkökulmasta”.

Kaikki tämä sai ekologisen siirtymäministerin Barbara Pompilin puhumaan näiden miesten “esihistoriallisista” näkemyksistä, jotka olivat täynnä “hakkeroituja kliseitä”, ja kutsui itse asiassa kahta kabinettikollegaansa Neandertaliksi.

Tämä kiihkeä keskustelu useless vähän kuvaa useita asioita. Herra Macronin hallitus ja puolue, La République en Marche, ovat edelleen oikean ja vasemman avioliitto. Lyonin lisäksi myös Bordeaux’ta ja Grenoblea johtavien vihreiden suosio on lisännyt kulttuurista ristiriitaa kaupunkialueiden ristiretkeläisten ja ranskalaisten perinteiden puolustajien välillä maaseudulla.

Ei vähäisimpänä, mikään ei saa ranskalaisia ​​yhtä dyspeptisiksi kuin erimielisyydet ruoasta.

Pormestari, on sanottava, muutti kaupunkiin, jossa oli voimakkaita gastronomisia perinteitä. Lyonin lihakulttuuri on runsaasti esillä Boucherie François’ssa Rhônen rannalla, joka on satavuotisjuhla. Vasikan maksa ja munuaiset loistivat; sianrasvaan käärittyjä paahtopaistia on runsaasti; keltaisten ja valkoisten kanojen päät tunkkivat tiskillä; kastikkeet, joista osa oli pistaasipähkinöitä, olivat jokaisessa lieriömäisessä muodossa; leivonnaiseen kääritty pastetti näytti hanhenmaksa-ytimen; ja sikojen ravit ja korvat pettivät tämän kaupungin lihansyöjälinja.

“Pormestari teki virheen”, sanoi François Teixeira, teurastaja, joka on työskennellyt François’ssa 19 vuotta. “Tämä ei ole hyvä Lyonin kuvalle.”

Pormestarin päätös tuli varmasti herkällä hetkellä. Ranskan oikeistolainen on ilmaissut suuttumuksensa siitä, että maata pakotetaan marssimaan poliittisesti korrektin ympäristödogmatismin kautta kohti polkupyörien, sähköautojen, veganisuuden, paikallisten makujen, planeetan kielteisen kasvun ja yleisen ilottomuuden tulevaisuutta – mikä on hyvin kaukana hanhenmaksan täyttämisestä henkilökohtaiseen nauttimiseen.

Viime vuonna Pierre Hurmic, Bordeaux’n vihreiden puolueen pormestari, kosketti hermoa hylätessään kaupungin perinteisen joulukuusi, koska se on “kuollut puu”. Herra Doucetin kulinaarinen liike oli osa “ideologista ohjelmaa”, oikeistolehti Valeurs Actuelles julisti kansikertomuksessa. “Lyonin ruokalat olivat useless tekosyy.”

Herra Doucet, joka kuvaa itseään “joustavaksi” tai joku, joka suosii vihanneksia mutta syö myös vähän lihaa, väittää, että opetusministeriö pakotti hänen kätensä. Kaksinkertaistamalla sosiaalinen etäisyys kouluissa kahteen metriin tai yli kuuteen jalkaan se pakotti pormestarin nopeuttamaan lounasta tarjoamalla useless yhden astian.

“Matemaattinen yhtälö on olemassa”, hän sanoi. “Sinulla on sama määrä pöytiä, mutta sinun on laitettava niihin vähemmän lapsia, etkä voi aloittaa lounastaukoa klo 10”

Mutta miksi nix-liha? Pormestari, jolla on 7-vuotias lapsi peruskoulussa, käänsi silmänsä. ”Emme ole menneet kasvisruokalistalle! Joka päivä lapset voivat syödä kalaa tai munia. ” Koska huomattava määrä opiskelijoita ei jo syönyt lihaa, hän sanoi: “otimme useless pienimmän yhteisen nimittäjän.”

Herra Doucet sanoi, ettei se ollut ideologinen päätös, vaikka hän pyrkii kuuden vuoden toimikautensa aikana mukauttamaan kouluvalikoita kohti “kasviproteiinien suurempaa osuutta”.

Pormestari jatkoi: ”Suurimman osan ajasta näinä päivinä ei ole paljon valinnanvaraa. Sinulla ei ole valintaa mennä museoon, teatteriin tai elokuvateatteriin. On siveetöntä, että oikeistolaiset oppositiot sanovat, että polkan vapauttamme hätätilanteessa. “

Herra Macron on hyväksynyt tasapainon vihreän tulevaisuuden omaksumisen ja, kuten hän sanoi viime vuonna, hylkäävänsä Ranskan “Amish-mallin”. Presidentti yrittää erottaa rationaalisen rangaistavasta tai äärimmäisestä ympäristöllisyydestä.

Presidentti, joka valitsee verkonsa tavalliseen tapaan ennen kesäkuussa pidettäviä aluevaaleja, haluaa houkutella konservatiivisia maanviljelijöitä houkuttelemalla samalla vihreiden äänestystä. Äskettäisen vierailunsa aikana maatilalla hän hyökkäsi yrityksiin luoda uusi maatalous, joka perustuu “invektiivisiin, kieltoihin ja demagogiaan”. Ilmeisessä viittauksessa Lyonin fiaskoon hän on sanonut, että “hyvän järjen” pitäisi vallita tasapainoisessa lasten ruokavaliossa, ja huomauttanut, että “Menetämme paljon aikaa idioottisissa jakeluissa.”

Hänen hallituksensa on ehdottanut perustuslain muutosta, ensimmäisen vuoden 2008 jälkeen, joka, jos se hyväksytään kansanäänestyksessä, lisäisi lauseen, jonka mukaan Ranska “takaa ympäristön ja biologisen monimuotoisuuden säilymisen ja taistelee ilmastonmuutosta vastaan”.

Oikeisto on ilmaissut vastustavansa muutosta. Oikeakätisen senaatin on vielä tarkistettava se. Toisessa lakiehdotuksessa esitetään vihreämmän tulevaisuuden mahdolliset uudistukset, joihin kuuluu fossiilisten polttoaineiden mainostamisen kieltäminen ja joidenkin lyhyiden lentojen kotimaan lentojen poistaminen.

Herra Doucet on vaikuttamaton. ”Macron ei ole ekologi. Hän on moderni konservatiivinen. Hän tietää, että ongelma on, joten hän on valmis tekemään joitain muutoksia, mutta hän ei mittaa ongelman kokoa. Voitteko kertoa minulle yhden vahvan askeleen, jonka hän on ottanut? “

Toistaiseksi lihattomia Lyonin koululounaita tarjoillaan edelleen. Lapset näyttävät hienolta. Lyonin hallintotuomioistuin hylkäsi perjantaina joidenkin vanhempien, maatalousyhdistysten ja paikallisten konservatiivisten poliitikkojen yrityksen kumota pormestarin päätöksen ja päätti, että kouluvalikoiden “väliaikainen yksinkertaistaminen” ei aiheuttanut terveysriskiä lapsille.

Herra Doucet sanoo, että kun terveyskriisi helpottuu, mutta ei ennen, hän voi tarjota uudelleen kouluvalikoiman, mukaan lukien liha. Samaan aikaan maatalousministeri Denormandie on pyytänyt Lyonin alueen prefektiä tutkimaan lihan pudottamisen laillisuutta.

“Herra. Denormandien syytös antisosiaalisuudesta on valhe ”, herra Doucet kertoi minulle. “Hän sanoi, että kieltäydyimme lihasta köyhimmiltä ihmisiltä, ​​joilla on kaikkein epävarmimmat olosuhteet, mikä on väärää. Hän olisi pitänyt erottaa heti. “

Vanhempainyhdistyksen jäsen Boris Charetiers sanoi, että pormestaria tarkkaillaan tarkasti. “Olemme valppaana”, hän sanoi. “Emme halua tämän olevan lopullinen päätös. Lapsemme eivät voi olla ekologisen poliittisen vakaumuksen panttivankeja. “

Teurastaja Teixeiran kohdalla hän heitti katseensa arvostavaan lihavalikoimaan. “Meillä on koirahampaat syystä”, hän sanoi.

Gaëlle Fournier kirjoitti raportteja Pariisista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *